• 9.372.320 stemmen

Nelson Mandela: Au Nom de la Liberté (2010)

Documentaire / Biografie | 95 minuten / 53 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire / Biografie

Speelduur: 95 minuten / 53 minuten (ingekorte tv-versie)

Alternatieve titel: Nelson Mandela: In Naam van de Vrijheid

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Joël Calmettes

Met onder meer: Desmond Tutu, Nadine Gordimer en Nelson Mandela

Gesproken taal: Frans

Plot Nelson Mandela: Au Nom de la Liberté

Documentaire die het leven van Nelson Mandela in kaart brengt. In 1942 wordt Mandela lid van de jongerentak van het African National Congres (ANC). Mandela strijdt voor een Zuid-Afrika zonder apartheid. In 1962 wordt hij als één van de ANC-leiders beschuldigd van sabotage en complotvorming tegen de regering. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf, die hij voornamelijk op Robbeneiland uitzit. Mandela groeit daarmee uit tot symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. Na 27 jaar gevangenschap wordt Mandela op 11 februari 1990 vrijgelaten. Met de regering voert hij onderhandelingen over de toekomst van een Zuid-Afrika zonder apartheid en er komt een tijdelijke regering die als taak heeft hervormingen door te voeren. In 1993 ontvangt Mandela samen met president De Klerk de Nobelprijs voor de Vrede. In februari 1994 wordt Mandela na de vrije niet-raciale verkiezingen verkozen tot president van de nationale eenheidsregering. In de overgang van het apartheidsregime in Zuid-Afrika naar een democratische regering wist hij een rassenoorlog te voorkomen, en zowel tijdens als na zijn presidentschap was hij een inspiratiebron voor velen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik heb de documentaire niet vrijwillig gezien, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daarvoor wel een minder goed beeld had van wie Nelson Mandela nu echt was. De film vertelt zijn levensverhaal op een sterke wijze en er wordt gebruik gemaakt van interviews van personen die Mandela kenden. Ook is het mooi om te zien dat ze vrij veel informatie van hem hebben weten te verzamelen. Lijkt me dat dit nog een stukje dieper wordt uitgewerkt in de versie van 95 minuten. Ik heb de versie gezien die 53 minuten duurde en die voelde wel bij vlagen aan als een soort samenvatting. Hierdoor lag het verteltempo hoog en waren er maar kleine momenten waar echt bij stil werd gestaan. Desalniettemin is dit toch een redelijk interessante documentaire, die een goed beeld geeft van het indrukwekkende levensverhaal van Nelson Mandela.