• 9.369.500 stemmen

The Sullivans (1944)

Oorlog / Drama | 111 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Alternatieve titels: The Fighting Sullivans / De Vijf Gebroeders / Ik Had Vijf Zonen

Geregisseerd door: Lloyd Bacon

Met onder meer: Anne Baxter, Thomas Mitchell en Edward Ryan

Plot The Sullivans

"THEY MET LIFE - AND GLORY - IN ONE BLINDING FLASH!!"

De vijf broers Sullivan strijden samen aan het Guadalcanal-front en hebben een bijzonder hechte broederband. Maar hun patriottisme en heldenmoed kan moeilijk op tegen de wreedheden van de oorlog.

Katherine Mary Sullivan

Joesph Eugene 'Joe' Sullivan

Father Francis

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

De film die de basis vormde voor Spielbergs 'Saving Private Ryan'.

(Te koop voor 5,99 £ op Play.com)

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

"Ik had vijf zonen" is de Nederlandse alternatieve titel.

Vader Sullivan heeft vijf zonen, die al sinds hun jeugdjaren onafscheidelijk zijn. Wanneer ze ouder zijn en de oorlog uitbreekt weigeren ze in hun legerdienst gescheiden te worden en nemen ze dank zij een speciale toelating van Washington dienst op dezelfde boot. Een zeegevecht in de Stille Oceaan loopt voor het vijftal echter op een drama uit.

Het eerste deel van de film is zeer levendig, weliswaar met een bescheiden verhaalsvorm. Een vlotte beeldwisseling springt zonder schroom door tijd en ruimte. De kineast toont zich in dit deel een uitstekend kinderregisseur, met aandacht voor de alleraardigste psychologische trekjes. Thomas Mitchell speelt als de vader erg overtuigend zijn rol. "The Sullivans" is een boeiende, bezienswaardige film

avatar van Dk2008

Dk2008

Tonyvdb schreef:

De film die de basis vormde voor Spielbergs 'Saving Private Ryan'.

Zie je ik dacht al. Deze film is gebaseerd op een waar verhaal.

The Fighting Sullivans - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Al 6 stemmen. Prima.

avatar van madmax1

madmax1

Pracht van een drama, die ik nog heb gevonden tussen een stapel oudere western ,.

Goed geacteerd van de kinderen in de beginfase

Klasse rol van Thomas Mitchel degegelijke rol van Anne Baxter.

The Sullivans schrik van de buurt heerlijke begin fase van een 5 tal broers

Een lekker tempo aan allerhande belevenissen met flink wat humor doen het eerste

uur een indruk van de onafscheidelijk broers.

Dan de Japanse aanval op Pearl Harbor en de film wordt grimmiger de broers gaan

hun plicht vervullen in het leger ,met tragische afloop .

Hierbij werdt de recentere film Saving Private Ryan opgemerkt dat de wet aangepast is dat er altijd een broer wordt vrij gesteld van dienst.

Deze film is op MM te weinig gezien maar een van de beste oorlogs drama’s die bestaat.

avatar van bunkerboy

bunkerboy

spijtig genoeg geen al te bekende film , stukken beter als saving private ryan , Amarica Goes to War is in deze film zeer veel aanwezig , is goed te zien dat het al duidelijk te zien is wie de oorlog ging winnen toen deze film gelmaakt is

avatar van r0bert0

r0bert0

Een van de weinige films uit mijn zeer jonge jaren die ik mij nog herinner. Heeft veel indruk gemaakt.

avatar van stinissen

Prima film over het bekende verhaal van het gezin met de vijf broers en natuurlijk het zusje. De film laat in deze versie meer de jonge jaren van de broers zien en slaagt hier meesterlijk in. De laatste tien minuten slaan in als een bom en laat je met een naar gevoel achter.

Ik ben opzoek naar deze film.

Weet iemand hoe ik hieraan kan geraken?

avatar van mrklm

mrklm

Het wel erg romantische verhaal van de familie Sullivan, bestaande uit vader Thomas [Thomas Mitchell], moeder Alleta [Selena Royle] en hun zes kinderen. Het verhaal richt zich vooral op het leven van de vijf broers die op 13 november 1943 omkwamen bij De Slag om de Solomon Eilanden. Schaamteloos sentimentele propaganda, maar Mitchell en Royle zijn voortreffelijk en volstrekt geloofwaardig als de strenge, maar rechtvaardige (en dus voorbeeldige) ouders. De eerste 45 minuten behandelt de jeugd van broers in de late jaren '20 en wordt ontsierd door het onverklaarbare, constante geschreeuw van de jonge acteurs. Het tweede deel, dat begint vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, is een stuk beter. De Sullivans zijn iets te nadrukkelijk een prototype van de ideale Amerikaanse familie, maar de oprechte vertolkingen (ook van Anne Baxter, als de grote liefde van Albert, de jongste van de broers) doen deze film toch boven het gemiddelde uitsteken. Maar was het nou echt nodig om de slotscène van 'All Quiet on the Western Front' te kopiëren?

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

madmax1 schreef:

Goed geacteerd van de kinderen in de beginfase

Klasse rol van Thomas Mitchel degegelijke rol van Anne Baxter.

The Sullivans schrik van de buurt heerlijke begin fase van een 5 tal broers

uur een indruk van de onafscheidelijk broers.

Dan de Japanse aanval op Pearl Harbor en de film wordt grimmiger de broers gaan

hun plicht vervullen in het leger ,met tragische afloop .

Mee eens, ik heb deze fantastische film vanmiddag uit mijn collectie gehaald en herzien. Het verhaal blijf je aandacht boeiend vast houden, van begin tot het dramatische einde. Sterke vertolkingen van alle rollen, een goede regie en een fijne muzikale omlijsting. Ooit in de toekomst ga ik zeker deze film nog eens herzien. Een 4.0

avatar van obiwan1958

obiwan1958

A movie that had a big impact when I saw it as a kid.....