- Home
- Films
- Jezus Is een Palestijn
- Filtered
Jezus Is een Palestijn (1999)
Genre: Komedie
Nederland
Geregisseerd door: Lodewijk Crijns
Met onder meer: Kim van Kooten, Hans Teeuwen en Dijn Blom
6,2 (591)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 25 maart 1999
Plot Jezus Is een Palestijn
Ramses (Hans Teeuwen) is een sullige twintiger die al acht jaar in een commune verblijft in Limburg. Van top tot teen doorboord met piercings en gekleed in een vormloos gewaad houdt hij zich daar bezig met de leer van Kahn-Goeroe. Vlak voor zijn nogal pijnlijke (genitale) initiatie verschijnt zijn zus Natasha (Van Kooten) ten tonele met het bericht dat hun vader (Mascini) op sterven ligt in Amsterdam. Samen gaan ze naar de hoofdstad waar Ramses kennismaakt met het vrouwelijk geslacht én met een Palestijnse profeet in de Bijlmer die het dak van zijn flat heeft ingericht als landingsplaats voor de Messias.
Heerlijk bizarre film met enkele hilarische scenes.
Je best doen om uit deze film allerlei dieperliggende gedachten te halen is een hele pijniging.
Nee, dat is nou juist de fout die veel mensen maken, de dieperliggende lagen in deze film proberen te ontleden. Niet doen!
Een verrassend leuk (Nederlands) filmpje. Teeuwen, als een volgepiercte goeroe, acteert uitstekend net als van Kooten. Het absurde verhaaltje is gewoon erg grappig en daar moet je gewoon niet al te veel bij nadenken. Heb me erg vermaakt bij deze film. 4*
Erwinner
Nu ik deze voor de 2e keer gezien heb, zal ik maar even nuanceren.
Het is niet zo heel erg bizar meer bijna 10 jaar later. Het verhaal blijft apart, ik hou wel van bizarre verhaaltjes. De geluids montage is ronduit bedroefend, op mijn koptelefoon zweefde het stereo beeld van links naar rechts. Waarschijnlijk ligt het aan de crappy uitgever.
Had nu ook een beetje moeite met Hans Teeuwen, vond zijn rol niet zo best gespeelt, met vlagen deed hij het juist weer wel goed, vooral als hij er meer pit ingooide en met meer zekerheid moest acteren.
Zijn vriendin speelde zelfs nog slechter en die kleine meneer kon er helemaal niks van!
De rest van de cast was wel oke, vooral Najib.
De verassing ging er nu ook wel een beetje vanaf. Toch waren er weinig dode momenten, het "rolde" lekker door.
Was 5* Nu 4*sterren.
Toch snap ik die lage waardering niet zo, als er bloot in zit gelijk maar afkraken is vrij zinloos. Het verhaal is juist zo lekker bizar!
Dreiecke
Waanzinnige film! En van Nederlandse bodem, echt leuk
Hans Teeuwen speelt heel naturel de no-know die bijna niets van de wereld weet en daarom de onschuld zelve is. Alsof je zelf weer van alles opnieuw voor het eerst beleeft
én grappig.
En toch worden ook enkele psychologische en maatschappelijke onderwerpen niet geschuwd en in het verhaal meegenomen, net als religie en bv kwakzalverij .
Ik vond alle hoofdrolspelers goed in hun rol zitten en uitstekend overkomen. Naast in het theater te staan doen sommigen het erg goed op het doek.
De kwaliteit van de film (kleuren) liet te wensen over, maar dit leidde mij niet af, integendeel, ik ging geheel op in het bizarre verhaal. Dat hield mij goed geboeid en dat waardeer ik zeer.
Van mij mogen er meer van dit soort films verschijnen.
Robi
Deze film had ik lang geleden al eens gezien en had ik ook op video. Ik heb nu de dvd gekocht en hem weer eens opnieuw bekeken. Ik herinnerde me er eigenlijk niets meer van maar het is wel een geweldig leuke film met erg leuke humor, leuke acteurs en leuke dialogen. Ook het verhaal zelf is erg grappig en loopt lekker. Al kan ik me wel voorstellen dat veel gelovige mensen deze film niet echt zullen waarderen.
mjk87 (moderator films)
Volstrekt bizar, maar soms oprecht grappig vol foute humor. Op momenten goed geacteerd op Hans Teeuwen na, maar op zijn eigen overdreven manier van acteren past hij goed bij de film. Zo nu en dan zelfs een geinig stukje montage, maar verder vrij saai in beeld gezet en er zitten ook mindere stukken in die niet echt boeien. Daarnaast is Mustafa een lief varken en zijn de tieten van een jonge Van Kooten best oké. 3,0*.
blurp194
Toch grappig hoe iets heel vast in je hoofd zit, maar het toch niet zo blijkt te zijn. Ik herinnerde me van deze film bijvoorbeeld dat er een zin in zat met de tekst "Ramses is overgegaan op een permanente astrale projectie". Maar dat citaat blijkt toch net anders te zijn, en ook niet over Ramses te gaan.
Daarnaast had ik maar weinig onthouden, en was het zeker wel de moeite om deze toch best bijzondere film weer eens te bekijken. Want heerlijk veel absurde situaties en foute humor - genoeg om bij te lachen, en dan daarnaast nog de ietwat nostalgische terugblik naar de Nederlandse theater, tv- en filmwereld van eind jaren-90. Najib Amhali zet daarbij misschien wel de sterkste rol neer, maar daar vraagt zijn personage natuurlijk ook om.
Met een paar voor de hand liggende uitzonderingen, en even niet heel erg gelet op de niet bijster goede production values, is dit toch wel een van de beste Nederlandse films van de afgelopen weetikhoeveel jaar. En zeker een van de betere films over het jaar-2000 en het dreigende einde van het bestaan dat daarbij door sommigen verwacht werd.
sinterklaas
En zo kon je nog zien dat Nederland in 1999 nog wel tegen een stootje kon, en dat je dit soort films ook gewoon in de bioscoop kon zien.
Dit is gelukkig ook weer iets anders dan dat geforceerde meuk op Hollandse bodem. Wat een prachtige en vooral maatschappij verslindende komedie. Het grappige is dat Hans Teeuwen hier voor de verandering nog redelijk braaf blijft in vergelijking met hoe hij op het podium is. Hier speelt hij een een of andere sektelid in een Limburgs dorp dat 400 jaar achterloopt. Alhoewel 400 jaar... de ringen en de piercings moeten lonken naar de moderne tijd. Op een dag word hij noodgedwongen opgehaald door zijn zus Natasja (erg leuk neergezet door de stoere Kim van Kooten), met de mededeling dat zijn vader op sterven ligt. Hij moet mee naar Amsterdam. (Zijn varkentje gaat ook mee) En naast het tragedie omtrent zijn vader brengt dit een hoop bizarre avonturen met zich mee.
En het is haast bizar met een B. Wat heeft Crijns van zijn debuut toch een absurd en heerlijk fout werkje gemaakt. De dialogen zijn echt om te gillen en de onzinnigheden weten daardoor serieus over te komen. De humor is scherp en subtiel en thema's zijn helemaal van de tijd. Dat Jezus-figuur in de Bijlmer en vooral zijn aanbidders zijn ook lekker fout. Ook een leuke verwijzing naar De Bijlmerramp tegen het einde.
Heerlijke en volstrekt foute film van eigen bodem. Creatief, cynisch en knotsgek!
AniSter
Dat ik deze nu tegenkwam staat los van de huidige gebeurtenissen in het Midden Oosten, maar de link is er natuurlijk wel: het komt zelfs even ter sprake in deze film.
Deze had ik nog nooit gezien. Gewoon lekkere en domme humor, alhoewel ik van Hans Teeuwen nóg iets meer had verwacht. Het millenniumjaar, de Bijlmerramp, Maharishi (woonde in Limburg).... noem het maar op of het zit in deze film en er wordt stevig de draak mee gestoken. Bijna 25 jaar geleden verfilmd en het komt over als 50 jaar geleden. Mooie plaatjes, ook van Amsterdam. Acteerprestaties boeien me niet zo bij dit soort films. Typisch Nederlands, dat in ieder geval.

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie