• 9.373.511 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Carlo Vanzina

Met onder meer: Carole Bouquet, John Steiner en Duilio Del Prete

Plot Mystère

Een prostituee komt in het bezit van een aansteker die, zonder dat zij dit weet, belangrijke negatieven bevat van de aanslag op een politicus. Er worden huurmoordenaars ingezet om achter de vrouw en de aansteker aan te gaan.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ze bestaan : gialli van de Vanzina's...waarom deze daartoe wordt gerekend weet ik niet, waarschijnlijk slechts vanwege 2 kills met een wandelstok die je met enige goede wil giallo style zou kunnen noemen.

Ik heb me laten vertellen dat de makers deze film serieus bedoelden, maar hij is in feite slechts te genieten wanner je hem beschouwt als een komedie, meer bepaald als een soort verlate eurospy/ Bond spoof. Zo komen we op de eponieme heldin Bouquet , ex bond girl zoals gekend die hier opdraaft als call girl Mystère. Betekent dit dat we Bouquet dus in " actie " zien ? Nou neen, eigenlijk niet. We zien geen naakt en de sex wordt slechts- uiterst klungelig- gesuggereerd.

Behalve een gebrek aan sleaze is er ook een gebrek aan geweld : ja je hebt de 2 kills met de wandelstok maar daar zal niemand de rillingen van krijgen, en spectaculaire actiescènes zitten er ook niet in, wel een redelijke chase aan de Tiber.

En de spanning? Wel...in deze "giallo " is de dader degene ...van wie je dat ook meteen vermoedt, en hij is zo vriendelijk om dit meteen toe te geven. So far for giallo.

Komedie is er genoeg, zij het grotendeels onbedoeld via de trademark debiele Vanzina dialogen, e.g. cop "Colt " die zegt : ik ben geen cop geworden om te kunnen neuken ! Goh. Behalve deze door Coccioletti gespeelde stoere diender zien we ook Del Prete als diens chef, John Steiner als de bad guy die weer op dreef is, en Milfy Janet Agren als collega van Bouquet, een Bouquet die hier trouwens meer verveling dan mysterie uitstraalt.

Behalve in Rome speelt dit ook nog even in HK op het eind waarin we worden getracteerd op een melige twist, waarvan de makers overigens beweerden dattie hun door de producent zou zijn opgedrongen.

De komische feel wordt nog versterkt door de loungy score van Trovajoli, die echt volstrekt niet bij een thriller lijkt te horen.

Let wel : als "serieuze " giallo is dit een volstrekte mislukking, maar als onbedoelde komedie biedt dit wel degelijk redelijk vermaak met zijn bescheiden speelduur, geholpen ook door de prettige verschijning van Bouquet.