Genre: Drama / Komedie
Gesproken taal: Duits en Nederlands
Bekijk via NPO Start
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Verzet
Zwarte komedie die zich afspeelt in 1943 in Amsterdam, wanneer de Tweede Wereldoorlog op zijn eind loopt. De neurotische en weinig sociale porseleinverzamelaar Fons leeft in zijn eigen veilige wereld en weet alle risico’s en dilemma’s, die de oorlogstijd met zich meebrengt, te omzeilen. Maar dan wordt hij, vlak voor de bevrijding, opgezadeld met een luidruchtige, kettingrokende onderduikster.

Quido
Verzet mag nu al gerekend worden tot een van de beste One Night Stands ooit. Een frisse en luchtige wind als deze voelen we graag vaker in het anders veelal artistiek verantwoorde en pretentieus aanvoelende project.
Complete recensie: Recensie: Verzet | alles over Nederlandse films en tv-series | Filmrecensies, Front Page, NFF2013 | Neerlands Filmdoek - NLfilmdoek.nl

Nichterige nazi.
Een van de aanraders in het nieuwe seizoen 'One Night Stand' is deze zwarte komedie met René van ’t Hof, die als neurotische porseleinverzamelaar een irritant Joods meisje helpt onderduiken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Niet van harte. Wereldvreemd en sociaal gestoord, precies zoals we de acteur het liefst zien: in zijn element.
Ondanks de menig taboe doorbrekende geschiedenis van de Nederlandse cinema is de oorlog wellicht een ondergeschoven kindje. Althans, de komische variant daarop. Porgy Franssen zet een prachtige, nichterige nazi neer en Sanne Vogel een verwaand kreng dat de held al snel onder de huid begint te zitten. Geweldige acteerprestaties alom.
Er kan gelachen en zelfs een beetje gehuiverd worden om dit leuk in elkaar gestoken filmpje dat naar meer doet smaken. Immer een goed teken. Kortfilmer Rob Lücker heeft, samen met scenarist Luuk van Bemmelen, een uitstekend product afgeleverd. Samen met 'Onder Invloed' van Nova van Dijk niet alleen de meest komische van dit seizoen, maar hoogstwaarschijnlijk ook de meest sterke.
Zeer goed.
Met dank aan One Night Stand & Herrie voor het recensie-exemplaar.

Mochizuki Rokuro
Toch nog eens geprobeerd, maar ik kan niet tegen René van 't Hof. Ik lees hier 'in zijn element' - ik denk het ook, maar eerder in Matterhorn leverde het voor mij ook een sof op - ik vind het onuitstaanbaar.
Maar er waren ergere dingen. De muziek bijvoorbeeld - ik kan het waarderen dat er eens "een andere" film over WOII komt en dat enige overdrijving daarbij past, maar alsjeblieft niet dit. Maar wat mij vooral is ontgaan is de grap om Porgy Franssen te casten als Duitser die dan vervolgens de hele tijd de meest kromme Duitse zinnen uitkraamt: "Was findest du davon?", etc Behoorde dat ook tot de dik aangezette knipogen?

RoD
Ik vond het een heerlijk filmpje. Stak goed in elkaar en ook niks aan te merken op de acteer prestaties. Ik kan wel een woordje Duits, maar of alles klopte wat de Obersturmbahnführer zei, geen idee.. Dus ook geen minpunt wat mij betreft.
Jammer van de korte speelduur, het smaakte zeker naar meer.

Parisa
Sommige dingen hadden beter op de toneelschool kunnen blijven. Zo ook deze film.
Het gaat al fout bij de sfeer. Het is geschoten in HD, waardoor je het idee dat het in de oorlog speelt meteen kwijt raakt. Om het nog even erger te maken lijkt het ook alsof je ergens op een tweederangs set, ergens achteraf in Hilversum bent beland. Het ziet er allemaal heel nep en goedkoop uit. Zo ook alles wat men als Duits over wil laten komen. De props, kostuums, dat soort zaken. Ook de kostuums van de Nederlanders en Joden laten nogal wat te wensen over.
Het verhaal klinkt wel grappig als je het plot zo leest. Daarom ben ik hem ook gaan kijken. Maar er wordt te weinig echt grappigs of vindingrijks mee gedaan, waardoor het allemaal nogal tam blijft. Uiteraard moet in een Nederlandse film ergens een link met sex worden gemaakt, maar zelfs daar krijgen we dit keer niets van te zien of te horen. Flauw hoor.
Met een slecht verhaal en slechte settings moet je wel een hele overtuigende cast hebben om er nog wat van te maken. Het zal Nederland heus wel een keer gelukt zijn, maar met deze parodie overtuigd geen enkele acteur. Het is en blijft gewoon bedroevend.

Donkerwoud
Weet op een zelfde manier als bij Matterhorn Hollandse kleinburgerlijkheid belachelijk te maken met prettige zwarte humor. Deze film gebruikt de Tweede Wereldoorlog als een setting waarbij een asociale onderduikster en een opdringerige nazi steeds de persoonlijke grenzen van het hoofdpersonage overschrijden. Niet echt dat ik gierend van het lachen over de vloer rolde, maar het absurdistische sfeertje is onderhoudend tot het einde. Wel jammer dat het niet een fractie dieper in kan gaan op hoe René van ’t Hof en Sanne Vogel nader tot elkaar komen. Zijn altruistische daad komt zo een beetje uit het niets.

Donkerwoud
Wel grappig, maar wat een irritante Sanne vogel zeg...
Is dan ook wel enigszins de bedoeling.

Ebenezer Scrooge
René van 't Hof speelt werkelijk fantastisch vind ik, met zijn obsessie voor porselein. Die blik van hem als de onderduikster hem vertelt over de verzameling Herend-porselein die haar familie in bezit heeft. Jammer dat het geen lange speelfilm is, had van mij gerust een uur langer mogen duren. Ook fijn om Nora Kretz weer eens terug te zien (Moeder Overste in Honneponnetje).
Rob Lücker is ongetwijfeld een regisseur die ik in de gaten ga houden. Las ergens dat Amsterdamned een van zijn favoriete Nederlandse films is en dat hij van plan is een bloedstollende thriller te gaan maken, weer met René van 't Hof. Ben benieuwd.
Matterhorn inmiddels gereserveerd bij de bieb!

david bohm
Geinig wel en tamelijk origineel voor Nederlandse begrippen. Ik vind Sanne Vogel en René van 't Hof sowieso vaak wel aardig acteren. Beetje een Allo Allo vibe ook door het taalgebruik. Aardig wat omwentelingen en precaire situaties in korte tijd.
Leuk!

Antonev
Dit ziet er toch wel geestig uit. Iemand enig idee waar deze te verkrijgen is!

Voor HD-kwaliteit moet je helaas een NPO plus abonnement hebben. Eerste maand is wel gratis.

mrklm
Tijdens een veiling van antiek servies denk Fons [René van ’t Hof] Nazi-officier Bernd [Porgy Franssen] te slim af te zijn door een bedrag te bieden dat hij eigenlijk niet kan betalen. Deze confrontatie krijgt een staartje wanneer buurman Gerrit [Bas Keijzer] vraagt of Fons tijdelijk de Joodse Rachel [Sanne Vogel] bij hem wil laten onderduiken. Fons stoort zich aan Rachels vrijpostige gedrag en haar minachting over zijn antiekverzameling. Meer vertellen is zonde, want dit is een slim geschreven en uiterst vermakelijke zwarte komedie vol verrassende wendingen. Franssen steelt de show.

Brix
- 19150 berichten
Toevallig zag ik de film eerder deze week ook opnieuw, via NPO 2 Extra.
Ik kan het alleen maar eens zijn met jouw recensie.
Een uitstekende film, met sterk acteerwerk.
Franssen is huiveringwekkend goed.

Antonev
Mijn dank is groot! Ik zie nu dat hij nog beschikbaar is.

mcdaktari
Ik vond het vooral jammer dat de film zo kort was. Maar dat is een goed teken toch? Ik heb me iig wel aardig vermaakt. Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je niet tegen René van 't Hof kunt, zoals ik hier ook ergens las, dat je het een verschrikking vind. Maar ik begrijp dan ook niet goed dat je een film gaat kijken waar iemand de hoofdrol speelt die je niet kunt zien of luchten. Ik zelf heb dat niet met René van 't Hof. Integendeel zelfs, ik vond hem bij Jiskefet ook wel leuk en in andere films ook. Maar ik zelf heb ook bepaalde acteurs die ik liever niet zie.
Maar wat Verzet betreft, ik vond het wel een geslaagd komisch filmpje.

Marco Borsato (56) vervolgd voor seksueel misbruiken minderjarig meisje

Schrijversstaking Hollywood definitief voorbij: dit is er afgesproken in een driejarig contract

'8 Mile'-acteur Nashawn Breedlove (46) overleden

Moeder 'Euphoria'-acteur Angus Cloud over moment dat ze hem dood aantrof, Vrouw Bruce Willis betwijfelt of hij ziekte zelf doorheeft: 'Het is zwaar' | MovieMeter Recap
Realtimes | Publishing Network
Social media