• 9.369.500 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Kenneth F. Rowles

Met onder meer: Helen Bernat, Margaret Heald en Pauline Bates

Plot Take an Easy Ride

Geschoten in de stijl van een voorlichtingsfilm, verhaald 'Take an easy ride' van meerdere, uit de hand lopende, situaties bij liften. Zo wordt er een vrouw opgepikt door een man en zijn vrouw die haar drugs voeren en haar overlaten aan een stel swingers. Ook zijn er twee vrouwen die onderweg zijn naar een rockfestival en een helse rit meemaken met een seksuele perverseling met zwarte handschoenen.

Anne Davis

First Hitch-Hiker

Second Hitch-Hiker

Police Inspector

Hospital Doctor

Jock, the Lorry Driver

avatar van bladonis

bladonis

Ummmmm, 65 minuten???!!! REALLY???!!! Misschien zijn Britse minuten langer dan Hollandse, óf het léék 65 minuten voor degeen die het geklokt heeft - in dat geval, goed voor de film!

IMDB zegt echter dat het hele spectakel een verpletterende 44 minuten in beslag neemt, terwijl ondergetekende al na 37 minuten de aftitels voorbij zag komen! Die ik niet heb afgewacht, dus het kan dat er 7 minuten aan credits aan gespendeerd zijn. Feit is echter dat ik het bij de beste wil van de wereld niet nog een cool half uur gerekt heb zien worden...

In de 37 minuten gebeurt echter genoeg om me blij te maken. Dit is een schitterende Britse roughie, een pseudo-documentaire/voorlichtingsfilm á la Tell Your Children (1936), met dit verschil dat het hier duidelijk om een NEP-documentaire gaat, anders dan in voornoemde wietwaarschuwingspamflet!

In de film komen verschillende scenario's aan bod die je kunnen overkomen als je onnadenkend bij een wildvreemde in zijn auto stapt, als meisje alleen of met zijn tweeën zijnde, óf onnadenkend twee wildvreemde meiskes in je auto laat stappen, als automobilist alleen zijnde! Een dame word door een paartje meegetroond naar een appartement, om daar gedrogeerd en misbruikt te worden. Een galante heer biedt twee liftsters een lift aan, om erachter te komen dat niet alle onschudlg uitziende meisjes ook echt zo onschuldig zijn als ze eruit zien!

De mooiste en meest pregnante scène is echter die met twee jongedames die -naïef als ze zijn- een lift accepteren van een duistere automobilist met snode plannen. Hoe de snoodaard zijn snode plannen ten uitvoer brengt is wrang. Uitgangspunt voor een mooi serial killer/manhunt epos! Helaas blijft het hier dan ook bij.

Goed, de film moet het niet hebben van de geweldige diepe penetratieshots, of de splatterscènes waar het bloed vanaf druipt. Er wordt af en toe een tiet hier en daar in beeld gebracht, en op zijn tijd een mooi bosje schaamhaar pontificaal getoond. Veel verder komen we echter niet. Ook de geweldscènes zijn meer suggestie dan plastische beelden. Toch werkt het juist daaróm, omdat de weglating van het betere hack- en slashwerk juist een goed beroep doet op een (on)gezonde dosis verbeeldingskracht!

Ik meen dat zowel de filmmaker zijn strepen had verdiend in de softerotische (onder)buik van de Britse cinema, evenals enkele der actrices. Die ook in de strip- en exotische danswereld goed en soepel uit de voeten konden!

Een ondergedompeld pareltje van de sleazy roughie Britse video 'nasty'.

Voor de slanke duimpjes van de bevallige Britse lolita-liftstertjes, 3,5 diep gepenetreerde sterretjes - laat Carglass dat maar s wegtoveren!