• 9.382.989 stemmen

Jag Var Värd 50 Lamm (2011)

Documentaire | 58 minuten (ingekorte tv-versie) / 72 minuten (filmfestival-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 58 minuten (ingekorte tv-versie) / 72 minuten (filmfestival-versie)

Alternatieve titel: I Was Worth 50 Sheep

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Nima Sarvestani

Plot Jag Var Värd 50 Lamm

Toen ze tien jaar oud was, werd Sabere verkocht aan een 55-jarige Taliban-aanhanger. Zes jaar lang was ze zijn slaaf, en vier keer kreeg ze een miskraam. Ze wist te ontvluchten en vond onderdak bij het vrouwenopvanghuis van Roghie en Hamid. We volgen Sabere als ze inmiddels zestien is, en probeert te scheiden van haar man, die wordt gezocht voor ontvoering. De camera is erbij als hij wordt gearresteerd. Sabere vertelt zonder schroom over de mishandelingen waar ze al zo vroeg in haar leven mee te maken kreeg. Roghie en Hamid ontfermen zich ook over de zus van Sabere, Farzaneh, die aan een man is verkocht voor vijftig schapen en een stukje woestenij. Als de vader de deal wil afblazen, blijven de onderhandelaars hem achtervolgen, zo horen we uit de telefoongesprekken. Niet alleen deze harde onderhandelingen worden van dichtbij gefilmd, maar ook de vele andere benarde situaties op hun onderduikadres.

avatar van kleez

kleez

Op het eerste moment niet heel verassend; we weten inmiddels allemaal dat religie alles behalve 'mensvriendelijk' is. Zo ook in dit (Afghanistan) land. Het gedrag, de beslissingen van de mannen aan het hoofd van families: voor ons onbegrijpelijk. Voor hen heel normaal.

Ondanks ik dit allemaal 'wel wist', werd ik toch naar mate de documentaire vorderde ontroerd. Ik betrapte mezelf toch op een soort van moedeloosheid jegens de mensheid. Zoals Rupert Sheldrake al eens zei: er is geen organisme in dit sterrenstelsel dat zijn eigen soort zó misbruikt, minacht, buitensluit, vermoord als de mensheid.

Té triest voor woorden dat dit nog dagelijks gebeurd. Maargoed, ik behoor dan ook tot de 9% van de gehele mensheid die wel enigzins fatsoenlijk bestaan kan leiden. Terwijl ik dit heb getypt zijn er inmiddels alweer een tiental kinderen gestorven door te weinig drinkwater.