• 9.370.299 stemmen

Louie Bluie (1985)

Documentaire / Muziek | 75 minuten / 60 minuten (dvd-uitgave)

Genre: Documentaire / Muziek

Speelduur: 75 minuten / 60 minuten (dvd-uitgave)

Geregisseerd door: Terry Zwigoff

Met onder meer: Howard Armstrong en Ted Bogan

Plot Louie Bluie

"Filmed at the 1985 Friscofest"

Deze documentaire toont een kijkje in het leven van Howard Armstrong, bijgenaamd Louie Bluie, een enigszins onbekend country-blues muzikant en tevens excentriek kunstenaar. Hij was lid van één van de laatste geheel zwarte string bands, waarin hij mandoline en viool speelde. Zijn eigen verhalen en die van zijn vrienden laten zien wie Louie Bluie was en geven een beeld van de vroege Afro-Amerikaanse bluesmuziek.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

He'd eat the sweat off a grape.

De huiskamer in een sociale huurwoning in Chicago bleek elders nagemaakt te zijn in een leegstaand pand, omdat men geen toestemming kreeg om er te filmen... vreemd. Maar goed, vijf jaar deed Zwigoff dan ook over het verzamelen van materiaal voor deze docu die op de Criterion-uitgave maar net een uur duurt. Ondertiteld (Engels), maar dat geldt helaas niet voor het half uur aan 'deleted scenes'.

Maar wanneer Louie of zijn kompanen aan het vertellen zijn, wil je toch geen woord missen, gooi je het volume even hoger en spits je de oren. Onderling wordt er af en toe stevig naar elkaar uitgehaald, maar telkens gevolgd door een lach, een paar woorden ter relativering of een serieuze opmerking om nu even niet te ver te gaan... en dan is het ook basta. Ouwe jongens krentenbrood, en dat terwijl de hoofdpersoon die Zwigoff in gedachten had^, voortijdig overleed; toen werd het dus Louie Bluie en werden er nog wat muzikanten bij gezocht, en voilà.

Zwigoff begint bij Louie in Chicago in het 'hier en nu van toen', gaat terug met hem naar zijn geboorteplaats Tennessee, en via wat omzwervingen komen we weer terug in Chicago. Anekdotes, liedjes, optredens, meer anekdotes, vriendschappelijke schermutselingen en een dik, mysterieus geïllustreerd boek dat pas laat in de opnames zijn opwachting maakte... een vijfjarig project gecondenseerd tot 60 minuten muziek, schilderijen en verhalen over vrouwen, drank en rondreizende muzikanten - pulling doors... and the devil by the tail.

Een uur is wel kort, maar het half uur extra's bevat ook nog veel moois (vooral veel muziek, maar ook bv. de schoorsteenanekdote is een juweeltje).

Een vergelijking met 'Crumb' ligt op de loer en ga ik dan ook maar niet uit de weg; die was net even beter, completer en indringender, maar lager dan 4,5* ga ik niet. Wrap your troubles in dreams!

^ Ben de naam even kwijt, heb de dvd niet bij de hand en ben helemaal niet thuis in de betreffende scene.

avatar van ZAP!

ZAP!

Wat Meneer Bungel zegt...

avatar van ZAP!

ZAP!

Wrap your troubles in dreams... indeed.