• 9.371.633 stemmen

Boudewijn. Naar het Hart van de Koning (2013)

Documentaire | 203 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Hendrik Luyten, Jan Antonissen en Peter Boeckx

Met onder meer: Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene, Willy Claes

Plot Boudewijn. Naar het Hart van de Koning

Vierdelige documentairereeks over de Belgische koning Boudewijn. De eerste aflevering gaat over de bijnaam van Boudewijn: 'Le Roi Triste'. De tweede aflevering zoomt in op de relatie van Boudewijn met Congo. De derde aflevering gaat terug naar de dagen toen Boudewijn 'in de onmogelijkheid verkeerde om te regeren', toen hij in het voorjaar van 1990 weigerde de abortuswet te ondertekenen. In de vierde aflevering wordt er gefocust op zijn laatste jaren waarin hij koos voor migranten en slachtoffers van mensenhandel.

avatar van Metalfist

Metalfist

Interessant portret over le roi triste

Het is eigenlijk erg gesteld met mijn kennis van ons koningshuis. De grote lijnen weet ik op zich half en half maar het zijn voornamelijk de roddels en buitenechtelijke kinderen die altijd mijn aandacht weten te trekken. Hoog tijd dus om daar eens iets aan te gaan doen en waar kun je beter starten dan met een documentairereeks die speciaal gemaakt is voor het 20-jarige overlijden van de 5e Koning der Belgen. Dat de makers weet hebben gehad van de naderende troonwisseling lijkt me van niet maar het is wel mooi meegenomen natuurlijk.

Ik was hier vooral benieuwd naar omdat Peter Boeckx hier mederegisseur is. Boeckx was tot voor kort een volstrekt onbekende naam voor mij maar het portret van de Bende Haemers (samen met Annick Bongers en Charlotte Lerouge) smaakte me erg goed. Naar het Hart van de Koning is dan ook wederom een fascinerende zit geworden waarvan zeker de eerste twee afleveringen uitermate interessant zijn. In Le Roi Triste krijgen we een beeld voorgeschoteld van Boudewijn's vader, Leopold III, en als opener kan dat wel tellen. Het is een historie die ik in het vak Geschiedenis op de middelbare school wel heb gekregen maar het blijft aangenaam om dit op te frissen. Sowieso een brok in de geschiedenis van België die uitermate interessant is. In de tweede aflevering wordt er meer geconcentreerd op het hele Congo gebeuren en ook dat wordt op een boeiende manier vertelt aan de hand van veel archiefmateriaal en interviews met politici en anderen die kennis van zaken hebben. De derde aflevering rond de abortuswet zou op papier de interessantste kunnen zijn maar hier wordt om een onduidelijke reden te vaak een herhaling gegeven van voorgaande afleveringen. Het is pas de laatste 10 minuten dat we een echt duidelijk beeld krijgen van de situatie rond de abortuswet (die weer op zijn typisch Belgisch wordt opgelost) en dat is zonde want hier had echt wel meer uitgehaald kunnen worden. De laatste aflevering over de laatste jaren van Boudewijn is weer als een vanouds niveau en tonen een volstrekt andere kant van de vorst. Het is hoe dan ook knap hoe de makers er in slagen om de verschillende gelaagdheden van de persoonlijkheid van Boudewijn in beeld te brengen zonder echt een oordeel te vellen over bijvoorbeeld zijn uiterst christelijk geloof.

Naar het Hart van de Koning bevat veel archiefmateriaal en dat is iets dat ik bij documentaires alleen maar kan toejuichen. Werkelijk alles wordt uit de kast gehaald van televisiefragmenten tot foto's tot zelfs enkele radio uitzendingen. Dit geeft toch altijd net iets meer authenticiteit aan hetgeen dat de makers proberen te documenteren. Aangezien het hier vaak om een aantal politieke kwesties ging, krijgen we dus ook veel politieke pronkstukken te zien. Degenen die het meest komen opdraven zijn vaak om ex-ministers en dergelijke maar mensen zoals een Willy Claes of Mark Eyskens vormen dan ook een boeiende verteller. Zeker Eyskens met zijn typerende vertelstijl kan me altijd wel bekoren. Van de Koninklijke Familie op zich krijgen we niemand te zien, was ook te verwachten natuurlijk, maar dit wordt gelukkig opgevangen door een aantal koninklijke raadsmannen zoals Noël Vaessen. De zogenaamde biografen worden gelukkig tot een minimum gehouden (ik heb teveel slechte ervaringen gehad met biografen die zich zogezegd hebben ingewerkt in het leven van persoon X en dan compleet de bal misslagen, vaak gebeurd bij Marilyn Monroe) maar de toevoeging van onder andere Robert Senelle als grondwetspecialist (eveneens te zien hier op de stil maar jammerlijk genoeg kort na opnames overleden) zijn uitstekend. Mensen met ervaring die weten waarover ze het hebben, zo zie ik ze graag in een documentaire.

Alleen jammer van het enorm kleine lettertype in de eerste twee afleveringen. De namen van de geïnterviewden is amper te lezen zo ook wat voor functie ze eigenlijk hebben. Dit euvel wordt gelukkig opgelost in aflevering 3 en 4. Voor de rest is Naar het Hart van de Koning een degelijke documentaire die uitgezonderd van de derde aflevering rond de abortuswet een interessante zit is. Meer van dit!