• 9.373.511 stemmen

Hamilton (2006)

Geregisseerd door: Matthew Porterfield

Met onder meer: Christopher H. Myers en Stephanie Vizzi

Plot Hamilton

We volgen Lena en Joe gedurende een rustig zomerweekend. Nauwelijks de adolescentie voorbij moeten zij al de verantwoordelijkheid dragen over een baby. De oorsprong van de gebeurtenissen liggen vóór het begin van de film. Wij bevinden ons op de terugweg naar het normale leven, naar het dagelijks bestaan dat volgt op een bijzondere gebeurtenis (een overlijden, een geboorte). Eerder dan een verhaal te vertellen, geeft de film gestalte aan een moment, een situatie, personages.

avatar van Malick

Malick

Een debuut dat ergens tussen het werk van Kelly Reichardt en Franco Piavoli in zit. Dit schreeuwt natuurlijk om ontdekt te worden hier op MM. Hoeveel 'volgelingen' zal ik onderhand opgebouwd hebben die dit debuut gaan checken?!

Kan het niet beter verwoorden:

Je vindt veel 'Putty Hill' terug in 'Hamilton', de eerste film van Matt Porterfield. In beide films dient de naam van een arme buurt in de noordelijke buitenwijken van zijn geboortestad Baltimore als titel. Porterfield filmt wat hem bekend is, zijn twee langspeelfilms ademen authenticiteit. Maar terwijl "Putty Hill" een fictionele dimensie introduceerde in de documentaire (of vice versa), blijft "Hamilton" in pure fictiestijl, ook al mogen we de acteurs ervan verdenken dat hun echte levens zeer verwant zijn aan deze die zij voor de camera neerzetten. We volgen Lena en Joe gedurende een rustig zomerweekend. Nauwelijks de adolescentie voorbij moeten zij al de verantwoordelijkheid dragen over een baby. Zoals in "Putty Hill" ligt de oorsprong van de gebeurtenissen vóór het begin van de film. Wij bevinden ons op de terugweg naar het normale leven, naar het dagelijks bestaan dat volgt op een bijzondere gebeurtenis (een overlijden, een geboorte). Eerder dan een verhaal te vertellen, geeft de film gestalte aan een moment, een situatie, personages. Porterfield filmt met zorg en neemt volop de tijd om een maximum aan emoties te halen uit beeld en klank. Zeer weinig wordt openlijk gezegd (er is overigens maar weinig dialoog), en toch is "Hamilton" zeer beklijvend. Je voelt van bij deze debuutfilm al dat Porterfield een regisseur is om in de gaten te houden. Wij wachten alvast vol ongeduld op zijn volgende film, "I Used to be Darker", verwacht in 2012.

Hup! Schaf die dubbelaar aan en verken het Amerikaanse landschap met deze contemplatieve en atmosferische debuutfilm. Afsluitend:

A wondrous movie... Extraordinary... If there's an independent cinema, this movie is it, and if there's a new director, here he is. --Richard Brody, The New Yorker