• 9.372.253 stemmen

Weekend of a Champion (1972)

Documentaire | 80 minuten / 93 minuten (re-issue 2012)

Genre: Documentaire

Speelduur: 80 minuten / 93 minuten (re-issue 2012)

Alternatieve titel: Afternoon of a Champion

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roman Polanski en Frank Simon

Met onder meer: Jackie Stewart, Helen Stewart en Roman Polanski

Plot Weekend of a Champion

In 1971 brengt de racefanaat Roman Polanski een weekend door met wereldkampioen Jackie Stewart tijdens zijn poging om de Grand Prix van Monaco te winnen. Polanski werd voor drie dagen toegelaten tot de intieme wereld van Stewart, zowel op de baan als erbuiten. Het resultaat is een buitengewoon zeldzame blik in het leven van een begaafd sportman op het hoogtepunt van zijn carrière. Veertig jaar later ontmoeten Polanski en Stewart elkaar nogmaals. Ze bespreken de sport zowel in het heden als het verleden vanuit een uniek en ongeëvenaard perspectief.

avatar van avdj

avdj

Bijzonder om te constateren dat een groot regisseur als Polanski blijkbaar films kan maken die door slechts twee Moviemeter-users zijn gezien. Zelf heb ik de versie uit 2012 gekeken, waardoor er na de credits nog een kort interview volgt tussen de regisseur en het lijdend voorwerp: Jackie Stewart.

Persoonlijk heb ik nooit zoveel gehad met Stewart. Ik ken hem vooral als de door-en-door Schotse teambaas die in 1999 nog één keer de gang naar het podium mocht maken, ditmaal als teambaas. Van alle films en boeken over de F1 die ik tot mij nam, is Stewart mij nooit echt bijgebleven. Opmerkelijk voor een drievoudig wereldkampioen.

In de beelden van deze documentaire is duidelijk waarom hij zoveel won: met zijn precieze rijstijl is hij een regelrechte voorloper van latere sterren als Prost, Schumacher en Alonso. Tegenwoordig is het nauwelijks meer voor te stellen, maar begin jaren ’70 werden pitstops nog op de baan gehouden, althans in Monaco. Semi-automaten en elektronische hulpmiddelen waren er evenmin. De on-board-beelden waren daarom voor mij als liefhebber het interessants om te zien.

Voor de rest is ‘Weekend of a Champion’ onderhoudend, maar zijn de raszuivere jaren ’70 beelden toch het meest memorabel. Ieder tijdperk kent zijn eigen sterren en Polanski weet het Stewart-era op een waardige manier te vangen.

avatar van blurp194

blurp194

Stewart’s carriere als rijder was al voorbij voordat ik er iets van meekreeg indertijd - het hielp ook niet dat mijn ouders geen tv in huis wilden. Evengoed ietsje later werd Lauda wel een begrip bij ons thuis - als we denken dat F1 nu populair is, dan denk ik wel eens terug aan die tijd.

Vreemd wel dat deze film/documentaire vrij onbekend is, want er is toch voldoende bijzonder aan. Sowieso al Polanski als maker - berucht, nu vooral, maar dat was in die tijd anders. En waarom hij de film maakte? ogenschijnlijk als fanboy, een weekeindje dichtbij zijn held rondhangen met een camera. Daar zou je nu niet meer zo makkelijk mee wegkomen. Maar misschien als beroemde regisseur nog net wel.

Maar, fanboy of niet, evengoed is het wel een heel serieuze film. Stewart die precies uitlegt hoe de race in elkaar zit, wat er wel toe doet en niet, hoe je precies rijden moet en waarom. Geen speld tussen te krijgen - volgens mij ook nu nog niet. En ik krijg ook wel wat van die ouwe-mannen gedachtes in mijn hoofd dat het toen toch wel een heel stuk beter was. Mooi om Stewart eventjes heel-toe voor te zien doen, da’s ondertussen ook wel een ietwat vergeten techniek. Vroegah... Nouja, behalve dan met de veiligheid, die boodschap komt ook wel erg goed door.

En ja, die bakflappen.