• 9.370.323 stemmen

Cuby + Blizzards: 40 Jaar de Blues (2006)

Documentaire / Muziek | 117 minuten

Genre: Documentaire / Muziek

Alternatieve titel: Cuby and the Blizzards - 40 Jaar de Blues

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Léon Verkade

Met onder meer: Harry Muskee, Herman Brood, Helmig van der Vegt

Plot Cuby + Blizzards: 40 Jaar de Blues

Harry Muskee, huidige en oud-leden van Cuby + Blizzards en ook anderen die de band van dichtbij meemaakten - zoals Jules Deelder, Herman Brood en ex-manager Johan Derksen - vertellen hier openhartig over hun belevenissen met deze legendarische Drentse bluesband uit Grollo. Een verhaal over seks, drugs & rock-'n-roll, maar ook liefdesverdriet en muzikale hoogtepunten, zoals de samenwerking met Van Morrison en John Mayall.

avatar van ArnoldusK

ArnoldusK

• 2056 stemmen

Wat weinig stemmen bij dit leuke portret van een van de beste Nederlandse bands ooit.

Het vlamt nergens, maar het zit gewoon goed in elkaar. Hoor en wederhoor is goed toegepast en het is mooi dat het uiteindelijk allemaal op pootjes terecht komt met zo'n band. Waar het, door toevalligheden, en wellicht door het koppige karakter van Cuby, ook gedeeltelijk mis is gegaan in de sixties en seventies.

Ergens is Harry een emotionele dorpeling die toevallig verschrikkelijk goed kan zingen. Verdriet om zijn eerste jeugdliefde levert ons het beste Nederlandse nummer ooit: 'Somebody will know someday' en het doet soms ook wel een beetje aan alsof hij liever in Drenthe was dan waar dan ook met optredens. Wellicht onbewust die progressie tegengehouden.

Enfin, ik had verder liever wat meer beelden van toen gezien, maar verder prima documentaire. Met ook een Johan Derksen die pep regelde voor de band. Ja, gekker moet het niet worden. 3,5*

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Geweldige brok Nederlandse muziek-historie.

Er is nooit een andere Nederlandse Bluesband (ja Blues met een hoofdletter) geweest die ook maar in de buurt kwam van de diepgang die Muskee en zijn bandleden aan die muziek wisten te geven.

De zangstijl van Harry is en blijft uniek, en datzelfde mag ook gezegd worden van de notenkeuze van Eelco Gelling, en het pianospel van Herman Brood.

Voor mij heeft deze documentaire nog een meerwaarde, omdat ik bij een van de historische opnames tussen het publiek stond (Jazz festival Bilzen-België)

Met dank aan ArnodusK voor de uitstekende review, en Stinissen voor het toevoegen van de docu.

Tot vandaag wist ik niet dat die op MM stond.

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Na recent een week lang zelf ter plekke hebben doorgebracht (Grolloo, het C+B museum, diverse stamcafé's die de bandleden frequenteerden, en enkele bezoeken aan het graf van de Nederlandse King of the Blues, Harry "Cuby"Muskee) heeft deze documentaire voor mij nog aan waarde gewonnen.

Diverse keren gezien inmiddels en een nieuwe kijkbeurt komt er alweer aan.