• 9.371.622 stemmen

La Danse de Jupiter (2006)

Documentaire | 73 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Jupiter's Dance

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Renaud Barret en Florent de La Tullaye

Met onder meer: en Jupiter Bokondji

Gesproken taal: Frans

Plot La Danse de Jupiter

Kinshasa, een stad van tien miljoen inwoners, de verweerde hoofdstad van een land op drift, de Democratische Republiek Congo. De oude Kinois zijn het erover eens: op vijftien jaar tijd is hun mooie stad een stort geworden. En toch borrelt Kinshasa van een uitzonderlijke energie en die komt in de eerste plaats tot uiting in de muziek. La Danse de Jupiter is het relaas van een verbluffende tocht door de getto’s van Kinshasa, op zoek naar de ontelbare muzikanten die tot het uiterste gaan om iemand te worden: rappers, gehandicapte bluesmen, vertellers, straatkinderen, uitvinders van instrumenten … Hun talent, hun vitale energie en humor ondanks alle tegenslagen dwingen respect en bewondering af. Een van hen is Jupiter, de charismatische leider van de groep Okwess International. Dit personage met Don Quichotte-trekjes vertelt ons over zijn stad en over zijn lange strijd om met zijn muziek te ontsnappen aan het getto.

avatar van Hannibal

Hannibal

Prachtige film! Muziek is iets wat in veel Afrikaanse landen bij de eerste levensbehoeften hoort, en van de velen die er internationaal mee proberen door te breken zijn er niet veel die dat echt lukt. Jupiter Bokondji en de band Okwess International hebben internationaal wel wat bereikt, maar heeft voornamelijk in de DRC een status opgebouwd, en is er zeer populair. Terecht wat mij betreft. Ten eerste maakt hij prima muziek, ten tweede doet hij dit belangeloos en verdient er niets mee. Als hij maar muziek kan maken en de dorpen die hij aandoet met zijn band kunnen genieten. Hij treedt dan ook gewoon op op een geimpoviseerd podium midden in een dorp zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten.

avatar van mrklm

mrklm

Regisseurs Renaud Barret en Florent de la Tullaye vergelijken Jupiter Bokondji met Don Quichote in deze aardige, maar weinig diepgravende reis door de muzikale wereld van Congolese muzikanten in de getto’s van Kinshasa die ondanks hun erbarmelijke bestaan en beperkte middelen zichzelf en de mensen om hun heen inspireren met muziek. Je moet bewondering hebben voor de inventiviteit en vernuftigheid waarmee veel van deze mensen geïmproviseerde instrumenten in elkaar hebben gezet en de muziek is veelal zeer aangenaam. Helaas blijft het daar bij waardoor het ironisch genoeg wat ééntonig wordt.