• 9.371.710 stemmen

Geregisseerd door: Péter Bergendy

Met onder meer: Zsolt Nagy, János Kulka en Péter Scherer

Gesproken taal: Hongaars

Plot A Vizsga

"Don't trust anyone. Don't trust yourself."

Het verhaal speelt zich af in 1957 in Boedapest. Er heerst een moorddadige paranoia van het stalinistisch bewind in het jaar na de mislukte contra-revolutie. Het onderdrukkend regime is op zoek naar gevaarlijke tegenstanders. De persoon die zonder zijn medeweten wordt getest op kerstavond is András Jung, een jonge officier die een dubbelleven leidt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Fransman

Fransman

Een kille, claustrofobische, onpersoonlijke film over de paranoia van de geheime dienst na de Hongaarse opstand, die alleen maar verraders in z'n midden vreest. Iedereen zou wel een verrader kunnen zijn, vandaar dat agenten 'getest' worden op hun betrouwbaarheid, terwijl de uitvoerders van de test elkaar evenmin vertrouwen. Aan het eind zijn er winnaars en verliezers.

Donkere film. Speelt op de avond voor Kerstmis. In niet meer dan twee straten en twee huizen, waarin de betrokkenen elkaar in de gaten houden en elkaar afluisteren. Als kijker kom je er niet achter hoe de verhoudingen liggen en wie welke agenda volgt. De sfeer van de jaren vijftig is wel goed getroffen. Maar het is niet de bedoeling dat we enige compassie voelen met de personages. Die kunnen ons dan ook niets schelen. Begrijp eigenlijk niet goed wat de makers met deze film wilden laten zien.

Film heeft een vage verwandschap met 'Das Leben der Anderen'. Maar dat is een heel wat betere film.