• 9.370.987 stemmen

Le Champignon (1970)

Drama / Thriller | 90 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Drama / Thriller

Alternatieve titels: L'Assassin Frappe à l'Aube / The Killer Strikes at Dawn / The Mushroom

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Marc Simenon

Met onder meer: Mylène Demongeot, Jean-Claude Bouillon en Alida Valli

Gesproken taal: Frans

Plot Le Champignon

Een kinderarts die aan zijn proefschrift werkt, is getrouwd met een succesvolle producente van reclamefilms die hem voor haar werk en haar bijkomende genoegens steeds vaker alleen laat. Een artistieke buurvrouw met een neurotische zoon en een verdachte huisknecht dringen zich dan aan hem op. De vrouw wordt de dag na zijn tegenbezoek gewurgd aangetroffen.

Ze bestaan wel degelijk : films geregisseerd door Simenon zelve...het betreft hier echter de zoon van die Maigret dude. Net als hem echter geboren in het koninkrijk der Belgen . En als Belg uiteraard gezegend met het nodige gevoel voor het absurde, of wat dacht je van de belachelijke oorspronkelijke titel. Die dan ook haastig werd gewijzigd in het sexier l'assassin frappe à l'aube, tevens de titel van de DVD release.

Het betreft hier overigens het debuut van junior die eerder assistent was bij nota bene de gendarmes saga, maar dit is andere koek. Wat we hier hebben is een prent die zich zowaar eerst manifesteert als een giallo à la Francaise, deze veelbelovende premisse echter niet waarmaakt om uiteindelijk te ontaarden tot een standaard policier whodunnit met voorspelbare afloop.

Wat die premisse betreft : we hebben een stel stock characters uit de absurde genrecinema, ieder behept met de nodige trauma's en neuroses uit het B boekje, we hebben een macguffin in de vorm van spiegedeliese paddo's, er is de aanwezigheid van genrecoryfee Valli wederom als toverkol in haar bizar ingerichte toko met psychotische doeken, we zien een POV kill in trippy stijl met de gebruikelijke prisma's en filters, maar vooral valt de très goblineske score van "Zoo" op waardoor de film het eerste half uur overkomt als een giallo.

Wat het zoals ik reeds suggereerde uiteindelijk niet is. Alleen al vanwege het feit dat de eerste kill geen vervolg krijgt en we reeds snel op gezapig whodunnit terrein zitten met the usual suspects : een brave dokter met een heus Oedipuscomplex ( maar dan a contrario ) gecombineerd met een oorlogstrauma, de onvermijdelijke klusjesman met criminele antecedenten, en uiteraard het zoontje van Valli dat met mama naar bed wil. Mogen jullie raden wie ut gedaan heeft...clou : Bouillon- de dokter- heeft de neiging om zijn handen heel erg strak om de nek van vrouwtje Demongeot- très MILF- te leggen. Dus die moet het wel gedaan hebben hè ? Goed, wie weet is er iemand die erin trapt.

Film is trouwens geset in CH aan het lac leman, blijkbaar in de herfst en bij vlagen zowaar sfeervol te noemen. Helaas draait de regisseur die sfeer zelf steeds weer de nek om door e.g. zinloze intermezzi in te lassen waarin wij de brave Zwitsers zien...gourmetten. Echt waar.

Een ervaren of A regisseur had hier meer uitgehaald, Simenon bleek uiteindelijk niet tot meer in staat en nokte er na 5 FF films mee. Toch moeten we hem hier niet meteen veroordelen voor zijn uiteindelijk ongelukkige wending van absurdisme naar policier routine hier, de meeste gallopoliciers houden hun afgezaagdheid van het eerste tot het laatste shot vol.

Heb me hier niet mee verveeld al was de finale dan extreem voorspelbaar, en zoals we reeds aanstipten was de score van Zoo sfeerverhogend.

Uit op DVD zoals gezegd in FR, kan uiteraard worden gedownload met fansubs. Velen hier moeten deze prent gezien hebben: ik wil hier minstens 5 stemmen zien binnen 12 uur.