• 9.371.086 stemmen

Geregisseerd door: Cristián Jiménez

Met onder meer: Paola Lattus, Iván Álvarez de Araya en Eduardo Paxeco

Gesproken taal: Spaans

Plot Ilusiones Ópticas

Rafa, een jonge bewaker in een winkelcentrum, wordt verleid door de elegante kleptomane Rita. Hij mag met haar mee om thuis bij te klussen. De ex van Rita, Gonzalo, is manager van 'Vida Sur', een privé-ziekteverzekeringsmaatschappij. Hij wil Juan gebruiken in een promotiecampagne, want Juan was ooit blind, maar kan dankzij een door Vida Sur betaalde operatie opnieuw zien. Manuela is de zus van Rafa en ook zij werkt bij zijn bedrijf. En dan is er nog David, die bij 'Vida Sur' bij de outplacementafdeling wordt geplaatst. Hij is in stilte verliefd op Manuela.

avatar van david bohm

david bohm

De film of aaneenschakeling van sketches is best onderhoudend. De tragiek van de hoofdpersonen wordt versterkt door de absurde en komische gebeurtenissen en dialogen. Ik vind het wel een beetje een lange zit, het tempo is wat traag.

Aardig.

avatar van Movsin

Movsin

Grappige situaties maar ook een goede portie maatschappelijke kritiek op de gedragingen van een groot bedrijf met betrekking tot haar omgang met haar werknemers en de koele manier van reclamevoering.

Het wordt allemaal rustig verteld, in korte scènes, waarbij er geen echte hoofdpersonages zijn maar veeleer een groep mensen elk met zijn eigen illusies en ontgoochelingen, en waarbij niet nagelaten wordt kleine menselijke trekjes in de verf te zetten.

Tempo moet ge aldus niet verwachten maar in zijn geheel best aangenaam om er, vaak geamuseerd, naar te kijken.

stefan dias

Lekker gestileerd, deprimerend geheel, draaglijk gemaakt met gortdroge humor. Na 'El Club' en ben ik niet meteen geneigd om naar Chili op vakantie te trekken.

Toch wisten alle karakters de nodige sympathie op te wekken, ondanks de afstandelijke benadering en verfilming. Voorts veel grijs, grauw, mist, nattigheid en een film die niet per se naar een end, laat staan happy end toewerkt. Maar dat hoeft de pret niet te bederven. Sterk scenario (dialogen) en regie toch wel.

avatar van arno74

arno74

stefan dias schreef:

Je bedoelt El Clan denk ik, gelukkig speelt die zich in het verleden af dus daar kun je niet zo snel naartoe reizen.

stefan dias

Ik bedoelde toch El Club hoor.

avatar van arno74

arno74

Ah, OK. Helaas vonden dat soort gebeurtenissen niet alleen in Chili plaats, denk dat ze in elk land zijn voorgekomen (denk bijvoorbeeld aan de film Spotlight over de gevallen in de VS, om maar een voorbeeld te noemen), vandaar dat ik dacht dat je El Clan bedoelde.

stefan dias

Ik had het ook niet zo over het onderwerp, maar vooral over de ook hier wat grauwe, naargeestige sfeer die er hing (ondanks dat de film zich aan de kust afspeelt). In El Club ging het trouwens ook nog over slachtoffers van Pinochet, niet alleen de Spotlighthematiek, maar dit terzijde.

Het zonnige, Zuid-Amerikaanse sfeertje zit er niet echt in. (wat natuurlijk niet wegneemt dat het geen leuk vakantieland kan zijn)