Genre: Komedie / Misdaad
Gesproken taal: Nederlands
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot Oom Henk
"I scratch your back, you scratch mine"
De 22-jarige, besluiteloze rechtenstudent Koen redt zichzelf en een vriendin, Sophie, uit een bedreigende situatie door te beweren dat topcrimineel Henk de Koning zijn oom is. De volgende ochtend, na een wilde nacht met een zeer dankbare Sophie, staat 'oom Henk' opeens bij hem voor de deur. Het blijkt dat Koens bewering sneller dan een kogel door het criminele circuit is gegaan. Nu Oom Henk wat voor hem heeft gedaan, is het de beurt aan Koen om de handen uit de mouwen te steken...
Sophie
Straatjongen
Bodyguard
Zorgmanager
Dreiecke
Voor wat ik gewend ben van Nederlandse film, vind ik deze film verrassend goed in elkaar steken.
Acteren van Tobias Nierop viel mij erg op, in positieve zin. Die Amsterdammer (oom Henk himself) is af en toe flink over de top, maar zorgt daardoor voor een komische noot.
Ook overige acteurs zitten goed in hun rol.
Het verhaal (scenario) zit sterk in elkaar, is onderhoudend met veel (vreemde) gebeurtenissen ingewerkt. Beelden en geluid zijn ook prima.
Voor mij, alles bij elkaar, een bovengemiddeld Nederlands product.
Kwalitatief vond ik de film in totaal 3.5* waard, maar omdat er eindelijk eens een poging gedaan is om een gekke (zeg maar weirde), subtiel komische (slechts een enkele keer over de top), boeiende en spannende Nederlandse film te maken, is mijn waardering uitgekomen op 4* voor deze film.
Maar ik moet toegeven dat ik de vrij recente en voor mij interessante (hopelijk goede) producties als bv Sint en Doodslag nog niet gezien heb.
Ajacied16
Leuk filmpje. Net als de vorige telefilms trouwens. Allemaal van een aardig niveau. Prima scenario, wat misschien nog wel iets beter uitgewerkt had kunnen worden. Het einde is allereerst voorspelbaar, maar neemt dan een wat verrassende en vreemde wending. Dat vond ik wat minder, maar over het algemeen gewoon een aanrader om terug te kijken op uitzending gemist. 3.5*
boozebelly
- 1908 stemmen
Verrassend leuk filmpje van eigen bodem.
Lekker absurde situaties, aangename stijl van humor en leuk acteerwerk van de cast. Het lijken mij ook voor het merendeel prachtige personages om te vertolken. Vooral die rechercheur met zijn: 'KUTWIJF! IK LEK G*DVERD*MME!!!
Ik heb geregeld lekker zitten lachen op de bank.
Voor de belangstellenden... de film is gewoon te vinden op uitzending gemist.
Goed. 3,5*
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Grappig tussendoortje dat, inderdaad, doet denken aan Lock, Stock and Two Smoking Barrels , al heeft dat niets met niveau te maken.
Hans Kesting heb ik weleens beter zien acteren. Tobias Nierop doet het toch alleraardigst, met een opvallend goede delivery.
Goede momenten wisselen zich af met schoonheidsfoutjes en de clichés blijven zich opstapelen, al is er hier en daar iets creatiefs mee gedaan ('je had je gezicht moeten zien. hahahaha!' * trekt weer een serieus gezicht * 'hahahaha!' * trekt opnieuw een serieus gezicht * etc.
De dikke (afgehakte?) vinger naar de euthanasiewet neem ik voor lief. En verder vraag ik me af of van Strien nou Feyenoord of toch Ajax flink op de hak zet (hij is in ieder geval een geboren Rotterdammer).
david bohm
Prettige film met humor en zelfs enige spanning. Hans Kesting speelt sterk zijn jonge tegenspelers wat minder maar al met al een leuk Nederlands filmpje. Hoewel ik de ontknoping wat minder vind.
Aardige film waarin een student ongewild verwikkeld raakt in het criminele circuit. Een leuk en redelijk origineel plot. Ook heeft de film genoeg grappige momenten, ook al valt het hier en daar wel wat in de herhaling. Het ligt er allemaal wel te dik bovenop om geloofwaardig te zijn, maar dat is niet storend.
Geslaagder dan de andere twee telefilms van deze jaargang die ik zag (Cop vs. Killer en Laptop). Met een redelijk aantal best geslaagde grappen en vooral een leuke rol van Kesting. Best vermakelijk en afgelopen voordat het vervelend wordt, maar memorabel is het allemaal niet.
sinterklaas
Wat een on-Nederlands goede film is dit zeg.
Vaak is het met Nederlandse (misdaad)komedies zo dat vaak de slappe humorgehalte een genre kan verpesten, maar met Oom Henk gaat het toch wel even de andere kant op en werkt de Misdaad/komedie combinatie eindelijk eens goed en lijkt dit wel de mosterd te hebben gehaald bij idd, de Britse misdaadfilms. De humor in de film is gewoon heerlijk over de top en pikzwart. En de film is zeker niet voorzichtig en ook zeker niet voorspelbaar en ohja... de film heeft heel veel knipogen.
We krijgen te maken met studentje Koen die samen met zijn vriendin Sophie in een akkefietje terechtkomt met straatjongeren, en door te roepen dat er iemand genaamd Henk zijn Oom is. Hij red daarmee op dat moment het leven van hem en Sophie maar later komt hij toch nog in de problemen. Hij is overdreven snel al bekend geworden in de criminele circuit en door zo'n foutje staat zijn Oom Henk op de stoep, schitterend gespeeld door Hans Kesting, en ook echt een geweldige typische maffiabaas, zoals je ze graag wil zien in films, maar zelf liever niet voor je neus wilt hebben. Lekker cynistisch, scherp, en heerlijk meedogenloos en een tal aan geweldige onliners. Hij bied zijn neefje een buitengewone opdracht aan om iets voor hem terug te doen.
En zo word Koen steeds verder meegesleept in het vicieuze cirkel van Oom Henk en zijn mafiapraktijken. Hij moet een soort van doorgeefluik zijn van een demente man die als enige weet waar een koffer met geld verstopt ligt. (Geweldig concept al )
Wat volgt is gewoon een buitengewoon schitterende misdaadkomedie, waarbij Koen steeds dieper in de shit komt en zowel de demente Sjon de Nooyer als Oom Henk aan zich heeft hangen. Om over diverse geheime diensten en undercover agenten maar te zwijgen. Tegen het einde aan word je toch bijzonder verrast.
Ook wat geweld betreft gaat het er zeker niet voorzichtig aan toe. En memorabele momenten blijven ook niet onbespaard. Bv: die hitsige verzorgster, dat moment in die wasserij, wanneer blijkt dat Sjon alles gewoon gespeeld heeft. enz enz
Kortom, gewoon een keigoede Nederlandse film. Jammer dat ie niet in de bioscoop kwam. En ohja, ook nog van de regisseur van Zwart Water.
Angstaanjagende oom.
Een onderhoudende, vlotte en geestige misdaadfilm van eigen bodem. Ondanks het ietwat voorspelbare verhaaltje werkte de overdaad aan humor verbazingwekkend goed, sommige ietwat geforceerde dialogen ten spijt. Met dank aan een puik acterende Kesting, die als 'oom die je liever niet hebt' angstaanjagend en tegelijkertijd grappig is. De zijplotjes, alsmede het tempo doen de film goed, al werkt misschien niet altijd alles.
Goed.
Robi
Misdaadklucht, zo ga ik deze film maar omschrijven. Het basisgegeven van de film is al erg sterk en origineel verzonnen. Jongen probeert zich onder een roofoverval uit te lullen door te zeggen dat zijn oom een topcrimineel is. En vervolgens komt oom zelf langs, onder het motto : voor wat, hoort wat. Maar goed, dan ben je er nog niet. Gelukkig zit de rest van het verhaal ook leuk in elkaar, al moet je niet hopen op een serieuze misdaad thriller. Er valt vooral ook een hoop te lachen. Met name de dialogen en de persoon van Oom Henk zijn erg grappig. En ook valt er de hele film genoeg te zien en te beleven en loopt het verhaal lekker vlot door, zodat hij van begin tot einde boeiend blijft. En dat is erg knap in deze film, want er zijn genoeg valkuilen om ook een hele flauwe, voorspelbare clichéfilm met dit gegeven te maken. Toch ook één puntje van kritiek. De film is wel voor erg veel doelgroepen gemaakt. Soms wordt er wel heel veel in het verhaal uiterst duidelijk uitgelegd, waarbij je dan haast gaat denken dat kinderen, of op zijn minst, de wat minder slimmen onder ons ook niet mogen afhaken in de verhaallijn. (Maar het is wel een film van 16 jaar en ouder). De geile pubers worden ook niet vergeten. En ook de mensen die wel van een beetje geweld en bloed houden worden op hun wenken bediend. En daarnaast mag de rest van het filmpubliek ook nog naar deze film kijken. Dus een beetje selectiever in de doelgroepkeuze mag wat mij betreft wel. Toch neemt niet weg, dat ik vooral erg geamuseerd naar deze film gekeken heb en ook vaak erg heb kunnen lachen en dat ik deze film daarom nog wel eens vaker wil zien.
Bottleneck
Verrassend genoeg zitten er een aantal erg leuke stukken in, met name vanwege de bijrol van de zwarte zuster in relatie tot Koen, en natuurlijk de momentjes met de 'rolstoel-crimineel' - zeker als je beseft dat hij alles doet alsof. Hans Kesting vond ik juist veel te veel "Hans Kesting die acteert", de enige die me tegenvalt.
Leuk script verder, dat ook nog eens zorgt voor wat onvoorspelbaarheid. Wel erg makkelijke knipogen naar de bekende ontvoeringszaken en criminelen maar oke. Het heeft ook iets weg van The Big Lebowski - luie hoofdrolspeler in ongewilde situaties, teen/vinger, nog wat dingetjes. Lang niet dat niveau verder natuurlijk, maar zeker vermakelijk.
Donkerwoud
Veel minder gehypet dan Black Out, maar eigenlijk niet eens zoveel slechter. Vooral Hans Kesting is ontzettend geestig als de totaal onvoorspelbare crimineel die het de hoofdpersoon flink moeilijk maakt. Zo hebben we bijna geen goede Nederlandse misdaadfilms en zo komen er in korte tijd opeens een stortvloed aan behoorlijke titels over ons heen. En voor wie geen reet om het kwaliteitsverschil tussen DVD en Bluray geeft, hij is nog te vinden op uitzending gemist.
timburton
Soms een beetje flauw, vooral Nierop staat voor mijn gevoel niet altijd even sterk in zijn schoenen. Ook Kesting is niet altijd even goed in Oom Henk. Maar al bij al is dit zeker geen slechte misdaadkomedie. Nergens is de film te hoog gegrepen en dat is misschien wel wat het leukst is aan deze film. Ik heb me gewoon simpelweg tot het einde enorm goed vermaakt! Of, ja, tot het einde? Het einde vond ik dan nog het minst van het verhaal. Al bij al erg grappig en geslaagd.
Shadowed
Mwa.
Geen heel briljante komedie dit. Wel iets beter dan de gemiddelde Nederlandse film, maar van Strien heeft zijn opzet net wat te simpel uitgepakt. Niet veel talent is hierin gegaan vond ik, vooral op het regie niveau dan, want het acteerwerk was aardig.
Verhaal zelf is ook niet heel bijzonder. Sowieso niet een scenario dat heel knap uitgedacht is. Een tamelijk voorspelbaar verhaal met een voorspelbare loop en weinig materiaal om het ergens een beetje interessanter te maken.
Kesting is het grootste lichtpuntje aan de film. Eindelijk eens een acteur die echt helemaal op wil gaan in zijn rol. Ook de rest was best ok, minder houterigheid dan de algemene film, maar geen prestaties van topniveau, maar Kesting komt wel in de buurt.
De humor is soms wel leuk, maar soms komen er een aantal gedurfde momenten voorbij en in het tweede deel is het allemaal wat luchtiger en vlotter waarmee de humor wat beter doorschemert. In het eerste deel worden de grappen iets te vaak herhaalt.
Voor de rest ook geen heel opwindend verhaal. Het vermaakt wel, maar kent ook wel een aantal stukken waarbij het wat saaier wordt. Visueel is het niet veel soeps, met wat interessanter cameragebruik had dit al een best eind kunnen komen bijvoorbeeld.
mrklm
Kort nadat student Rechten Koen [Tobias Nierop] zichzelf en vriendin Sophie [Sallie Harmsen] uit een penibele situatie heeft weten te redden door zich voor te doen als de neef van de gevreesde crimineel Henk de Koning [Hans Kesting], komt Oom Henk “even een bakkie doen”. Henk heeft namelijk een vindingrijk iemand als Koen nodig om de locatie te achterhalen van een nooit opgespoorde buit van 12 miljoen Euro. Daarvoor moet Koen zich aanmelden als vrijwilliger in het verzorgingshuis waar Henks voormalig partner Sjon [Bert Luppes] doet alsof hij ernstig dement is. De operatie wordt gecompliceerder wanneer ook een corrupte rechercheur [Hajo Bruins] en een bankier [Theo Pont] Koen benaderen met hetzelfde verzoek! Goed geschreven misdaadkomedie met een glansrol voor Kesting en uitstekend werk van Luppes, maar het geheel wordt bijna om zeep geholpen door de miscaste Nierop, wiens acteerstijl en komische timing hopeloos is.
boemboem27
heel erg leuke en ook best goede misdaad/komedie film
prima rol van oa Hans Kesting als Ome Henk, Romana Vrede als de verpleegster Grace.
Bert Luppes als de zogenaamde demente Sjon,speelt zijn rol ook erg leuk.
heb genoten tot de laatste minuut.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

ziekte van alzheimerattempted rapelaw studentgangster comedy