• 9.371.613 stemmen

Geregisseerd door: John Cairns

Met onder meer: Mai Tsujimoto en Max Mackenzie

Gesproken taal: Japans

Plot Sêrâ-fuku Mokushiroku

Het idyllisch klein stadje, waar het Japans schoolmeisje Sakura woont, verandert wanneer de mannen de vrouwen op een wrede manier vermoorden. Gewapend met alleen haar kyudo boog en een Engels leerboek, reist Sakura door een apocalyptische wereld van chaos. Nadat ze haar vrienden en familie ziet sterven voor haar ogen, drijft het trauma haar tot waanzin. Sakura neemt toevlucht in een geanimeerde droomwereld waar ze Billy ontmoet, een personage uit haar Engels boek. Billy helpt haar te overleven in het bijzijn van moordende zombies.

Hmmm.

Geen idee wie Cairns is en waarom hij een horrorfilmpje in Japan gaat maken, maar z'n ideeën overstijgen duidelijk z'n kunnen. Hoewel deze film absoluut z'n momenten heeft, is het vaak ook véél te amateuristisch om echt te kunnen overtuigen.

Vooral die animatiestukken waren niet te pruimen. Doodzonde want er zijn er nogal wat en het oogt echt té goedkoop voor een professionele film. De live action werkt heel wat beter. Hoewel de effecten daar ook beperkt blijven, is het camera werk slim genoeg om de oneffenheden zo goed mogelijk te verbergen.

Soundtrack wordt ook goed gebruikt om een tof sfeertje op te wekken. Een redelijk originele insteek die een oud gegeven nieuw leven wil inblazen, maar daar dankzij de wat knullige afwerking af en toe niet in slaagt.

Jammer. Doet erg Japans aan, dus ofwel is Cairns een grote fan, ofwel een inwijkeling die z'n kans probeert te grijpen. Met een wat groter budget en een professionelere crew rondom hem wordt het misschien nog wel wat. Qua ideeën geen armoede, de uitvoering houdt deze film alleen tegen.

avatar van Shinobi

Shinobi

Schoolmeisje vs. zombies.

Net zoals mijn bovenbuurman heb ik geen idee wie John Cairns is, al las ik naderhand dat hij ondertussen al meer dan tien jaar in Japan woont en een voorliefde heeft voor horror en manga.

Helaas kiest Cairns een iets meer 'serieuzere' insteek, ondanks het - clichématige - gegeven van schoolmeisjes en zombies; er is geen sprake van splatter en het bloed is miniem. Dus echt veel actie kun je als kijker niet verwachten. Hierdoor begint de film op een gegeven moment te slepen. Wat dat betreft helpen de goedkope animaties het geheel niet.

Op zich kent de film wel een aantal interessante ideeën, maar de uitwerking is daarvoor te amateuristisch. Desondanks weet Cairns het redelijk te verbloemen door slim camerawerk en een aardige score om de sfeer neer te zetten.

Al met al matig, omdat de horror veelal afwezig is en het professioneler had gekund. Voor mijn gevoel is het dan ook vlees noch vis. Overigens komt het symbolisme ietwat discriminerend over, ik vraag me af of dat opzettelijk is gedaan.

2,0 Sterren.