• 9.372.770 stemmen

Oorsprong: Israël

Geregisseerd door: Keren Shayo

Gesproken taal: Arabisch, Engels en Hebreeuws

Plot Sound of Torture

Vanuit haar woonplaats Stockholm maakt de Zweeds-Eritrese Meron Estefanos het radioprogramma Voices of Eritreans. De wekelijkse uitzending staat volledig in het teken van de honderden Eritrese vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden worden gegijzeld in de Egyptische Sinai-woestijn. De Bedoeïenen – die sinds het uitbreken van de Egyptische revolutie de scepter zwaaien in de woestijn – ontvoeren naar Israël vluchtende Eritreeërs om grote sommen losgeld van hun familie te kunnen eisen.

avatar van dimi303

dimi303

Lijkt me een bijzondere docu, donderdag 27 maart op Canvas in "de uil van Athena"

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Niet eens zo interessant of vernieuwend qua insteek of qua aanpak, maar het toont spot-on de mensonterende situatie rond gevangen genomen Eritreese vluchtelingen. Criminele bedoeïenen in de Sinaï houden groepen mensen jarenlang gevangen tot familieleden met geld over de brug komen. Middelen als moord, verkrachting en mishandeling worden niet geschuwd. Deze documentaire toont de ontreddering en de frustratie van familieleden die er alles aan doen om geld bij elkaar te sprokkelen voor hun geliefden. Een pijnlijk stuk actualiteit en ik hoop dat hier op de zéér korte termijn iets aan gaat veranderen. Het meest schrijnende is dat de ontvoerders in de openbaarheid opereren en zo op te rollen zijn als de Egyptische autoriteiten daarvoor kiezen.