• 9.177.716 stemmen

Sandok, il Maciste della Giungla (1964)

Actie / Avontuur | 85 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Temple of the White Elephant

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Umberto Lenzi

Met onder meer: Alessandra Panaro, Marie Versini en Mimmo Palmara

Gesproken taal: Italiaans

Plot Sandok, il Maciste della Giungla

India tijdens het Britse kolonialisme wordt geteisterd door moordenaars van de sekte van de Witte Olifant. Wanneer er een gijzeling plaatsvindt, weet een jonge officier de gegijzelden te bevrijden. Hij komt er tevens achter wie het hoofd van de sekte is.

logo tmdbimage

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Een van de vele Orientaalse avonturenfilms die Lenzi achter elkaar maakte in die contreien, wel 4 achter elkaar geloof ik. De titel slaat werkelijk totaal nergens op : het heeft volstrekt geen hol met Sandokan of Maciste te maken, de titel zou moeten slaan op spierbundel Palmara geloof ik, maar die draagt hier de naam...Parvati ! En heeft trouwns slechts een bijrol.

Neen, het gaat eigenlijk om de jonge bad boy officier Flynn jr., bad boy met een reden, zo blijkt. De film speelt zgn. in het protectoraat Sikkim waar zoals gezegd een satanische sekte huishoudt, die moorden pleegt in naam van een....cute olifantje, dat trouwens eerder grijs dan wit is. Maar je kunt beter moorden voor een cute olifantje dan voor een ouwe vent met een baard op een wolk toch ?

Goed, scenarist Lenzi dacht er anders over en vindt duidelijk dat de sekte een gevaar is voor de wereldvrede, zeker nadat ze het koppeltje Rossi Stuart-Panaro gegijzeld hebben, die laatste dochter van de gouverneur. Niet de eerste gijzelaar : ook de broer van de schone prinses Radha- Versini - bruingeschminkt als Sassard in Sandokan/I pirati della Malesia** met Reeves*- trof dit lot al eerder. Guess what : deze schone treft met haar Maciste in de jungle de voortvluchtige Flynn , en samen trekken ze naar het heiligdom van de sekte. Maar die Flynn speelt smerige dubbelspelletjes, zo lijkt het...

Enfin, standaard avonturenwerk uit die tijd, de tweede Lenzi van dit type die ik zie, maar ik vond die met Reeves beter. Wel is het leuk om op te merken dat auteur Lenzi hier gebruik maakt van een POV gunshot, van het type dattie later in zijn poliziotteschi zou gebruiken.

Dat de couleur locale meest wordt geleverd per stock footage, zal niemand verrassen.

Deze klassieker is bij mijn weten slechts in DE uitgebracht op DVD met de titel im Tempel des Weissen Elefanten, maar die is van matige kwaliteit, niet in het goede formaat en slechts met Duitse dub, een beetje weinig voor 25 Euro. Bovendien is de film- vooral dankzij de zwakke Flynn- niet teveel soeps.

*: een film waar sommigen nog op moeten stemmen...

** : in feite waren er 2 Sandokan verfilmingen van Lenzi met Reeves, IPDM met Sassard dus en SITDM met Grad. Dan was dit mijn 3e Lenzi van dit type, de vierde met Harrison zal nog wel minder zijn dan deze.

avatar van Brix

Brix

• 19493 berichten

Deze heb ik destijds nog in de bioscoop gezien.

Vergelijkingsmateriaal was er genoeg, want het genre was populair in de jaren zestig.

Daardoor viel deze mislukking van regisseur Lenzi, net zoals het gros van zijn overige "oeuvre" , al gauw door de mand.

Ik weet nog goed dat de film later nog eens op de Duitse TV langs kwam, en ik, door pure nostalgie gedreven, probeerde om 'm nog eens te bekijken.

Ik heb de eindstreep niet gehaald.

Met Sean Flynn's filmcarrière is het nooit echt iets geworden.

Hij ging zwaar gebukt onder de roem van zijn vader Errol.

Hoewel hij er zeker niet slecht uitzag ontbrak het hem aan uitstraling.

Films waarin hij de zoon van Captain Blood ( pa Flynn was ooit Captain Blood zelf in een filmklassieker) of zoon van Zorro speelde mislukten jammerlijk.

Sean bracht het tot acht speelfilms in totaal, allen in de jaren zestig gemaakt.

Daarvan waren er hooguit twee het bekijken waard.

Waarschijnlijk zag hij het als filmacteur ook niet meer zitten, want hij werd oorlogsfotograaf tijdens de Vietnamoorlog.

Ook daarin was hij onfortuinlijk, en in tegenstelling tot (wéér) zijn vader Errol, die een avontuurlijk leven leidde, met gewaagde escapades, liep ook dit niet goed af.

In 1970 verdween Sean in Vietnam, en naar alle waarschijnlijkheid is hij door de Vietcong vermoord.