• 9.370.314 stemmen

Dos Mil Dólares por Coyote (1966)

Western | 87 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: Ballad of a Bounty Hunter / Django, a Bullet for You / Two Thousand Dollars for Coyote / 2000 $ por Coyote

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: León Klimovsky

Met onder meer: James Philbrook, Aldo Berti en Nuria Torray

Gesproken taal: Spaans

Plot Dos Mil Dólares por Coyote

Een groep bandieten onder leiding van Sonora, berooft de bank van Cold Springs. Bendelid Jimmy Patterson maakt deel uit van de bende, mede doordat zijn vrouw hem opgestookt heeft. Sam Foster, die verliefd is op de zus van Patterson, zet de achtervolging in op de bandieten en weet hun schuilplaats te achterhalen. Jimmy helpt Sam, maar wordt verraden. Sam wordt gevangen genomen en Jimmy wordt vermoord.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Ze bestaan : films waarvan de poster nog het beste onderdeel is...deze nietszeggende c- western van Klimovsky behoort tot die categorie. Niet zo verrassend, want de regisseur heeft zijn gekendheid in feite louter te danken aan zijn horrorwerk met Naschy.

Hij werd hier verder ook niet meteen geholpen door een gerenommeerde cast of andere tekenen van budget, protagonist is bountyhunter Sam Foster vertolkt door de tweederangs tv- acteur Philbrook, hier tamelijk opzichtig gemoddellerd naar Randolph Scott.

Het verhaal is gekend b- western terrein waarin een good guy het in zijn eentje moet opnemen tegen een hele horde baddies, good guy zeg ik want ondanks zijn dubieuze professie is Sam een arme ziel die ondanks een oorlogstauma- hij verloor behalve die oorlog ook zijn gezin- blijft strijden voor het Goede en de booswichten ook om die reden oppakt en niet voor het geld. Zoals gebruikelijk wordt hij in zijn missie bijgestaan door een grietje dat zijn dochter had kunnen zijn, met name Mary- Torray.

Deze is zoals gezegd de zus van ene Jimmy *, een juvenile delinquent- nog niet getrouwd allicht- die boosheid bedrijft in dienst van ene Sonora/ Vidal Molina. Mooie gelegenheid om het belang van family values te demonstreren als Sam Mary belooft haar broer weer op het rechte pad te brengen, ondanks tegenwerking van de perfide Rita- Perla . Nog meer family values : Sam vindt ook zijn dood gewaande zoontje terug ! Helaas is het zo dat de goodies onder wie de bekeerde Jimmy worden opgejaagd door een overmacht aan booswichten als Sonora de hulp inschakelt van zijn Indiaanse vriendjes...

Dat is ook meteen het opmerkelijkste gegeven uit de film, zoveel eurowesterns met een prominente rol voor boze indianen zijn er niet, en al evenmin met een klassiek einde geset in een fort dat door die indianen op de gekende wijze wordt belegerd.

Het komt allemaal over als een 100 jaar oude tv- aflevering die te lanngerekt is en absoluut niet als een typisch genreproduct, met een er dik opliggende moraal bovendien. Wel geschoten op de ons dierbare grond van Almeria en omstreken, als stand in voor Arizona. Voor spectaculair gebruik ervan of grandioze shoot outs hoeft u dit verder niet te zien, voor Leone visuals al evenmin.

De kans dat u dit wil zien lijkt me gering, als u dat toch per se wil is er de niet ondertitelde Spaanse DVD.

* : die Jimmy wordt NIET vertolkt door Simon Andreu, maar door ene Julio Perez Tabernero, zoals IMDB wel aangeeft itt de SW database.