• 9.371.645 stemmen

The Defector: Escape from North Korea (2012)

Documentaire | 71 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Ann Shin

Met onder meer: Dragon, Yong-hee en Sook-ja

Gesproken taal: Koreaans, Engels en Mandarijn

Plot The Defector: Escape from North Korea

Jaarlijks proberen vele mensen uit Noord-Korea naar China te vluchten. Niet iedereen haalt de overkant, en wie wel aan de overkant komt, is nog niet veilig: China erkent geen Noord-Koreaanse vluchtelingen. Wie gepakt wordt, wordt uitgeleverd aan Noord-Korea. Dus moeten ze door. En dan is daar Dragon. Eens zelf een overloper, bemiddelt hij nu tussen vluchtelingen en mensensmokkelaars die hen via de Chinese provincies en Laos naar Thailand gidsen. Ook in deze reis schuilt continu het gevaar gepakt te worden. De documentaire volgt twee Noord-Koreaanse overlopers en hun bemiddelaar Dragon met een verborgen camera.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Sterke documentaire van de knappe Canadeze Ann Shin. Leuk dat ze op het IDFA langs kwam om wat vragen te beantwoorden.

De verhalen die zich afspelen omtrent de vluchtelingen en het land Noord-Korea heb ik altijd al interessant gevonden. We weten immers ook zo weinig van het communistische land.

Escape from North Korea geeft een goed beeld van wat de gemiddelde vluchteling uit dit land mee maakt. Over de grens gaan en arriveren in China betekent alles behalve vrijheid. Vanaf daar moet nog een helse tocht van duizendenkilometers worden afgelegd voor dat de vluchtelingen daadwerkelijk 'vrij' zijn.

De documentaire geeft een vrij gedetailleerd beeld van zo'n ontsnapping, maar geeft inhoudelijk niet veel informatie over het land zelf.

De ontsnapping was gelukkig wel boeiend genoeg.