• 9.369.449 stemmen

Anno 79: La Distruzione di Ercolano (1962)

Alternatieve titels: 79 A.D. / The Destruction of Herculaneum

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Gianfranco Parolini

Met onder meer: Brad Harris, Mara Lane en Susan Paget

Gesproken taal: Italiaans

Plot Anno 79: La Distruzione di Ercolano

De neef van keizer Titus Flavius geniet vanwege zij krachtpatserij grote populariteit bij het leger en de bevolking. Hij is daarmee een obstakel in de intriges van een hoveling die keizer van de troon wil stoten. Maar dan wordt de Romeinse stad Ercolano verwoest na een uitbarsting van de Vesuvius-vulkaan.

Het heeft echt bestaan : Herculaneum...het kleine broertje van Pompei en net als zijn gekendere buurman vernietigd tijdens de befaamde eruptie van de Vesuvius anno 79. Dat leest u goed : de titel klopt zowaar ! Het betreft hier zoals te verwachten viel een combi van quo vadis en de gekende films over het einde van Pompei, enige originele trekje is dat de film dus gedeeltelijk niet in Pompei maar zgn. in de eponieme stad speelt.

Film van de tamelijk gekende genreregisseur Parolini, gekender waarschijnlijk onder het pseudoniem Frank Kramer waaronder hij zijn spaghetti's regisseerde, maar hij had er ook al enkele pepla opzitten, waaronder ook minstens 1 met Harris .

Harris dus als protagonist, meer bepaald Marcus, het neefje van de ouwe, seniele keizer Titus- Hersent. We kennen Titus uit de boekjes als een good guy die trouwens tijdens zijn regeerperiode amper 40 was, hier is hij ook wel soort van goed maar vooral een sul die zijn oren laat hangen naar de duivelse Tercius- Berthier, een slavenhandelaar en nog erger : virulent gristenhater....daarbij heeft Tercius de hulp van de schone maar gewetenloze Diomira- Lane, die ook de held tracht te verleiden...deze echter heeft meer oog voor de schone, brave maar helaas gristelijke Livia- Paget, die buitendien slechts een slavin is in dienst van Tercius en Diomira.

Hoe dit allemaal gaat verlopen lijkt me duidelijk : als Harris weigert aan de satanische plannetjes van Tercius mee te werken om Titus ten val te brengen, besluit Tercius zelf Marcus uit de weg te ruimen. Een ideale gelegenheid doet zich voor als Titus Marcus op een missie stuurt om de gristenen in- daar zijn we dan eindelijk- Herculaneum mores te leren. Aangezien we weten dat Marcus inmiddels zelf een halve gristen is en zich onder de locale gristengemeente ook Claudia bevindt, de blonde dochter van Marcus'buddy Furuis- Tamberlani, begrijpen we dat hij deze misie gaat verneuken...

Wat volgt kunt u allemaal wel uittekenen: niets kan de romance tussen Harris en Paget stoppen, net zoals niets de opkomst van het gristendom kan stoppen. De booswichten krijgen van God zelve hun verdiende loon en worden- feit van algemene gekendheid- bedolven onder tonnen rotzooi van de Vesuvius.

Een vrij goedkope peplum, waarin de weinige massascènes uiteraard zijn geript via footage uit de talrijke voorgaande Vesuvius/ laatste dagen van Pompei films, waarvan enkele vlak daarvoor gemaakt. Verder zeer weinig actie, het leukste nog was het gevecht in de verplichte krokodillenvijver, of eigenlijk erboven. Sterke man van dienst- behalve Harris- is Nenadovic als de verrassend Samson geheten slaaf en gladiator die ook de broer van Livia is.

Ik von ut nie veel, maar voor de diehard genreliefhebbers die geen problemen hebben met Duitse dubbing ( ik zal geen namen noemen, maar bedoel die wel... ) is er de Duitse DVD met de titel "Die letzten Stunden von...Pompeji " .