• 9.370.982 stemmen

Algol - Tragödie der Macht (1920)

Sciencefiction / Fantasy | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Hans Werckmeister

Met onder meer: Emil Jannings, John Gottowt en Hans Adalbert Schlettow

Gesproken taal:

Plot Algol - Tragödie der Macht

Robert Herne (Emil Jannings) is arbeider in een kolenmijn. Tijdens het werken ontdekt hij een bewoner van de planeet Algol (John Gottowt). Deze alien geeft hem een machine die kan dienen als ongelimiteerde energiebron. Herne gebruikt deze machine om een energiecentrale te bouwen. Dankzij het apparaat weet Herne zoveel geld te verwerven dat hij een van de machtigste mensen op aarde wordt. Maar de macht corrumpeert hem en hij verliest oog voor alle mensen die hem ooit dierbaar waren.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Nog zo een silent die een klassieker had kunnen zijn, maar kennelijk was deze een tijdje als 'lost' opgegeven. Verhaal in het kort. Een mijnwerker genaamd Robert Herne ontvangt van een vreemdeling die zich Algol noemt een device waarmee hij binnen het jaar de hele wereld van gratis elektriciteit kunnen voorzien. De energie is afkomstig van een ster, waarvan Algol afkomstig is. Algon is dus een alien al had hij ook een demon kunnen zijn. Hier zien we een soort Faust verhaal. Herne wordt een machtig man, maar in plaats van zijn geheime krachtbron te delen met zijn collega's bouwt hijzelf een imperium uit waardoor steenkoolindustrie niet langer lucratief is. Hij sluit een alliantie met zijn vroegere werkgever door met de eigenares van de steenkoolindustrie te trouwen waarmee hij 2 kinderen krijgt, een zoon en een dochter. Hij belooft iedereen dat er nooit harde en ongezonde arbeid zal moeten worden verricht. Maar natuurlijk zijn er machines die alles moeten produceren en die moeten wel degelijk draaiende gehouden worden door mensenhanden. De vroegere mensen die werkten in de mijnen of op het land moeten dit doen 15 uur per dag. Hier krijgen we dus een soort Metropolis gedeelte. Arbeiders komen uiteraard in opstand, Herne's zoon aast op het imperium van zijn vader hierbij nog een beetje opgehitst door een mooie vrouw die met hem wil trouwen als hij de grote baas wordt. We hebben ook een soort verzetsleider in de persoon van Peter Hell, zoon van Maria, ex-lief van Herne. Zij krijgen hierbij steun van de dochter van Herne, Magda. Op papier allemaal wel goed en de expressionistische setting is fijn. Helaas wordt het verhaal net iets teveel verteld via de intertitels en spreken de beelden veel te weinig. Het voelt meer aan als een boek met plaatjes, karakters hebben weinig diepgang, fragmentarische vertelling. Ik zou deze niet aanraden, je kijkt veel beter Metropolis.