• 9.370.314 stemmen

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Edith Kiel

Gesproken taal: Nederlands

Plot Een Zonde Waard

Een schuchtere jongeman, Tony, (Gaston Bergmans) woont bij zijn twee tantes in. De tantes zijn nogal ouderwets en omdat ze nogal gehecht zijn aan hun neefje beletten ze hierdoor om hem te laten trouwen. Maar dat is zonder twee andere neven (Jef en Cois Cassiers) gerekend die vastbesloten zijn om voor Tony een vrouw te zoeken en hem te laten trouwen.

Metalfist

Het debuut van Gaston Berghmans. Volledig te vinden op Youtube (samen met De Duivel te Slim, ook met Berghmans en de Woodpeckers)

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Klucht in het plat Aantwaarps. Aangenaam om Gaston Berghmans de hoofdrol te zien vertolken in zijn debuutfilm, in zijn dan al zo herkenbare toffe stijl. Het was ook de eerste van vier films die hij met Edith Kiel zou maken, alsook de vier laatste uit Kiels’ carrière. Naast Berghmans zien we twee andere komische talenten aan het werk met Jef en Cois Cassiers, alias de Woodpeckers. De vrouwelijke hoofdrol is voor Frieda Linzi, ook in die jaren bekend als zangeres en presentatrice van de BRT.

Een Zonde Waard is een komedie waarin de relatie tussen Berghmans en Linzi centraal staat, in screwball stijl als het ware. Het scenario is prima uitgewerkt met voldoende toestanden en typetjes om de kijker te animeren. Ondanks de vrij lange speelduur van deze film heb ik me geen seconde verveeld, het tempo ligt dan ook hoog genoeg, met steeds sappige dialogen.

Het grootste deel van de film is in de studio opgenomen, maar er zijn toch ook wel wat buitenopnames, waarbij het ook genieten is van de wagens uit die tijd.

Edith Kiel levert een meer dan geslaagde komedie af, niet dat de tranen me over de wangen rollen, maar zeker amusant.

Metalfist

Heb je toevallig de dvd van Retrofilms in bezit Bobbejaantje of ben je op een andere manier aan de film geraakt? Ik was indertijd te laat met hem op Youtube te zien

avatar van Quentin

Quentin

Komt deze niet op Eclips TV voorbij?

Metalfist

Aah ja, dat kan ook wel. Die hebben een samenwerking met Retrofilms en ik heb al wel wat films op die manier ook gezien. Ik heb die zender jammer genoeg zelf niet maar heb wat opnames her en der bij familieleden staan.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Inderdaad Metalfist en Quentin. Afgelopen weken is er heel wat Edith Kiel gepasseerd op Eclips TV, alsook enkele filmpjes van Jef Bruyninckx. Kan ik sinds kort mijn favoriete seniorenzender noemen . Komende week is het aanbod wat recenter met vooral seventiesfilms.