• 9.370.299 stemmen

Geregisseerd door: Mauro Bolognini

Met onder meer: Shelley Winters, Max von Sydow en Renato Pozzetto

Gesproken taal: Italiaans

Plot Gran Bollito

Lea en haar gezin verhuizen naar een nieuw appartement. Haar enige zoon bewaakt ze met een morbide jaloersheid en haar man is verlamd. Lea zelf, een respectabele dame van middelbare leeftijd die rond 1900 in een zuidelijk dorpje is geboren en met zwarte kunst opgroeide, pleegt een reeks bijlmoorden. Ze verwerkt de slachtoffers tot toiletzeep en vermaalt alle overgebleven botten in koekjes voor bij de thee.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Nog geen stemmen voor een gedubde Shelley Winters als ouwe vadsige hysterische toverkol en Max von Sydow in drag ?

Goed, ik weet ook niet waar Bolognini- die wij toch kennen als een vakman en hyperestheet- met deze bizarrerie naartoe wilde. Mischien is het wel een aanklacht tegen de de contemporaine Italiaanse cinema die zowel high als low brow ging voor opzettelijke lelijkheid en zo extreem mogelijke thematiek, en wie weet is dat trannie gedoe wel een sneer naar zijn roze vriendje Fassbinder.

Er komt in de film geen normaal personage voor en er is geen gebeurtenis die je als alledaags zou kunnen omschrijven. Het verhaal is trouwens geworteld in ware feiten rondom een serial killer die in Bologna huishield in de jaren 30, Bolognini voegt er behalve de 3 trannies Von Sydow Pozzetto en Lionello- die als geintje trouwens alledrie na te zijn afgeslacht terugkomen in een rol als politie-functionarissen- nog wat gay thematiek aan toe door de ongezonde verhouding tussen moeder en haar enige overlevende zoon Marsina te beklemtonen, en dit knaapje krijgen we ook uitvoerig naakt te zien. Weliswaar heeft hij een verhouding met ballerina Antonelli - volstrekt unicum in dier voege dat ze hier alleen gekleed is te zien- maar we begrijpen dat hij de verkeerde kant op gaat.

Dat zowel Winters als Von Sydow zichzelf niet gedubd hebben, zult u begrijpen.