• 9.372.182 stemmen

You've Been Trumped (2011)

Documentaire | 95 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Anthony Baxter

Met onder meer: Donald Trump en Michael Forbes

Plot You've Been Trumped

"Because Money and Power Should Not Cost the Earth"

In dit David en Goliath-verhaal uit de 21e eeuw bindt een groep trotse Schotse huizenbezitters de strijd aan met Donald Trump. Deze tycoon maakt zich op voor de destructie van één van de laatste uitgestrekte, ongerepte kustgebieden van het Verenigd Koninkrijk om er vervolgens een luxueus golfresort neer te kunnen plempen. De lokale bewoners nemen het op tegen intimiderende security, juridische dreigementen en het afsluiten van water en elektriciteit. Regisseur Anthony Baxter wordt in zijn zoektocht naar de waarheid zelfs in de gevangenis gegooid.

avatar van Flavio

Flavio

Ontluisterende docu over de macht van geld.

Trump is een walgelijk figuur, een persiflage op een Amerikaanse tycoon, zoonlief die ook even langskomt schiet olifanten dood voor de lol, het is daarom niet bepaald moeilijk sympathie te voelen voor de lokale bewoners die worden geïntimideerd, beledigd en gepest. Ironisch genoeg valt er haast geen onvertogen woord tegen Trump, al zal wel zo gemonteerd zijn om duidelijk te maken wie de good en wie de bad guys zijn. Ik zou die Trumps tenminste de huid volschelden maar ben dan ook geen beleefde Brit.

De docu is dus wel erg eenzijdig, lokale voorstanders komen bv helemaal niet aan het woord terwijl die er toch ook zullen zijn, maar het machtsmisbruik en het nederige gelik van de lokale authoriteiten is evident. De stuitende arrogantie van Trump is haast lachwekkend als het niet zo treurig was dat dit soort figuren het voor het zeggen hebben in de wereld.

Inmiddels ligt de eerste golf course er een jaar en is volgens Trump en zijn PR machine een enorm succes. Volgens tegenstanders heeft het project nauwelijks werkgelegenheid gecreeerd in de lokale gemeenschap en worden beloftes niet nagekomen. Aangezien van Trump zeker is dat hij voortdurend liegt geloof ik de tegenstanders.