• 9.372.679 stemmen

Pride and Prejudice (1980)

Drama / Romantiek | 275 minuten (miniserie, 5 delen)

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 275 minuten (miniserie, 5 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Cyril Coke

Met onder meer: Elizabeth Garvie, David Rintoul en Moray Watson

Plot Pride and Prejudice

Pride and Prejudice gaat over vijf ongetrouwde zussen uit de middenstand in de 19e eeuw in Engeland. Elizabeth Bennet, de op één na oudste zuster, is veruit de intelligentste. Haar moeder probeert al haar vijf dochters te laten trouwen met welgestelde mannen, aangezien de eigendommen van haar vader alleen geërfd kunnen worden door een mannelijke erfgenaam. Intussen nemen de zeer gefortuneerde Mr. Bingley en zijn vriend Mr. Darcy hun intrek in Netherfield Hall, een groot landhuis niet ver vanwaar de Bennets wonen. Als zij de charmante Wickham en de trotse, hooghartige Darcy ontmoet, zijn haar gevoelens ten opzichte van hen snel bepaald. Haar eigen belevenissen en die van haar vriendin Charlotte Lucas en haar zusje Jane dwingen haar echter om haar mening over vele zaken te herzien.

avatar van Sketchead

Sketchead

De draagsels van de vrouwen zijn afleidend lelijk en lijken niet goed op hun lijf afgesteld, Elizabeths zwartepietenkraagje in het bijzonder. Ook hier weer een stereotiepe Mary, de zuster die graag leest en daarmee maar meteen de allerlelijkste jurken toegewezen kreeg en de bril op moet. De vader van Lizzie praat op een hele irritante toon, elke zin hetzelfde melodietje. Jane is geen sterke actrice en komt een beetje dom uit de hoek en de huilscène van Elizabeth is tenenkrommend slecht.

Ik dacht dat het makkelijk zou zijn om Darcy’s rol te spelen (stuurs voor je uit kijken, beetje hooghartig doen), maar ik heb dat toch onderschat: David Rintoul is een absolute robot! Geen greintje menselijkheid in hem. En dat maakt ook mr. Darcy een ongeloofwaardige man. Want ik krijg de kriebels zodra hij in de 4e aflevering voor het eerst lacht. Dit komt bijna nog onechter over. Neen, dan hebben Colin Firth en Matthew Macfadyen toch meer diepgang in de personage weten te geven die ik hierna beter kon waarderen.

De eerste dansscène is pijnlijk slecht: een paar mensen en een viool maakt nog geen feest. Voor sfeer: zie 2005 versie, of zelf de 1940 versie. De hele serie lijkt gefilmd als een soap.

Paar pluspuntjes: volgt het boek nauwgezet (moet ook wel met 5 afleveringen) en mr Bingley is wèl leuk om naar te kijken.

Het boek volgen is geen garantie voor kwaliteit.