• 9.369.601 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Maurice Trouwborst

Met onder meer: Finn Poncin, John Leddy en Jaap Maarleveld

Plot Urfeld

Mediator Bram laat zich overhalen om zijn norse, bejaarde vader voor een vriendenbezoek naar het Duitse dorp Urfeld te brengen. Eenmaal aangekomen komt Bram achter het werkelijke doel van de reis. Zijn vader is op jacht naar een oorlogsmisdadiger en wil korte metten met hem maken. Diens drastische stappen dreigen vader en zoon in eerste instantie uit elkaar te drijven...

avatar van david bohm

david bohm

Redelijk filmpje waarvan het jammer is dat ik het plot van tevoren gelezen heb waardoor weinig verrassing in het geheel zit. Het verhaaltje is an sich best geinig. Het acteerwerk vind ik niet echt overtuigend.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

John Leddy is geweldig als norse oude vader, de rest is weer typisch Nederlands geacteerd en opgezadeld met hopeloze dialogen.

De pointe van de film daar zijn we na 5 minuten ook achter, dus weg mystery en spanning.

De aardige momenten zitten in wat onderonsjes tussen de oud-verzets-mensen met een ontroerende scene op het toilet waarin Leddy z'n oud-strijdmakker verschoond.

Camerawerk is ook in orde, maar de vergelijking tussen de 16-jarigen uit 40/45 met die van nu (krijg ik wel genoeg chips?) te dik erop gelegd.

Enne Maurice Trouwborst er zij al heeeeel erg veel Nederlandse films over WO2 zoek alstjeblieft een ander onderwerp.

avatar van Reinbo

Geinig. Oude mannetjes zijn leuk en het was net wat traag soms. Camerawerk was goed verzorgd.

Krappe 3,5

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Aardig idee en de oude acteurs zijn inderdaad geinig. Sowieso tof om Jules Royaards weer eens in een rol te zien en ook John Leddy, Hero Muller en Coby Timb komen langs. Stuk voor stuk acteurs die ik voornamelijk ken van bekende Nederlandse komedieseries. Dus best geestig om ze nu, na vele jaren, samen in een serieuze film te zien.

De uitwerking van Urfeld daarentegen is hier en daar vrij rampzalig. De dialogen zijn echt ver-schrik-kelijk, met als gevolg dat eigenlijk geen enkele acteur echt tot zijn recht komt. Toch blijft het verschil tussen getalenteerde en minder getalenteerde acteurs wel duidelijk; een Leddy of Royaards houden zich nog redelijk staande tussen die flutdialogen, maar een Finn Poncin is puur en alleen maar erg vervelend. Verschrikkelijke rol, erg jammer dat hij het hoofdkarakter van de film moest worden. Zijn vriendin en zoon zijn niet veel beter, overigens. Verder wordt alles in Urfeld zo ontzettend simplistisch en alles behalve subtiel gebracht, dat ook daar weinig lol aan te beleven is. Alles wordt uitgesproken en de karakters doen wat ze moeten doen, maar blijven verder erg plat.

Uiteindelijk best jammer van het erg magere script, want met het idee en de rollen had best veel gedaan kunnen worden. Nu is Urfeld niet meer dan een paar aardige vertolkingen en een paar aardige scènes, gemixt met de meest belabberde dialogen en een vervelende hoofdrolspeler.

2,5 sterren.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

"Krieg ist Scheisse"

Een aardige Nederlandse productie. Het kabbelt rond de lotgevallen van een doorsnee hedendaags gezin van een vader, een moeder en hun puberzoon. Ook de vader van de vader gaat verderop een belangrijke rol spelen. Tezamen met wat andere oudjes uit het vroegere verzet wil deze blijkbaar een oorlogsmisdadiger liquideren, degene die zijn vaders vader doodschoot.
Het gedeelte over de tweede wereldoorlog krijgt de meeste aandacht, maar verder lopen ook diverse verhaallijnen van o.a. het gezin door elkaar.
Ik vind het wel een interessante film, prima geacteerd, goede types en met een mooi opgebouwd scenario. De ontknoping is ook nog redelijk verrassend. Misschien hadden de lotgevallen binnen het gezin iets minder standaard uitgebeeld kunnen worden, maar ik vond het geheel boeiend genoeg.

Wanneer is oorlog eigenlijk werkelijk gedaan, zou je het werkelijk kunnen ontwijken als het op je pad komt en hoe blijft een en ander doorwerken?

avatar van gotti

Interessant uitgangspunt, maar de film weet helaas niet te overtuigen. Matig spel van met name Poncin, krakkemikkige dialogen en een einde dat je vrij snel ziet aankomen, maar een die uiteindelijk toch niet uit de verf komt. Blijft erg een papieren film, ipv dat het echt gaat leven.