• 9.374.010 stemmen

Geregisseerd door: Eric Rochant

Met onder meer: Charlotte Gainsbourg, Gérard Lanvin en Sami Bouajila

Gesproken taal: Frans

Plot Anna Oz

Anna is een vrouw die in Parijs woont, maar droomt dat ze een jonge vrouw in Venetië is. Wanneer ze door de politie wordt opgehaald om te getuigen voor een misdaad die ze heeft gezien, begint haar leven in elkaar te storten. Ze kan zich namelijk niets meer herinneren van deze gebeurtenis. Zal haar alter ego, de vrouw in Venetië, er iets mee te maken hebben?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

W....w...w...w...wa...wa...wat zie ik ????? Nog geen van misogynie en melancholie vervulde, zeergeleerde commentaren omtrent een film met Charlotte Gainsbourg ????? Nee, nee, dat kan niet waar zijn...die veronderstelling alleen al is te belachelijk voor woorden. Dit is een gruwelijke, bespottelijke nachtmerrie, of anders een psychose.....bin ich ein Gott ?

Over nachtmerries en psychoses gesproken : je hebt nog de film- waar ik verder niet meteen het etiket komedie op zou plakken, de meeste bronnen noemen dit een mystery, sommigen een thriller maar mij lijkt mystery nog het meest adequaat- die met dit gegeven aan de slag gaat en ons tracteert op het nog steeds zo populaire ( gebrek aan ) identiteit van de vervreemde mens in de grootstad gegeven. Teruggaand op de noirs allicht en voortgezet in de schizohorrortraditie. Een kant die deze film uiteindelijk- denk ik- niet op gaat. Zou ook een herhalingsoefenig zijn geweest voor de scenarist : niemand minder dan Gerard Brach, schrijver van repulsion en nog andere klassiekers. Ook lijkt de overeenkomst met LDVDV van Kieslowski me niet geheel toevallig, zacht uitgedrukt.

Deze film gaat echter meer de genrecinemakant op, of te wel die van het absurde. Dat je hier geen logisch plot van deze wereld hoeft te verwachten is natuurlijk vanaf het begin al duidelijk, maar de manier waarop het uitgangsgegeven uit elkaar valt is wel erg anti- climactisch. De lol is er halverwege wel af wat dat betreft. Dan doen we het voor de beelden die - wat een vreugde voor de zie mij eens gek doen cinema buffs- Pierre Lhomme schoot, vooral die in Venetië dan. Als contrast is er een troosteloos en groezelig Parijs, waar Anna O. - nomen est omen- werkt als restauratrice die droomt dat ze in Venetië existeert als niet meer dan a woman of mystery...of is het wellicht omgekeerd ?

Zhuang Zhou en de vlinder enz. , ouwe koek en het interesseert me verder geen hol eigenlijk. Je hebt mensen die zich n.a.v. zo'n film gaan afvragen wat echt is en wat niet, of we hier een nachtmerrie, een psychose of een bijna dood ervaring hebben enz., ik hou het er nuchter als ik ben op dat het hier een ..scenario voor een film betreft die wanhopig zijn best doet diep te zijn, en het voor mij niet is omdat ik niet geloof dat er zoiets als diep bestaat. Niet tevreden ? Welnu : op het eind is er een wat flauwe clou/ clue, die aan een titel van een Argento film refereert (al was het fenomeen waar deze op slaat al ouder natuurlijk ) . 2 jaar later schreef Drach voor Dario het - ahum- onsterfelijke meesterwerk IFDO. Laten we dan maar doen alsof die clou/ clue ook DE clou / clue is. Ik vind het best.

Gainsbourg dan : huppelt hier rond met een soort Louise Brooks bob, en lijkt op sommige momenten bijna lekker...wellicht de grootste verdienste dan nog van Rochant en L'homme, de erestgenoemde is nooit echt doorgebroken in feite al maakte hij dit jaar nog Möbius. Deze flopte trouwens totaal : 39000 bezoekers in FR ! En verder niet gedistribueerd toen, geloof ik.

De Japanse DVD is zoals jullie weten OOP, dat wordt dus kijken met vliegenpoepjes als fansubs !

Rest ons nog de droeve plicht om u allen een falig kerstefaist ien die broichde ban die chier te wensen, en een voorspoedig nieuw jaar.