• 9.370.308 stemmen

Alternatieve titel: Abusers

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Hans Otten

Plot Daders

Daders is gebaseerd op uitvoerige geluidsinterviews met drie incestdaders, die inmiddels veroordeeld zijn. Gewone huisvaders, die jarenlang hun dochters hebben misbruikt zonder dat iemand in hun omgeving daarvan iets gemerkt heeft. Alleen de daders zelf komen aan het woord, geen slachtoffers, geen verwanten en geen 'deskundigen'. De film geeft een beeld van hun obsessie en van de manier waarop zij hun dochters tot slachtoffer daarvan hebben gemaakt. De daders komen niet herkenbaar in beeld. Interieurs van huizen dienen als filmisch middel om het alledaagse leven van de dader te verbinden met zijn geheime leven, dat zich hoofdzakelijk in de intimiteit van zijn gezin afspeelt.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

‘Als mama erachter komt, dan ben ik weg. Dan kunnen mama en papa niet meer samenwonen. Dan krijgen we ontzettend veel ruzie en hebben we allemaal een rotleven daarna.’

In de documentaire Daders (1996) van regisseur Hans Otten, die een ongenadig inkijkje biedt in de denkwereld van incestplegers, vertelt een van de hoofdpersonen zonder gêne met welk verhaal hij zijn dochter tijdens het misbruik onder druk had gezet.

[...]

Een andere hoofdpersoon uit Daders vertelt hoe hij welbewust telkens een stapje verderging bij het misbruiken van zijn stiefdochter. Een complimentje, een cadeautje, samen stoeien, samen douchen, een streling, een kus – totdat hij zijn kans schoon zag haar anaal te verkrachten.

avatar van ichi

ichi

Was dit ooit op de Nederlandse TV? Kan het me bijna niet voorstellen. Dit is nogal moeilijk te verteren, en het ongemak neemt toe naarmate de documentaire vordert. Door de voice-overs krijgen onschuldige taferelen (kermis, weggetjes, een huiskamer) een zware, ongemakkelijke betekenis. De beelden zijn sober. Vond het wel integer en goed gemaakt, maar ik was opgelucht toen ik de aftiteling zag . Haneke als referentie dook ook wel op - wat cinematografie betreft. Ik zal Seidl er maar niet bijhalen... Er is geen hulplijn in de narratie. Je hoort alleen een aantal daders en een rechtbank die wat feiten oplepelt. Frederick Wiseman zal vast geen onbekende van maker Hans Otten zijn.

Gezien op een VHS van Homescreen (CInemien). Ik het niet echt aanraden, wellicht voor degene die er professioneel mee te maken hebben.