• 9.370.978 stemmen

Weemoed & Wildernis (2010)

Documentaire | 88 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Wistful Wilderness

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Digna Sinke

Met onder meer: Digna Sinke

Releasedatum: 2 september 2010

Plot Weemoed & Wildernis

Het eiland Tiengemeten is ooit op de zee veroverd en door mensen omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond. In de jaren negentig werd besloten om van Tiengemeten weer wilde natuur te maken. Het maken van de plannen, het vinden van vervangende bedrijven voor de boeren en de financiering namen tien jaar in beslag. In 2006 werd begonnen met de herinrichting van het eiland. Asfaltwegen werden weggehaald, kreken werden gegraven, bomen werden gerooid en nieuwe bomen werden geplant, dijken werden opgehoogd of juist afgegraven. Digna Sinke volgt de veranderingen in het landschap over een periode van dertien jaar, terwijl ze ook terugblikt op de veranderingen in haar eigen leven. Het uiteindelijke thema van de film is tijdelijkheid en vergankelijkheid.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ik wist überhaupt niet dat deze wel op de site mocht.

Want is dit eigenlijk niet gewoon een montage van de drieluik van "Tiengemeten"?

Ben toch wél een beetje benieuwd hiernaar, aangezien ik de eerste twee delen niet heb gezien!

avatar van Montorsi

Montorsi

Beetje vreemd dit in de bioscoop te zien, vind het echt iets voor tv op zondagochtend/begin van de middag, maargoed..

Qua fotografie is het bij vlagen erg mooi, dat helpt wel, en het is wel leuk om die verandering in het landschap te zien. Helaas is het verder best wel saai, en boeit het me echt niks wat de afstand tot de lens is, en camerastandpunt hoeveel het hier is. Ook een erg zeurderige monotome voice-over eronder. Beetje vreemd ook dat het zoveel over die dode man van d'r gaat, begreep daar niet zoveel van.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Je bedoelt over René Scholten? Heeft best wel wat betekend in de Nederlandse filmwereld, maar wat hij met Tiengemeten te maken heeft ontgaat mij eerlijk gezegd ook een beetje. Misschien wilde Digna Sinke het allemaal nét wat persoonlijker maken...

Scoort wel hoog hier, tot nu toe!

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik vatte sowieso niet wat de relatie van Sinke zelf met het eiland was, laat staan waarom hij (die René dus) daar ook nog iets mee te maken heeft, al snap ik de impact op het maken van een film wel als je dat samen doet hoor. En eigenlijk vond ik het ook nogal rommelig hoe de gang van zaken zelf was op het eiland en hoe er omgegaan werd met het feit dat iedereen daar gewoon wegmoest. Ik vond het leuk om te zien hoe de natuur alles weer overneemt, maar daar blijft het ook wel bij, het gemiddelde ten spijt.

avatar van Prudh

Prudh

Winnaar beste docu @ Festival International du Film d’Environment

avatar van Hannibal

Hannibal

Afschuwelijk saaie vertelstem, met ongelofelijk oninteressante verhalen over vroeger, onnodige en steeds terugkerende info over de afstand tussen de lens en een object wat in beeld te zien is. Die omgevallen boom op de poster is zo'n beetje het spannendste wat er in 13 jaar gebeurd is op het eiland.

avatar van Malick

Malick

Weemoed & Wildernis kan je op verschillende manieren bekijken/lezen/interpreteren. Op politiek niveau, op persoonlijk vlak, met een filosofische inslag en tegelijkertijd is het ook een analyse van het maakproces van de film zelf. Het gaat over de verstrijkende tijd, het gaat over de dood en tegelijkertijd over de maakbaarheid van je eigen leven. Zeer persoonlijk en tegelijkertijd ook iets heel universeels. Het greep me naar de strot en liet niet meer los...

avatar van DwarreI

DwarreI

Mooi gezegd Verhoeven, eigenlijk is dit best een uitermate poëtische en unieke film, ik wil hem graag nog eens zien.