• 9.370.980 stemmen

Jiang Shi Zhi Zun  (1991)

Horror / Komedie | 88 minuten

Genre: Horror / Komedie

Alternatieve titels: The Ultimate Vampire / Ling Han Jia Zu

Oorsprong: Hongkong

Geregisseerd door: Andrew Lau

Met onder meer: Ching-Ying Lam, Siu-Ho Chin en Carrie Ng

Gesproken taal: Kantonees

Plot Jiang Shi Zhi Zun

Een rustig dorpje krijgt te maken met een aantal brute moorden. Uit onderzoek blijkt dat de slachtoffers twee wonden in de nek hebben. De bewoners vertrouwen op Gau, de lokale Tao meester, om hun dorpje te behoeden voor een vampierenplaag. Samen met zijn twee assistenten gaat Gau op onderzoek uit, maar de vampier valt niet te onderschatten en krijgt hulp uit onverwachte hoek.

Leuk!

Ik heb ondertussen toch al aardig wat HK werk achter de rug, maar toch is er één niche die me steeds ontglipt is, met name de vampierenfilms die tussen '85-'90 plots erg in trek bleken. Komt misschien omdat ik wat vroege '00 pogingen gezien heb die niet bepaald aanspoorden meer te kijken, maar onterecht zo blijkt.

Deze films leunen veel meer aan bij de martial arts/fantasy films uit die tijd. Enige echte verschil is eigenlijk dat er hier nog wat vampieren (en zombies) in rondlopen. Fijne ontdekking dus, want qua martial arts en fantasy heb ik de meeste zo ongeveer wel gezien.

Ultimate Vampire is een vroege Lau, beetje onbekend (stond in ieder geval nog niet op MM) met Lam Ching-Ling, één van de key figures binnen het genre. Ronald Wong heeft ook een bekende kop, verder niet zo bekend met de meeste acteurs, maar veel maakt dat niet uit. Een film als deze kijk je niet voor het geweldige acteerwerk.

Film ziet er visueel leuk uit. Lekker camerawerk, de typische belichting en ondanks wat cheesy effectjes toch best oké. Beetje kung fu, wat fantasy elementen en horror, maar dan vooral in de vorm van het verhalende. Want voor gore, bloedfonteinen of spanning hoef je dit ook niet te kijken. De Aziatische vampieren zijn toch een volledig aparte creatie, buiten het bloed zuigen hebben ze niet zoveel overeenkomsten met hun Westerse tegenhangers.

Leuke film dus, wie van de jaren '90 martial arts en fantasy HK films houdt kan moeilijk missen met deze film. Toch maar eens wat verder in het genre spitten, allicht dat er nog wat leuks te vinden valt.