• 9.370.487 stemmen

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Ahmed Ahmed

Met onder meer: Ahmed Ahmed, Ted Alexandro, Sherif Azab

Plot Just like Us

De Egyptisch-Amerikaanse stand-upcomedian Ahmed Ahmed reist met een stel collega's van Dubai, Libanon, Saoedi-Arabië en Egypte. Ze doen de landen aan met hun optredens, die taboes doorbreken en een nieuw en jong publiek bereiken, soms voor wel meer dan 20.000 man. Voor hen is stand-upcomedy een nieuw verschijnsel dat de laatste tijd sterk in opkomst is in het Midden-Oosten.

Beetje moeilijke docu.

Het uitgangspunt was wat mij betreft wel spot on. In het Westen hebben we inderdaad een nogal droef beeld van de Arabische wereld. Starre, boos kijkende mensen, een harde taal en grimme omstandigheden geven een soms te negatief beeld. Het is iets wat je verstandelijk wel ergens beseft, maar het is fijn om het ook eens daadwerkelijk te zien.

Dat doet deze docu ook wel goed. Je krijgt echt wel een ander beeld te zien dan de Westerse media doorgaans voorschotelt van het Midden-Oosten. Ik ben het verder ook wel met de mensen in deze docu eens dat humor een belangrijk goed is en zelfspot een belangrijke stap is in een samenleving waar mensen er serieus andere gedachtengoed op nahouden.

Het eerste uur is dan ook best fijn. Het einde is misschien iets te gericht op drama, met een bezoekje aan de familie van Ahmed Ahmed en een stukje in New York dat weinig toevoegt aan het plaatje wat deze docu wenst voor te schotelen. Maar toch blijf ik achteraf met twee vraagtekens zitten.

Allereerst wordt Egypte/Caïro neergezet als gekkestad van het Midden-Oosten. Nu ben ik daar geweest en zo'n lollige boel vond ik het eerlijk gezegd niet. Leuk zo'n montage en mensen doen voor een camera al eens wat gekker dan anders, maar echt gezellig vond ik het daar toch niet, niet in het minst omdat je niet buiten kon zonder dat er ongevraagd twee gewapende kerels op subtiele afstand meeliepen ter bescherming.

Daarnaast is het ook wat droevig om de positieve boodschap van deze docu af te toetsen aan de werkelijkheid. Want dit werkje dateert van 2010 en is ondertussen dus al 7 jaar oud. Om nu te zeggen dat humor daar de wereld veranderd heeft ... misschien kan je dat dan weer op de negatieve berichtgeving in de Westerse media schuiven, maar zo veel gezelliger lijkt het mij daar tegenwoordig niet?

Toch overheerst een interessante kern van waarheid en een blik in een stukje Arabische cultuur die hier veel te weinig aan bod komt. In dat opzicht wel mooi, maar het gevoel achteraf is toch ook een beetje bitter, want de ideologie is allicht een stuk rooskleuriger dan de realiteit.