• 9.370.280 stemmen

Historia de una Traición (1971)

Thriller | 90 minuten

Genre: Thriller

Alternatieve titels: The Great Swindle / Carla e Lola / Nel Buio del Terrore

Oorsprong: Spanje / Italië

Geregisseerd door: José Antonio Nieves Conde

Met onder meer: Marisa Mell, Stephen Boyd en Fernando Rey

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Historia de una Traición

Carla loopt haar vriendin Lola tegen het lijf. Ze hadden elkaar jarenlang niet gezien. Aanvankelijk overheerst de blijdschap van het weerzien, maar er blijkt zich een duister plan te gaan voltrekken. Daarbij blijkt niemand wie hij of zij lijkt te zijn...

Semi-giallo die zich vermomt als een praat/relatiedrama, of omgekeerd. Met genre-icoon Mell, Messala Boyd, een ouwe Koscina, een vrij kort optreden van Rey, en een nog korter optreden van Serato, terwijl Hispano-cult coryfee Andreu ook nog even opdraaft.

Giallo van het driehoekstype die draait om de 2 lesbo's Koscina-Lola en Mell-Carla, waarbij we echter als kijkers zelf moeten invullen dat ze potten zijn, want dit is een in Franco-Spanje geproduceerde film. Geen expliciete lesbo scènes, en de enige wier tieten we zien is uitgerekend de al 40-jarige of daaromtent Koscina.

De dritte im bunde is Boyd, een kunstschilder en nieuw buurman van Mell, die een villa aan zee in Asturië bewoont. Dit leidt al vrij snel tot ongelukken, maar de film krijgt het toch voor mekaar om zich dan nog een zinloos half uur voort te slepen naar de finale, waar we op nog een heel klein beetje pief paf poef worden getracteerd, gevolgd door een mislukte twist en een laatste close-up die blijkbaar veel moet suggereren, maar waarschijnlijk interesseert het de meeste kijkers dan al geen zak meer hoe het zit.

Zoals gezegd doet het allemaal meer aan als een absurde soap dan als een absurde giallo, en de grootste troef is waarschijnlijk nog de fotografie van de Asturische kust waar de film zich vrijwel geheel afspeelt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom deze film alleen op DVD is uitgebracht door het plaatselijke suffertje la voz de Asturias, voor genreliefhebbers is dit te flauw.

Score van Piccioni.