• 9.370.349 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Dirk Jan Roeleven

Met onder meer: Anton Corbijn, Bono en Herman Brood

Plot Geen Stil Leven

In 'Anton Corbijn – Geen Stil Leven' vertellen bekende popmuzikanten als Brian Eno (platenproducer, kunstenaar en ex-lid van Roxy Music), drummer Lars Ulrich van rockband Metallica, zanger Dave Gahan van Depeche Mode en Herman Brood over hun band met fotograaf Corbijn. De maker volgt Corbijn bij het maken van een serie foto’s van stripteaseuses, in samenwerking met kunstenares Marlene Dumas, en tijdens een bezoek aan Anton Corbijn sr., een dominee. Corbijn, die een groot deel van zijn tijd in vliegtuigen doorbracht, becommentarieert vele van zijn popfoto’s.

avatar van Quentin

Quentin

Bij Anton Corbijn:

Anton Corbijn, geen stil leven

Woensdag 10 oktober vanaf 20.30 op Cultura

Vanaf 13 oktober is de film Control van Anton Corbijn te zien in de Nederlandse bioscopen. In het kader hiervan zendt Cultura op woensdag 10 oktober de documentaire ‘Geen stil leven’ uit van Dirk Jan Roeleven over het leven en werk van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Voorafgaand aan de documentaire wordt ook in Cultura Film aandacht aan Corbijn en zijn nieuwe film besteed.

In de documentaire wordt Corbijn gevolgd tijdens zijn werk. Hij gaat onder meer bij kunstenaar Brian Eno langs om hem te fotograferen. Verschillende artiesten, kunstenaars en schrijvers zoals Bono, Neil Spencer (ex-hoofdredacteur van New Musical Express), Dave Gahan (zanger van Depeche Mode) en Herman Brood vertellen wat het werk van Corbijn voor hen betekent. De interviews worden afgewisseld met foto’s van en door Corbijn. Tevens zijn een aantal van de videoclips te zien die Corbijn voor U2, Depeche Mode, Nirvana en Johnny Cash maakte.

Programma:

20.30 Cultura Film

20.40 Telefilm: De Uitverkorene

22.25 Het Uur van de Wolf - Anton Corbijn, geen stil leven

Vanaf 17 mei te koop op dvd (Homescreen).

avatar van Zinema

Onderbelicht.

Een interessante maar ook weinig onthullende documentaire over de beroemdste fotograaf van Nederland: Anton Corbijn. Interessant omdat een domineeszoon uit Strijen doorgaans niets van doen heeft met de seks, drugs & rock en roll van Depeche Mode, U2 en Metallica. Corbijn ook niet, zo komt uit deze docu naar voren. Hij fotografeert slechts, maar over het eventuele doorzakken met David Bowie komen wij niets te weten. Dat deze rustig uitgebalanceerde man verantwoordelijk is voor de video van Nirvana's grootste hit lijkt bijna ondenkbaar. Of juist niet. Er wordt echter ook niet onthuld dat Corbijn juist vanwege dit saaie Piet-imago overal binnenkomt.

En dat is een gemiste kans, want Corbijn raakte nota bene bekend door de samenwerking met Herman Brood. Ook geen jongen van de fruit en groenten. Deze te vroeg overleden rockheld en kunstenaar heeft overigens wel wat goede woordjes over voor zijn plaatjes schietende vakbroeder. Maar ook hier worden we niet veel wijzer van. Corbijn's vader komt wel even aan het woord, maar ook dit levert summiere informatie op. Iets over een ongelukkige jeugd, maar de filmmakers richten zich schijnbaar niet op het verleden. Er wordt in elk geval niet doorgevraagd.

Brian Eno pijpt bijna zijn lipstick op commando van Corbijn, Bono zit letterlijk bij hem op schoot en Lars Ulrich drukt de fotograaf wel erg lang tegen zich aan. Maar uit dit filmdocument worden we zelfs niets wijzer over de seksuele voorkeur van Corbijn. Niet dat die er veel toe doet, maar een portret van een fotograaf die tussen het fotograferen door even naast de net door hem geschoten halfnaakte stripper gaat liggen, kent ongetwijfeld en niet voor niets een donkerder kant. Eentje waarmee hij popsterren als gewone mensen kon laten zien en ze vaak dat duistere randje meegaf. Deze kant blijft echter geheel onderbelicht en dus had hier veel meer ingezeten. Zo een icoon, met als core-business portretteren, had in ieder geval zelf een completer portret verdiend.

Redelijk.

De DVD van Homescreen kent geen extra's, heeft ratio 4:3 en is voorzien van stereo-audio. Het grafisch ontwerp ziet er overigens prachtig uit.: een witte DVD in een witte kartonnen hoes.

Met dank aan Cinemien voor het recensie-exemplaar.