• 9.370.282 stemmen

Bastøy (2010)

Documentaire | 74 minuten / 55 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire

Speelduur: 74 minuten / 55 minuten (ingekorte tv-versie)

Alternatieve titel: Bastoy

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Michel Kapteijns

Plot Bastøy

Bastøy is een eilandje in de Oslofjord in Noorwegen. Het eiland is een staatsgevangenis. Hier zitten 115 criminelen hun straf uit, voor handel in drugs, doodslag en fraude. Het zijn voornamelijk langgestraften. De bewakers zijn ongewapend. De gevangenen hebben de sleutel van hun eigen kamer. Sterker nog, het eiland wordt gerund door de gevangenen en het personeel samen. De documentaire volgt het leven van de gevangenen. Sommigen werken in de bouw, anderen in de bossen, waar ze met grote bijlen en kettingzagen de bomen te lijf gaan. Ook volgt de film een jonge gedetineerde die van een gesloten gevangenis van het vasteland naar het eiland gaat.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Bij vlagen toch wel erg langdradig en het laat lang niet alles zien, de docu zelf is niet speciaal. Het eiland wel! Wat een apart initiatief, en het werkt.

avatar van DB10

DB10

MovieHolic schreef:

weinig aan toe te voegen.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Het uitgangspunt van de documentaire is erg boeiend. Helaas zijn de gedetineerden dat totaal niet. enorm vlakke, introverte persoonlijkheden zorgen voor een letterlijk en figuurlijk monotone documentaire, inclusief obligaat kerkgezang. Het ongetwijfeld prachtige landschap komt maar mondjesmaat aan de orde en er is totaal geen aandacht voor het verhaal na de vrijlating. Hierdoor weten we na het zien van de docu nog altijd niet of deze manier van straffen uberhaupt zin heeft. *1/2

avatar van flipsyde

flipsyde

Aardige docu met vooral een boeiend onderwerp, wat een heel nieuwe betekenis aan het begrip gevangenis geeft. Mooie rustige cameravoering ook.

Het verbaasde mij om te zien hoe gemoedelijk de sfeer op het eiland is. Met als hoogtepunt de gevangene die zich verslaapt op de dag van zijn vrijlating.

Zou dit dan 'de' oplossing zijn?

Het is jammer dat daar geen antwoord op komt, omdat het allemaal nogal oppervlakkig blijft.

avatar van Montorsi

Montorsi

Langdradig vond ik het juist niet, vooral erg beperkt. Je komt wel het eea te weten over de gedetineerden zelf, hoe ze daar terecht zijn gekomen, maar eigenlijk weet je alsnog vrij weinig over hoe ze zelf tegenover de vrijheden staan.

Het is wel een mooi initiatief, had er al wel eens van gehoord, maar veel voegt de documentaire niet toe. Het had een stuk interessanter geweest als de documentaire nog voortgezet zou worden met een aantal ex-gedetineerden als ze van het eiland af zijn gekomen. Dan kun je (weliswaar in beperkte mate) zien wat de effecten van al die vrijheden zijn.

avatar van Malick

Malick

De filosofie van de Bastoy-gevangenis is gebaseerd op de toespraak van Chief Seattle uit 1854, en op de overtuigingen van Bear Heart zoals beschreven in zijn boek Heaven Is My Mother (1996): 'Als je een mens als een beest behandelt, wordt hij een beest. Als je een mens als een crimineel behandelt, wordt hij een crimineel. Als je een mens als een mens behandelt, wordt hij een mens.

Gevangenis zonder tralies.

avatar van PEN15

PEN15

Ik leerde een keer tijdens een reis door Nordland en Finnmark dat -øy of -øya inderdaad stond voor eiland. Wat de ø in Bodø en Tromsø betekent weet ik niet, wel dat het daar prachtig is. Ik begrijp dat het wonderschone Noorse landschap hier nauwelijks te zien is, alhoewel Bastøy in het zuiden van Noorwegen ligt, nog steeds prachtige omgeving natuurlijk. Zonde, dan probeer ik momenteel maar die nieuwe IJslandse film te zien. deze