• 9.370.453 stemmen

El Proscrito del Río Colorado (1965)

Western | 98 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: Django the Condemned / Django the Honorable Killer / Outlaw of Red River

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Maury Dexter

Met onder meer: George Montgomery, Elisa Montés en José Nieto

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot El Proscrito del Río Colorado

Ray O'Brian is een outlaw op de vlucht uit Texas die beschuldigd wordt van moord op zijn vrouw. Hij is een ondergeschikte van Camargo, een bekende bandiet die zich omgevormd heeft tot generaal. Daarnaast is er nog Riaño, een aanhanger van keizer Maximiliano, en zijn twee neven Francisca en Alfredo. Camargo is de aartsvijand van Espada en die kwaad wil doen aan O'Brian. Maar Camargo wreekt zich en voert een raid uit op het dorp van Espada, waarbij hij zelfs een kind doodt.

Er bestaan er veel van : spaghetti's die internationaal werden gemarket als Django films terwijl ze geen hol met Django te maken hadden...dit is er zo eentje die zelfs onder Django titel op meerdere DVD's is uitgebracht, als toppunt van absurditeit en god weet waarom zelfs met Raf Baldassare op de hoes !

De held hier blijkt echter O'Brien te heten en uit Texas gevlucht te zijn naar Mexico, zodat we hier te maken hebben met een semi- Zapata western, die ook wat beinvloed lijkt door de chili westerns in zowel zijn soapachtige elementen als in zijn oppervlakkige klassenthematiek. Dat laatste via de confrontatie tussen de plebejische generaal Camargo voor wie O'Brien werkt als ...wat eigenlijk ? en zijn aanstaande schoonfamilie, de aristocratische Riano's. Tot welke soapachtige en zelfs whodunnit toestanden dit leidt kunt u hierboven lezen.

Het betreft hier een zeer zwakke western waarvan het geen wonder is dat ze hem via een list nog trachtten te marketen als Django spin off, het wordt moeilijk om hier redeeming kwaliteiten in te ontwaren. Regisseur Dexter kennen we ook slechts van C-films , eindigend met grindhouse producties als helle's belles en the minikskirt mob. Dit was geloof ik zijn enige eurowestern, die dan ook geen typische genre-invloeden verraadt.

Als protagonist hebben we Montgomery die we ook niet meteen met het genre associeren, toevallig zag ik hem onlangs nog als een middelmatige Marlowe in the brasher doubloon. Hier geen poging tot een Bogart imitatie, maar eerder een navolging van Randolph Scott klaarblijkelijk.

Erg babbelziek en met weinig actie, bescheiden body count en de spaarzame shoot outs waarvan 2 massaal zijn sowieso matig geregisseerd.

Een western dus om te vermijden en die DVD's zou ik niet vertrouwen, de oorspronkelijke speelduur bedraagt ook slechts 80 minuten.