• 9.370.299 stemmen

Brutal (2012)

Misdaad | 91 minuten

Genre: Misdaad

Alternatieve titels: Gangs of Brooklyn / 1,000 Times More Brutal / A Thousand Times More Brutal

Geregisseerd door: Kamal Ahmed

Met onder meer: Natalie Allen, Anthony Aveni en Krista Ayne

Plot Brutal

Antonio, John, Jimmy, en Mikey uit Brooklyn zijn al vrienden sinds hun kinderjaren. Tijdens een avondje stappen raken ze betrokken bij een heftig conflict met een lid van een bende. Een paar maanden na de confrontatie ontdekken ze bij toeval dat hun tegenstander, een zeker Carlo Morello, zich bezighoudt met illegale gokpraktijken. Ze besluiten hem te beroven, als wraak voor wat er toen die avond is gebeurd. Tot hun eigen verbazing slaan ze een enorme slag. Maar drie jaar later heeft Morello de vier vrienden opgespoord. Daarmee loopt hun leven acuut gevaar. De enige mogelijkheid om de situatie te overleven is een ‘Sit Down’, een soort rechtszaak tussen gangsters...

Vanaf 22 januari te koop op dvd onder de titel Gangs of Brooklyn (Bridge Entertainment)

Trailer (YouTube)

avatar van ASman

ASman

Krijgt een schandalig lage score op Imdb.

Het is een lowbudgetfilm dus de acteerprestaties zijn niet van iedereen op punt. Aan de andere kant helpt het lage budget om een grimmige, smerige sfeer neer te zetten die vaak in van die lowbudget exploitation misdaadfilms voorkomt ( zie A Day of Violence ) en waarvan ik een liefhebber ben. De gangsters zijn akelig realistisch, een frisse wind in tegenstelling tot de opgepoetste modellen die Hollywood altijd in maffiafilms laat opdraven. Zo zit het niet in het echte leven en de film verdient wat mij betreft een grote pluim om ze ook eens in een ander daglicht af te beelden.

Enkele bekendere namen komen ook opdraven: Nascarella speelt een rol die we al van hem gewoon zijn, maar het hoogtepunt is de acteerprestatie van Peter Greene -voor wie hem niet kent: Zed uit Pulp Fiction. Hij zet een glibberige, angstaanjagende, maar ook herkenbare gangster neer. Zijn monoloog op het einde van de film is samen met de scene in een Albanees café alleen al het bekijken waard.

De leeftijdscategorie '12' vind ik vreemd. Het geweld is beperkt, maar erg hard wanneer het voorkomt.

Een aanrader voor wie zoals mij houdt van de smerige lowbudget gangsterfilmpjes.