menu

Uno Scandalo Perbene (1984)

Alternatieve titel: A Proper Scandal

mijn stem
geen stemmen

Italië
Misdaad / Drama
100 minuten

geregisseerd door Pasquale Festa Campanile
met Ben Gazzara, Giuliana de Sio en Vittorio Caprioli

Een man belandt in een neurologische kliniek omdat hij aan geheugenverlies lijdt. Mevrouw Ballerini beweert, na het zien van z'n foto, dat het haar man is en neemt hem mee naar haar huis. Ze leven daar een normaal leven ondanks dat de man z'n verleden niet kan herinneren. Maar dan beweert ook een andere vrouw, mevrouw Polacich, dat het haar man is....

zoeken in:
Werd genomineerd voor een gouden leeuw in Venetië, terwijl Gazzara werd genomineerd voor een DDD.
Fremdkörper in het oeuvre van FC vooral gekend vanwege zijn komedies( en natuurlijk autostop...maar dat was al helemaal een deviant) . Hij wilde laten zien dattie ook iets anders kon, zei hij er zelf over.
Het handelt zich hier om iets dat lijkt te zijn geript uit een absurde z-film, wat zou moeten impliceren dat het echt gebeurd zou kunnen zijn, en dat is ook zo. Het betreft de gekende casus Canella/Bruneri, die naar het schijnt in de jaren 20 en 30 het land zo verdeelde als de casus Dreyfus Frankrijk 30 jaar eerder.
Gazzara wordt in 26 gearresteerd wegens diefstal en landloperij in Turijn en opgesloten in een dolhuis als hij zich vreemd blijft gedragen, men komt uiteindelijk- als men vermoedt dattie van goeden huize zou kunnen zijn pas- op het idee een annonce met foto te plaatsen, Caprioli meent in hem zijn broer, professor Canella, te herkennen. Uiteindelijk gaat ook de weduwe Canella overstag, en die weduwe wordt gespeeld door de 27- jarige Di Sio ! Let wel: het betreft hier iemand die wordt geacht 15 jaar eerder getrouwd te zijn met Canella, die zou zijn getraumatiseerd door een oorlogsverwonding en in de oorlog vermist raakte..
De officieuze weduwe is nu weduwe af en er ontstaat een gepassioneerde relatie, of wat daar voor door moet gaan want de sexscène behoorde tot de meest zouteloze aller tijden. Dat mens zat haar bewegingen te maken ongeveer ter hoogte van Gazzara's ribben...
Dan komt de reeds gememoreerde kink in de kabel en Gazzara zou in feite de oplichter Bruneri zijn...
FC die het scenario met Cecchi d'amico schreef echter besloot om het courtroomaspect amper aan te roeren, en in feite kijken we naar een puur melodrama dat me al snel behoorlijk ging vervelen eigenlijk. En wat moet ik met een gedubde Gazzara ?
De uitspraak in de casus- jaren later- komt nog even aan de orde, wat die inhield moet u zelf maar lezen op wiki als u nieuwsgierig bent. Het lijkt er echter op dat de film een interpretatie geeft die afwijkt van het meermaals bekrachtigde vonnis, dat voorzover ik heb begrepen werd ondersteund door een tamelijk vernietigende bewijslast. Hoewel die casus toen blijkbaar het toppunt van forensische geneeskunde vormde, moest men het nog zonder DNA materiaal stellen natuurlijk. Het lichaam is nooit opgegraven- waarom zou je- dus we zullen nooit weten wie lo smemorato was.
Werd vaker verfilmd trouwens, een komedie in de jaren 30 met gefingeerde namen lo smemorato geheten, en LSDC, wederom een komedie nu van Corbucci met Toto. Deze Pirandellesk aandoende thematiek over identiteit inspireerde Pirandello zelf tot het schrijven van een stuk hierover, vreemd want zijn eerdere stukken liepen in feite al op deze casus vooruit...
Score van Ortolani.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:47 uur

geplaatst: vandaag om 16:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.