• 9.370.282 stemmen

Il Delitto Matteotti (1973)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Florestano Vancini

Met onder meer: Franco Nero, Mario Adorf en Umberto Orsini

Gesproken taal: Italiaans

Plot Il Delitto Matteotti

Een socialistische partijsecretaris stelt in 1924 corruptie en intimidatie van fascisten bij een verkiezingscampagne aan de kaak en wordt daarna ontvoerd en vermoord. De vriendschap tussen Mussolini en de Italiaanse koning schort het vonnis op, ondanks onweerlegbare bewijzen tijdens het proces. Er komen nieuwe verkiezingen waarbij de fascisten door dezelfde praktijken definitief aan de macht komen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Giacomo Matteotti

Benito Mussolini

Amerigo Dumini

Mauro Del Giudice

Umberto Tancredi

Filippo Turati

Antonio Gramsci

Giovanni Amendola

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Typische seventies poltieke italothriller, zoals bekend gebaseerd op ware feiten en zelfs een minitieuze reconstructie van deze beruchte casus.

Helaas valt het hoogtepunt van de film reeds in het begin bij de redevoering van Matteotti( een goede Nero) en diens waarschuwing tegen het fasjisme die hem de kop kostte.

Verder is dit uiterst droge kost en eerder voer voor historich geinteresseerden dan voor cinematofielen.

Behalve Nero zeer veel bekende namen hier, waaronder een allicht volslagen over the top Adorf als Mussolini en een van de laatste rollen- misschien wel de laatste- van De Sica als magistraat.

avatar van Fransman

Fransman

Uiterst vermoeiende film over de moord op de Italiaanse parlementariër Matteotti, die in 1924 het frauduleuze verloop van de verkiezingen aan de kaak stelde en het fascistische bewind van Mussolini beschuldigde van terreur. Dat kostte hem de kop. Een belangrijk moment in de Italiaanse geschiedenis, dat op de grens stond van democratie en totalitaire staat. Na deze gebeurtenissen schakelde Mussolini zijn politieke tegenstanders definitief uit en vestigde zijn dictatuur.

Daar kun je dus een prima film mee maken. Zoals pippo al memoreerde is het dat niet geworden. De film bestaat voor het overgrote deel uit verhitte discussies tussen leden van de verschillende politieke partijen, functionarissen, politiemensen, samenzweerders, fascisten en weet ik wat, zodat je na bijna twee uur volkomen sufgeluld bent. Daar hadden ze die Florestano Vancini flink voor moeten straffen, maar in die tijd dachten wel meer regisseurs dat als je er maar veel tekst instopte, dat het dan een goede film werd. Troost me met de gedachte dat ze daar nu, zelfs in Italië, een betere film over gemaakt zouden hebben.