• 9.371.086 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Rode

Met onder meer: Claudine Dupuis, Jean Gaven en Pierre Dudan

Gesproken taal: Frans

Plot Visa pour l'Enfer

Mario ontsnapt uit de gevangenis en keert terug naar Marseille waar hij wraak wil plegen op zijn partner die hem verraden heeft. Hij dwingt Mado, een danseres, om hem te volgen en met hem naar Spanje te trekken in de hoop daar een rekening met hem te vereffenen.

Er bestaan er best veel van : convict on the run making for the great escape flicks...en ja, dit is er weer eentje. Film van de behalve door een enkele kenner totaal vergeten Rode, met een cast van toen tamelijk gekenden die nu ook in de vergetelheid zijn geraakt. Ik vermoed dat de gekendste naam hier die van de assistent regie is: ene Max Pecas...die duidelijk het een en ander heeft opgestoken van deze bescheiden B film, zowel qua lengte als intrige, die evident op Amerikaanse leest geschoeid is. Bovendien zal scenarist Companeez zelfs meer bellen doen rinkelen dan de regisseur.

Hoe dan ook, ondanks de bescheiden lengte en opzet valt de film in feite onder te verdelen in 2 tamelijk onderscheiden delen : het eerste heeft als held Rivière, net ontsnapt uit het cachot . Speelt in de verdorven grootstad Marseille bij nacht en- hoera- deels havenkant. In deze vuige omgeving treffen we natuurlijk ook een femme fatale : zondares Dupuis in bijna haar laatste film als nachtclubzangeres Mado. Haar cabaretact en lingeriegehuppel zijn senhals voor een bad girl, dat begrijpen we. Kortom : de film laat zich dan aanzien als een complete B noir met alle bijbehorende gemeenplaatsen.

Edoch : het loopt allemaal anders in het tweede, langere deel waarin wij de verdorven grootstad verruilen voor een idyllisch pre massatoerisme vissersdorpje aan de mediterranee bij de Spaanse grens ( weet niet waar precies opgenomen, maar i.i.g. in die omgeving daadwerkelijk ) . Van daaruit willen Rivière/ Mario en Dupuis/ Mado ontsnappen over de grens per vissersboot. Klinkt als de aanzet voor iets NV achtigs a la ABDS met een jong amour fou koppeltje, maar we gaan juist geheel de andere kant op...

En wel die van de cine papa: opeens wordt het een opbouwende film die ons leert dat gangster Rivière- against type- een amorele schobbejak is die slechts verachting verdient, en zeker geen chick die hem trouw terzijde staat, laat staan een geslaagde ontsnapping. Zodoende wordt opeens Gaven, een stoere visser, de "echte " opbouwende held die het met Rivière zal mogen uitvechten.

Om het allemaal nog moraalconformer te maken zelfs wat katholicisme op het eind met een prominent christusbeeld, en een redeeming slot. Voor de cine papa volledigheid nog enige zinloos comic relief met Tissier en Zavatta !

Goed, de noir credentials raakt deze film dus gaandeweg kwijt, om uiteindelijk een doorsnee vintage gangsterfilmpje te worden dat het dan vooral moet hebben van zijn zomerse mediterrane sfeer, contrasterend met zijn noirish begin.

Genoeg om dit in de vergetelheid te doen geraken, al moeten velen hier deze prent gezien hebben. Ik zou het op prijs stellen als u stemde, desnoods na heropfrissing middels de DVD, die geen subs bevat. Kan uiteraard worden gedownload met fansubs.