• 9.370.978 stemmen

Done the Impossible: The Fans' Tale of 'Firefly' and 'Serenity' (2006)

Documentaire | 79 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Tony Hadlock, Jason Heppler, Jeremy Neish, Jared Nelson en Brian Wiser

Met onder meer: Morena Baccarin en Adam Baldwin

Plot Done the Impossible: The Fans' Tale of 'Firefly' and 'Serenity'

"The Fans' Tale of 'Firefly' and 'Serenity'"

De tv-serie Firefly en de daarop volgende film Serenity zijn boven de genialiteit van maker Joss Whedon ontstegen. De woorden Firefly en Browncoat (naam voor de hardcore Firefly fans) staan inmiddels symbool voor gemeenschap, familie en het geloof dat het onmogelijke haalbaar is. Deze concepten liggen diepgeworteld in de harten van Firefly en diens fans. Adam Baldwin presenteert het verhaal achter de Browncoats. Joss Whedon, de cast en crew van de serie en film en de fans komen allemaal aan bod.

avatar van Metalfist

Metalfist

The big damn fanbase

Ik ben een erg grote Joss Whedon fan. Ik leerde de man voor het eerst kennen via Buffy the Vampire Slayer, ging toen verder met Angel en kwam dan uiteindelijk bij Firefly en Serenity uit. Daarna volgde nog onder andere Dollhouse, The Avengers, Dr. Horrible en dergelijke maar bon, je begrijpt vast wel dat ik bedoel dat ik werkelijk alles van de man probeer te kijken omdat hij voor mij één van de beste schrijvers/regisseurs in Hollywood is. Een paar dagen geleden had ik Firefly en Serenity voor de zoveelste keer weer eens gezien en toen ik de film Serenity opzocht, kwam ik bij deze documentaire uit over de fans van de reeks. Ooh, dit moest ik zo snel mogelijk te zien krijgen.

Leuk ook dat de makers een legale versie op het internet hebben gezet zodat je hem zonder problemen kunt downloaden. Ze deden dat om 2 redenen waarvan de eerste de volgende is (gehaald uit het tekstbestand dat bij de film zat): We philosophically agree with the concepts of Creative Commons. De tweede reden waarom ze een gratis versie uitgaven was puur gericht op marketing en het werkt goed want je kunt de documentaire wel downloaden maar je kunt ook een versie kopen met een shitload aan extra's. Slim gezien in ieder geval. Soit, nu even terug naar de inhoud van de documentaire zelf. Als je wat bekend bent met de Firefly problemen (en ik veronderstel dat dat wel het geval is wanneer je dit gaat kijken) dan weet je perfect wat je kunt verwachten. Namelijk een hoop interviews waarin wordt uitgelegd hoe er van Firefly naar Serenity is gegaan. Voor mij niet echt nieuwe informatie maar het is in ieder geval wel leuk om fans te zien die even veel van de reeks houden als ikzelf, al zitten er echt wel serieuze die-hards bij.

Erg veel interviews dus met onder andere Joss Whedon zelf, Nathan Fillon, Alan Tudyk, Adam Baldwin (die trouwens host is), Ron Glass, Jewel Staite, Morena Baccarin, Christina Hendricks, ... De enige die van de cast ontbreken zijn Sean Maher, Summer Glau en Gina Torres. Beetje jammer dat die drie ontbreken maar waarschijnlijk waren die er niet bij tijdens het Con festival waarin de documentaire is gedraaid. Het merendeel van de interviews draait echter rond de fans van de serie en die zijn over het algemeen vrij interessant. We maken kennis met onder andere comic artiesten en de ontwerpers van het RPG spel maar ook gewone mensen die simpelweg een enorme fan zijn van de serie. Hieruit blijkt hoeveel mensen er eigenlijk met de reeks meeleven want een goede maand geleden was het de 10-jarige verjaardag van de reeks en daaruit bleek dat de fanbase zowaar nog groter is geworden. Favoriete geïnterviewden moeten sowieso de Bedlam Bards zijn die heel hun repertoire aan Firefly/Serenity hebben gewijd maar ook de vele kunst (lees schilderijen, tekeningen, ...) die de reeks heeft voortgebracht is erg leuk om te zien.

Volgens mij moet je een vrij grote fan zijn om dit te kunnen waarderen want dat je anders nogal snel zult denken dat dit maar vrij weirde mensen zijn. De fans zijn interessant genoeg om te blijven boeien, al was het wel vermoeiend om te horen dat blijkbaar iedereen er vanaf het begin al bij was (wat volgens mij echt niet was) maar het geheel wordt afgemaakt met korte interviews met de castleden van de reeks zelf.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Aan bovenstaand bericht valt mijns inziens niet zo gek veel toe te voegen. Na de iets te lange introductie van al die fans (en soms figuranten) met hun talking heads wordt de doodlopende geschiedenis van Firefly en de wederopstanding van Serenity op vermakelijke wijze uit de doeken gedaan, zonder dat er verder erg veel nieuws boven tafel komt voor wie de docu's bij de televisieserie-boxset en de DVD van de film heeft bekeken, maar voor de ware fan is het gewoon leuk om je even in dit bad van enthousiasme en hartelijkheid onder te dompelen. (Wat dat betreft deed deze film me soms denken aan Ringers: Lord of the Fans, hoewel er over de Star trek-franchise ongetwijfeld een voor fans even onderhoudende documentaire te maken valt.)
        Jammer is het wel dat er (naar ik aanneem vanwege copyright-beperkingen) helaas geen gebruik is gemaakt van beelden en scènes uit de serie of de film, bijvoorbeeld om de momenten te illustreren die door de geïnterviewde juist besproken worden, en ook is het spijtig dat er geen opnames zijn van de gezichten van de toeschouwers in de bioscoop op het moment dat Wash op het witte doek door de Reaver-harpoen doorboord wordt. Maar goed, er valt genoeg te genieten, zoals de gezellig bijeenzittende dames die zich de Fillionaires noemen en de mensen die op het punt staan om de film te gaan zien die in de lobby van de bioscoop scènes uit de televisieserie gaan naspelen (Wash met z'n dino's!).
        Opmerklijk hoeveel passie tien uur met liefde gemaakte televisie kan inspireren. Shiny! (Momenteel op DVD te vinden via www.donetheimpossible.com.)