• 9.377.836 stemmen

... La Main à Couper (1974)

Misdaad | 90 minuten

Geregisseerd door: Etienne Périer

Met onder meer: Lea Massari, Michel Bouquet en Bernard Blier

Gesproken taal: Frans

Plot ... La Main à Couper

De ogenschijnlijke harmonie in een middenstandsgezin wordt verstoord als de jonge minnaar van de moeder vermoord wordt. De verdenking richt zich op de echtgenoot, terwijl de kinderen óók het nodige te verbergen hebben. Wie is de dader?

Helene Noblet

Georges Noblet

Le commissaire Moureu

Edouard Henricot

Pascale Effront

L'antiquiaire

Daniel Noblet

Nadine Noblet

Er bestaan er veel van : rip- offs....dit is er weer zo eentje, waarvan had u waarschijnlijk al opgemaakt uit de 3 bovenstaande zinnetjes: la femme infidèle van Chabrol dus. Met niet geheel toevallig ook Bouquet die...u kunt het zelf wel raden. Périer was niet wat je noemt een auteur en het betreft niet zijn eerste rip off, men denke aan e.g. zijn diaboliques variant meurtre à 45 tours. Voor de copie huurde hij de ouwe Spaak in, die zich schijnbaar niet te goed voelde voor dit klusje.

Het wordt er allemaal nogal dik opgelegd en we beginnen ook met een wel heeeel erg idyllische gezinspastorale : tijdens het ontbijt in de villa van het gezinnetje Bouquet de arts, zijn 2 kinderen in adolescentenleeftijd, en de onvermijdelijke hond. Wie is de mamma ? Wel, MILF Massari natuurlijk, om voor wat LSAC connotaties te zorgen. Dit gezinnetje is schijnbaar zo gelukkig dat we meteen onraad bespeuren, en verdomd : Massari krijgt een vreemd telefoontje...

Van haar minnaar natuurlijk, deze cougar heeft een ventje van 20 aan de haak geslagen. Helaas vindt ze deze knaap tamelijk dood in diens appartement, en natuurlijk stapt ze niet naar de flikken, om voor de hand liggende redenen. Het begin van een nachtmerrie...

Die vervolgens op tamelijk stereotiepe wijze wordt uitgewerkt, met Blier nog maar eens als flic die de casus mag onderzoeken, en Serrault- met Hitlersnorretje !- als de onvermijdelijke afperser die alles lijkt te weten. Massari wordt langzaamaan hysterisch, intussen gaat Bouquet zich te buiten aan ambigue toespelingen en lijkt hij veel meer van dit geval af te weten dan hij doet voorkomen. En wie zou toch die stalker zijn die Massari's auto jatte en weer terugbracht ? Ik vrees dat u de antwoorden al weet, het ironische om niet te zeggen cynische slot zal Chabrol buffs ondanks de talloze twists niet verrassen.

Ondanks dan wel dankzij de extreem derivatieve inhoud nog wel te genieten dankzij de cast, vooral Bouquet heeft er nog lol in. Massari legt het er een tikkie te dik op bij tijd en wijle.

Ook Mizraki op de copieertour in de score : klinkt duidelijk als Jansen/ Chabrol.

Is niet op DVD uitgebracht met anderstalige onderschriften, maar is ongetwijfeld heel vaak op de teevee te zien geweest. Zitten wij een beetje op dezelfde golflengte, of is er- wat ik hoop- een dissenting opinion onder U ?