• 9.383.832 stemmen

Viaje Fantástico en Globo (1975)

Avontuur / Familie | 86 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Avontuur / Familie

Alternatieve titel: Fantastic Balloon Voyage

Oorsprong: Mexico

Geregisseerd door: René Cardona Jr.

Met onder meer: Hugo Stiglitz, Jeff Cooper en Carmen Vicarte

Gesproken taal: Spaans

Plot Viaje Fantástico en Globo

Een team wetenschappers van de Royal Geographical Society, onder leiding van professor Fergusson, vertrekt voor een ballonvaart in het Afrika van 1862. Onderweg beleven ze avonturen met inboorlingen, redden ze een gestrande vrouw en ontdekken ze een goudmijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er veel van : verfilmingen van Jules Verne romans....in casu 5 semaines en ballon. Vaker verfilmd ook allicht, maar als mijn geheugen me niet in de steek laat is dit de enige die ik zelf heb gezien.

Regisseur Cardona jr. behoeft natuurlijk bij trashbuffs geen introductie, net als protagonist Hugo Stiglitz die zelfs werd gecanoniseeerd door Tarantino. Ook cultcollega Carlos Est draaft hier- in een bijrol- op, en we hebben buitendien een rolletje voor de vader van de regisseur Cardona sr. als de voorzitter van de RGS.

Met zulke gekende namen uit het pulpcircuit zou je dus verwachten hier een volstrekt belachelijke film in de Mexicaanse kiddiecinema traditie te zien te krijgen, maar dat valt allemaal ontzettend mee/ tegen. Voor een Mexicaanse film uit 75 beschikte men schijnbaar over een aardig budget, en er werd uitvoerig- wel een must hier- geschoten in Afrika, meer bepaald Kenia wat dan aardige panorama's oplevert van de savanne en de jungle in vogel, of liever ballonvlucht.

Tuurlijk, overbodig gemaakt door discovery en national geocraphic maar dat wist men toen nog niet.

Verhaal moge gekend zijn en staat hierboven voor de volledigheid weergegeven in hoofdlijnen, rest ons nog de rolverdeling : bebaarde Stiglitz als de leider prof. Ferguson, Cooper ( die jullie ook kennen als Kaliman ! ) als de stoere Schot Kennedy- geintroduceerd in kilt- , de Cubaan Zamora zorgt voor rassisties comic relief als het zwarte hulpje dat zich nota bene in the homeland het minst op zijn gemak lijkt te voelen, en gelukkig is er ook nog Vicarte als Victoria die- verdomme toch- werd gered van blanke slavinnenhandelaars toen ze slechts was gekleed in bikini waar ze dan gedurende de rest van de film in rondhupst. Niet te vergeten ook de "swamp" scène waar ze helemaal bemodderd en doorzeken is: de papa's van de doelgroep willen ook wat. Reeds gememoreerde East heeft een veredelde cameo als- nota bene- missionaris.

De wederwaardigheden van de helden zijn gekend, de plaatjes leuk- zeker over de great lakes- en goddank zitten er ook krokodillen in. Best vermakelijk dus zij het heel erg oldschool, en anno nu zou je hier echt niet meer mee wegkomen . Vooral dan vanwege het alomtegenwoordige rassisme : de zwartjes zijn kannibalen of in het geval van Zamora stereotiepe lakeien, maar dat zat natuurlijk al in het boek van Verne. Nu echter zou men dit politiek correct allemaal opkuisen. Zeker de scène waarin de expeditie in het donker en de jungle wordt aangevallen door mensenvleesvretende locals en Fergusson/ Stiglitz in paniek roept " ik kan niet zien of het apen of mensen zijn ! " Lachen toch. Mensen die weten hoe het hoort zullen dit echter beter niet aan hun kindertjes laten zien, of hooguit na een inleidend educatief babbeltje over slavernij en Martins Indi Erlöser. U bent gewaarschuwd...

Ook voor de Duitse DVD die slechts Duitse dubs bevat, maakt niet zo heel veel uit en de kwaliteit lijkt redelijk te zijn, maar ik geloof dat er in gecoupeerd is- althans als die versie 86 minuten duurt, zoals hierboven aangegeven. De integrale Spaanstalige versie duurt namelijk 108 minuten.

Waarom stemmen jullie dan eigenlijk niet ?