• 9.373.270 stemmen

Geregisseerd door: Eriprando Visconti

Met onder meer: Rena Niehaus, Gabriele Ferzetti en Michele Placido

Gesproken taal: Italiaans

Plot Oedipus Orca

Vervolg op “La Orca” van dezelfde cineast. De film begint waar de vorige ophield: Alice, de achttienjarige dochter van een rijke burgerman uit Padua, die ontvoerd en verkracht was door een bende misdadigers uit Calabrië, komt terug. In de war door die afschuwelijke ervaring kan ze de broodnodige rust niet vinden bij haar familie en zeker niet bij haar vader, die geweigerd heeft losgeld te betalen.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor een Visconti met Ferzetti en Niehaus ? Dat is vreemd, want de voorganger van dit vervolg heeft hier 2 stemmen. Dat is ook niet vreemd, want die preambule kon nog worden aangezien voor italocrime, daar waar dit een doodordinaire poging tot auteurscinema is, wat wil je van een Visconti...ok, een Eriprando dan, neefje van de maestro.
De premisse is dus gekend en dit vervolg begint ook letterlijk waar het eerste deel ophield, bovendien wordt de speelduur voor een aanzienlijk deel in beslag genomen door footage uit la orca, daarin zien we ook Placido die voor deze film echter geen opnames meer verzorgde. Dit voor alle duidelijkheid.
De titel is ronduit absurd, aangezien het hier om het Electra en niet het Oidipous complex gaat, vrij logisch aangezien het zich hier om een vader-dochter relatie handelt.
Niehaus tifosi zullen zich verheugen over het feit dat de heldin veelvuldig naakt gaat, en met dat lichaam was zoals gekend niets mis ( naar het schijnt een voormalige playmate, die Niehaus), ook was ze zo vriendelijk om af en toe wat vingers in een bepaalde lichaamsopening te douwen.
Dit alles neemt niet weg dat dit een zoveelste seventies anti-bourgeoisfilmpje is met alle Freudiaans angehauchte onzin die bij de tijdgeest hoorde, een tijdgeest die zich ook manifesteert in de voor huidige kijkers onprettige minderjarig naakt scène.
Liefhebbers van auteurscinema zullen zich verheugen over footage uit VIA van Rossellini- per tv- niet vreemd aangezien de oorsprong van het verhaal blijkt te liggen in Pompei, waar de heldin vermoedelijk verwekt is, en misschien niet door haar echte vader...Faggioni treedt hier op als vriend van de familie die een niet onbelangrijke rol zal gaan spelen.
Het verrassende slot lijkt wel en soort eerbetoon aan auteur Dario Argento !

avatar van Fransman

Fransman

Deze film is een direct vervolg op het ontvoeringsdrama La Orca en als zelfstandige film lastig te bekijken. Hoewel de film in het begin veel flashbacks laat zien van de ontvoering en gijzeling van het meisje Alice (Rena Niehaus), is het toch een totaal andere film. In Oedipus Orca gaat het vooral om gevolgen van die veertien dagen durende gijzeling, met alle angsten en vernederingen van dien, en zien we hoe het meisje worstelt met post traumatische stress verschijnselen, die ze in die tijd nog niet kenden. De ouders en het vriendje snappen dan ook niets van die voortdurende stemmingswisselingen en teruggetrokkenheid van Alice. Het is knap hoe Visconti zich daarin inleeft en laat zien hoe Alice grip probeert te krijgen op vooral het gewelddadige slot van de gijzeling en op wat ze later het 'Stockholmsyndroom' zijn gaan noemen. Deze Visconti was zijn tijd ver vooruit.

Maar gaandeweg ontwikkelt de film zich in een zoektocht van Alice hoe ze precies staat ten opzichte van de mensen om haar heen. Ten opzichte van haar stiefvader, die niet bereid was het losgeld te betalen. Ten opzichte van haar moeder, die niet bereid is te vertellen wie de echte vader van Alice is. Ten opzichte van het nogal kleverige vriendje, die onder het mom van bezorgde aandacht vooral seks wil en ten opzichte van de rare jeugdvriend van haar moeder, die wel eens haar vader zou kunnen zijn.

pippo il buffone trekt de film nogal in het belachelijke als een soort rariteit uit de jaren zeventig. Ik snap niet helemaal waarom. Ik vond het een gelaagde en gedurfde film en die confrontatie met de ruimte waarin de gijzeling zich had afgespeeld is zeker aangrijpend, zelfs schokkend te noemen..

Rena Niehaus laat inderdaad regelmatig haar prachtige lichaam zien, maar dat kenden we al uit La Orca en die vrijmoedigheid hoort ook bij de jaren zeventig. Daar zouden ze in deze preutse tijd nog wat van kunnen leren. Wel een minpunt vind ik het nogal vergezochte en rommelige slot. Afronding is niet Viscont's sterkste punt, ook niet in La Orca. Maar die film kreeg dan ook een vervolg. Had eigenlijk best willen weten hoe het verder was gegaan met Alice. Dat is op zich al een knappe prestatie van een filmmaker en een hoofdrolspeelster. Jammer dat Rena Niehaus vrij snel na deze film er de brui aan gegeven heeft.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Minder dan het 1e deel, 'La Orca'. Visconti komt best met een paar prima scenes aan en het sfeertje is weer aanwezig, alleen slaat-ie de plank wat mis als het op de uitwerking van het plot en dan vooral het slot aankomt. Niehaus is weer op positieve wijze aanwezig. Echt overtuigen kon deze prent me helaas niet.

avatar van Theunissen

Het vervolg op "La Orca (1976)" had ik toch makkelijk kunnen vinden (pindakazen) en heb ik daarom gisteravond al bekeken. Het ging in dit geval om een Italiaanse gesproken versie met Engelse ondertiteling. De mooie Rena Niehaus speelt weer de rol van de 18-jarige Alice, terwijl ze toen al 23 jaar was. Maar gek genoeg vond ik haar dit keer jonger lijken dan in "La Orca", maar dat komt waarschijnlijk omdat ook haar moeder Irene (Carmen Scarpitta) dit keer een belangrijke rol heeft, terwijl ze in "La Orca" niet te zien was en dat geldt voor het hele gezin, die verder nog bestaat uit vader Enrico (Gabriele Ferzetti) en het jonge zusje Cecilia.

"Oedipus Orca" begint meteen na het einde van "La Orca" en opent als de politie het ontvoerde tienermeisje Alice teruggeeft aan haar rijke ouders Enrico en Irene. Getraumatiseerd nadat ze haar ontvoerder en verkrachter doodschoot, blijft Alice boos dat haar vader weigerde het losgeld te betalen. Dus ze is chagrijnig, snauwt naar haar ouders en houdt haar Spaanse vriend Umberto (Miguel Bosé) van zich af. Tijdens een reis naar het land, bezoekt Alice samen met Umberto het landhuis waar ze gevangen werd gehouden en daar haalt ze herinneringen op over haar beproeving. Het wordt echt verhit wanneer moeder Irene een oude familievriend, te weten fotograaf Lucio (Piero Faggioni), voorstelt (met we ze ook een relatie heeft gehad), van wie Alice vermoedt dat het haar echte vader is en dat haar vader Enrico haar daarom altijd zo koud heeft behandeld en daarom ook weigerde om het losgeld te betalen. Maar buiten dat ze vermoedt dat Lucio haar vader is, speelt ze ook een spelletje met hem en probeert ze hem te verleiden met fatale gevolgen.

Hoewel dit vervolg een vrij nutteloze oefening is die vooral dient om de film over de oorspronkelijke ontvoering (je ziet daarvan ook veel flashbacks) een onnodige complexiteit op te leggen, heb ik me met dit vervolg wel iets beter vermaakt en ook vond ik de rol van Rena Niehaus dit keer beter en ze speelt dit keer ook een soort van "Femme fatale", die gedreven is om mannen naar hun ondergang te lokken (Umberto zegt op een gegeven moment ook tegen haar "Actually, you're a monster.") en voor Lucio is dat letterlijk van toepassing als hij op het einde getroffen wordt door een glazen plaat (waar hij zelf onbewust de oorzaak van is omdat hij achter Alice aanrent) die op hem valt en waaraan hij doodgaat.

Rena Niehaus is natuurlijk nog steeds volop naakt te zien (vooral haar borsten), de eerste keer al na circa vier minuten als haar moeder haar uitkleedt en ze in bad gaat liggen en zitten (je ziet dan haar borsten en billen), en dat geldt voor alle vrouwelijke personages. Dus ook haar moeder Irene, maar ook haar kleine zusje Cecilia (geen idee wie haar speelde, maar degene die haar speelde was destijds waarschijnlijk 8 tot 10 jaar oud) en de laatste is volledig naakt te zien (daar deed men in de jaren 70 nog niet moeilijk over) als ze haar haar wilt kammen voor de spiegel (ze heeft dan eerst nog een nachtjapon aan, maar laat deze zakken als ze voor de spiegel staat en dan zie je haar borstjes, billen en schaamstreek) en waarbij Alice dat voor haar doet en dat topless (ze kwam waarschijnlijk net onder de douche vandaan). Ze zegt dan ook op een gegeven moment tegen Alice:

"Dad loves me more."

Net zoals in "La Orca" bevat ook deze film een aantal aparte erotische scènes. Zo hebben vader Enrico en moeder Irene (die vooral bezig is met de bloemen in de tuin) op een gegeven moment een woordenwisseling / ruzie met elkaar en dat wordt gesust door Irene die de broek van Enrico naar beneden trekt, waarna ze hem oraal begint te bevredigen

Ook de scène waarbij ze samen met Umberto het landhuis bezoekt waar ze gevangen werd gehouden was best apart. Als ze namelijk in het huis is en aankomt bij het bed waar ze gevangen werd gehouden, gaat ze liggen op bed en opent ze haar blouse (waardoor je haar borsten ziet) en probeert ze met Umberto te vrijen. Maar al snel duwt ze hem van zich af en zegt ze tegen hem:

"I'm sorry, I can't. Wait a few more days. I need to be left alone, wait for me in the car."

Als Umberto de ruimte verlaat, gaat ze staande tegen de muur staan en haalt ze herinneringen op over Michele terwijl ze zich masturbeert (haar hand gaat dan in haar slipje). Daarna gaat ze ook op de plaats delict liggen (waar nog een bloedvlek te zien is) waar Michele is gestorven.

En verderop in het verhaal lokt Alice Lucio naar de zolder en als Lucio daar aankomt ziet ze hoe Alice Humberto aan het neuken (Humberto ligt op de grond en Alice zit op hem) is met een zwart / rode jurk aan. Terwijl Lucio ietwat verbaasd toekijkt, trekt Alice de jurk omhoog en zie je haar schaamstreek (de eerste keer overigens in deze film) en laat ze ook haar borsten zien.

Naderhand mag Lucio haar natuurlijk ook een keer neuken, waarbij Alice is stiekem in zijn woning is gekomen (rond zijn woning zijn werkzaamheden bezig, dus je weet dat er dan iets staat te gebeuren). Ze ligt dan naakt (je ziet in eerste instantie alleen haar borsten) in zijn bed erotische foto's van Pompeï (die Lucio destijds heeft genomen toen hij samen met moeder Irene een relatie had) te bekijken. Als Lucio dan met een andere vrouw (Agnes Kalpagos) de slaapkamer binnenkomt en Alice in zijn bed aantreft, vertrekt de vrouw en zegt deze:

"No, I don't like threesomes. Call me tomorrow."

Lucio wilt dan ook dat Alice vertrekt, maar deze zegt tegen hem:

"You only love antiques, tombs and dead people but you brought me alive ! Even if you aren't my father, I want to stay with you as long as I can..."

Alice trekt dan de lakens van zich af, waarbij ze helemaal naakt zichtbaar is. Ze doet dan nog een lampje uit en Lucio mag dan met haar vrijen / neuken. Daarna vertrekt Alice en als Lucio ontwaakt, rent hij haar achterna met alle gevolgen van dien (de glazen plaat) en daarna is de film ook afgelopen en zie je enkel nog Alice over de straat lopen.

Ze zoent op een gegeven moment ook met Lucio in een slachthuis (leek er even op als ze ook haar blouse ging openmaken, maar dat doet ze gelukkig dit keer niet), waar kadavers van koeien hangen, en van te voren zie dan nog beelden hoe de koeien worden gedood en geslacht. Dierenliefhebbers zullen walgen van die scène (was ook belachelijk en totaal onnodig om dit te verwerken in de film en welke idioot gaat nu zoenen in een slachthuis ?) waarbij je zeer gedetailleerd ziet hoe de koeien worden gedood en geslacht (ze worden door hun hoofd geschoten, hun ingewanden worden eruit gehaald, ze worden via de neus opgehangen, zo worden ontdaan van een huid en ze worden onthoofd). Buiten koeien zie je ook nog een wit konijn (uiteraard noemt men Alice dan ook Alice in Wonderland), maar daar wordt gelukkig niets mee gedaan, hoewel men grapt (Lucio) om het konijn te doden en verder ook nog wat vissen (Alice en Umberto en een visser gaan namelijk op een gegeven moment in de avond vissen).

Moeder Irene gespeeld door Carmen Scarpitta (destijds 44 jaar) zag er niet onaardig uit en ik vond haar qua gezicht wel wat weghebben van Barbare Streisand. Van haar zie je een paar keer de borsten en dat o.a. als ze zich samen met Alice verkleedt en een zwarte jurk aan- en uittrekt. Maar het is vooral Rena Niehaus wat de klok slaat qua naaktheid en dat is o.a. te zien via flashbacks. Ze loopt er op een gegeven moment ook sexy bij in een blauwe overal zonder iets er onderaan en dan floepen haar borsten er regelmatig uit.

Al met al is dit vervolg ook geen hoogstaande Thriller / Drama (Drama / Erotiek is meer op zijn plaats, want van Thriller is geen sprake van) film en krijg je eigenlijk ook geen antwoorden (o.a. is Lucio nu wel of niet de vader van Alice), maar wel heb ik me er nu iets meer mee vermaakt. Liefhebbers van voormalige Playboy Playmate Rena Niehaus komen net zoals in "La Orca" voldoende aan hun trekken, want ze is meer dan genoeg naakt te zien en vooral dit keer haar borsten.