• 9.380.127 stemmen

Geregisseerd door: Reinert Kiil

Met onder meer: Isabel Vibe, Kenneth Falkenberg en Cassandra Jacobsen

Gesproken taal: Noors

Plot Hora

Rikke is aan het werk aan een nieuwe roman. Ze verlaat de stad om haar moeder te bezoeken in Dokka, en ook om het boek in alle rust af te werken. Maar als ze in een bar verkracht en gebrutaliseerd wordt door een psychopaat, besluit ze om wraak te nemen.

avatar van bladonis

bladonis

Interessante Noorse neo-exploitation (blijkbaar de éérste grindhouse uit Noorwegen, WOOHOO!). Het hervertelt in grote lijnen het verhaal uit I spit on your grave, vrouw gaat naar een huisje op de hei om daar rust en inspiratie te vinden om een boek te schrijven. Een paar lokale knapen zien in haar een verzetje. Als ze niet wil, trekken ze hun conclusies. Wat volgt is een zeer rauwe en lang uitgemeten verkrachtingsscene... In plaats van kleren aan trekt ze haar wapens, en 'verleidt' de schoften om voor haar te bloeden!
Qua verhaal niks nieuws onder de zon. Super straightforward rape/revenge! Maar dat is helemaal niet erg! Het verhaal is charmant in zijn eenvoud, en het werkt juist dóór zijn eenvoud!

Hoewel acteertalent ver te zoeken was, en er grote delen van de film gewoon niks gebeurde, was toch de grimmig- en smerigheid van de acties intens genoeg om me te verleiden door te kijken. Lekkere ransmomenten - de sex is hard, smerig, gewelddadig en liederlijk, romantisch is het verre van! vooral het stuk dat ze niet de kracht meer heeft om terug te vechten is zéér aangrijpend. Als ze als een RealDoll(c) in positie is, en een der verkrachters niet kan klaarkomen omdat ze niet op hem reageert, wat een geniale rans!! De climax, het kerven van HOER in haar voorhoofd, laat een smerige smaak achter. . De kills zijn hard, rauw in beeld gebracht en lekker ranzig. Ja, niet alles klopt volgens de wetten der forensische wetenschap, maar kniesoor. Ik ben geen anatomieles aan het volgen, ik zit een lekkere slechte grindhouse te kijken!

Isabel Vibe is bloedmooi (vind ik) en goed gekozen in de hoofdrol. Ze doet wat ze doet naar behoren en zonder gêne. Met of zonder kleren aan loopt ze vastberaden op haar doel af, ze zit duidelijk lekker in haar welgevormde velletje.
Het einde is beklemmend en laat vraagtekens achter.

Voor de eerste Noorse grindhouse starlet Isabel Vibe 4 bloederige sterretjes!

avatar van Halcyon

Halcyon

Uitermate zwakke rape&revenge flick die in grote lijnen I Spit on Your Grave kopieert. Films als deze zijn enkel geslaagd als ze sterke emoties oproepen. Laat dat nu net het grootste manco zijn van Hora. Door de waanzinnig slechte vertolkingen en het feit dat je het allemaal al eerder gezien hebt (tot in de details toe), zorgt ervoor dat hetgeen er gebeurt je allemaal koud laat. Hoe hard sommige scènes ook mogen zijn... Maar laten we eerlijk zijn, er zijn straffere films in dit bedenkelijke subgenre.

Bijkomende bron van ergernis is de slappe regie. De grindhouse look die men poogt (inclusief overgangen naar zwart-wit, geluidsstoringen, onzinnige slomo's en de befaamde "missing reel") werkt na verloop van tijd flink op de zenuwen. Daarnaast leidt het af van de kern van de zaak: rauw geweld en zoete wraak. Ook wat dat laatste betreft is Hora een slag in het water. Zoals gezegd: genoeg films die het veel beter deden. Dit is gewoon goedkope en slecht gemaakte prul.

Kortom, de slechtste Scandinavische horrorfilm ooit gemaakt.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Meer dan aardig.

Hoewel er behoorlijk vaak en aandachtig gekeken is naar I Spit On Your Grave, is deze Hora toch behoorlijk fijn kijkvoer. Van een oertypische rape&revenge flick valt dus zeker te spreken.

Dat betekent o.a een langzame en langdurige opbouw, halverwege onderbroken door een verkrachting en eindigend met de wraak (/revenge). Een 100% formule werkje en daarom zo fijn, gemaakt door fans en vooral gemaakt voor fans van dit iet wat lugubere genre.

Een vrij kale visuele stijl overheerst. Amateuristisch ten top en zo hoort het! Ondanks dat worden er aardige trucjes tevoorschijn gehaald, de audio weg laten vallen of het beeld laten verspringen (grindhouse feeling) of omschakelen naar zwart/wit beelden, die nog niet eens zo onaardig werken. Behoorlijk sfeervol geheel levert dit op.

Hetgeen dit subgenre zo mooi maakt is vaak het 'revenge' gedeelte. Zo ook hier, het is weer bikkelhard en het beloont de kijker voor z'n tijd. Isabel Vibe die Rikkie speelt is bijzonder stoer in het laatste deel, met 'HORA' op d'r voorhoofd en een weinig bedekt lichaam gaat zij haast zielloos tekeer op de daders.

Al met al een film die niets nieuws doet maar wel een leuke 'ode' is aan de bekende films binnen dit genre. Dat maakt deze 'Hora' tot een film die de moeite waard is voor de fans maar voor de rest van de kijkers totaal niet interessant is.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Hora kopieert letterlijk I Spit On Your Grave tot bijna elk detail. Is dat erg? Helemaal niet, want Hora is wat I Spit On Your Grave poogde maar niet kon zijn. Jammer dat ze die clownesque retard ook hebben overgenomen, vond ik een groot minpunt in ISOYG. Het is voor een exploitation flick wel erg gelikt, op technisch gebied weinig aan te merken.

Isabel Vibe is de ideale victim. Mooi en rondborstig. Haar transformatie is dan ook erg overtuigend. De verkrachtingsscenes zijn brutal, ze wordt ook totaal uitgewoond en bruutheid is toch wel een pré bij een verkrachting in een rape/revenge flick. Hoewel het niet altijd even goed werkt prijs ik het enorm hoe de makers tot in de fijne details een grindhouse ervaring proberen te creëren. Mede door missing reels, black and white transitions en een overdreven harde audio proberen ze te bewerkstelligen. Fijne pogingen. Revenge gedeelte is meer dan prima, en Isabel Vibe straalt gewoon enorm veel coolness en ruthless-ness uit. Prima Noorse exploitation en kijk al uit naar Inside The Whore.

avatar van stinissen

Goedkoop uitziende en zeer magere expoitatiefilm met een beeldvoering om te huilen om over het acteren maar te zwijgen.

avatar van Nitrouz

Nitrouz

Slecht, slecht, slecht. Ik weet niks positiefs te vinden. Dit onzinnige filmpje zal ik maar gauw vergeten.

Als allereerste weet 'Hora' zich te onderscheiden met slecht acteerwerk. Daar moet je in dit soort films niet naar kijken, doe ik ook niet, maar het valt wel op. Daarnaast duurt alles gewoon te lang, we kijken 5 minuten lang hoe onze 'hora' in haar auto door Noorwegen rijd, hoe ze tankt, hoe ze haar sigaret rookt, hoe ze pogingen doet haar waarschijnlijk slechte boek te schrijven. Het gaat zo tergend langzaam allemaal..

Dat laatste getuigt natuurlijk van slechte acteerprestaties. Ik weet niet wat 'Grindhouse' is, maar als dat de geluidsovergangen en het wisselen naar zwart-wit dan is dit wel érg slecht uitgevoerd. Wat is de bedoeling hiervan?

Na zo'n halfuur kijken volgt een groepsverkrachting. Dat heb ik maar even doorgespoeld, want dat is niks voor mij. Veel te smerig en ziek om naar te kijken, ik houd van een dosis goede gore, maar dit gaat mij wat te ver. Maar dat wist ik van tevoren al, ondanks dat viel het toch wat tegen. De verkrachtingen duren écht lang en als ik eindelijk doorgespoeld heb blijkt dat ik nog maar 10 minuten te zien heb. Hopende op een keiharde finale waar onze 'hora' de slachtoffers terug pakt, begin ik weer te kijken.

Teleurgesteld doe ik de Xbox later weer uit, wat een tegenvaller weer. Ook een finale bleef uit, waar de gore hier tegenviel, het allemaal veel te makkelijk en simpel ging en de regie verschrikkelijk slecht blijft. Het laagst haalbare voor dit gedrocht.

avatar van joolstein

joolstein

Een lokale amateur-toneelclub uit een Noors dorpje wilde eens wat anders en besloot om de film ‘I Spit on Your Grave’ voor de camera op te voeren. Oom Reinert (Kiil) had nog wel ergens een camera liggen en wilde dit alles best wel filmen. En zodoende gingen ze aan de slag. Nu was naakt voor de camera acteren niet echt een ding voor de lokale vrouwen en moesten ze op zoek naar iemand die dit wel aandurfde. Die werd gevonden in pornoster Isabel Vibe. Dit had zo maar waarheid kunnen zijn omdat we hier te maken hebben met een low-budget film in het rape-revenge genre. Een genre dat doorgaans geen ingewikkeld plot volgt: Meisje wordt verkracht, komt dit te boven en neemt wraak. Echter vooral door de schokkende beelden en de gore in het revenge-gedeelte zijn het vaak sterke films. Helaas zijn er net iets teveel minpuntjes bij deze film! In het eerste deel van de film zien we vooral veel beeld en weinig gebeurtenissen of in dit geval zelfs weinig tekst. Een opbouw die wel gewoon is bij dit genre. Nu is Isabel Vibe niet het soort actrice wat het moet hebben van sterke acteerprestaties. Enfin, het was de regisseur vergeven, als het tweede (revenge) gedeelte een ware lust was geweest. En dat is precies wat er niet gebeurd. De verkrachting is in vergelijking met andere films niet heel schokkend en de manieren waarop Rikke wraak neemt is minder effectief. Al ziet ze er wel meedogenloos uit! Is dan alles kommer en kwel? Oh nee zeker niet! De regisseur heeft er een mooie Grindhouse-ervaring van gemaakt. Dit doet hij met missing reels, Zwarte en witte overgangen en af en toe overdreven harde audio. Regisseur Reinert Kiil zet hier de eerste interessante stappen naar misschien wel hele reeks Noorse exploitations films. Deze is tenminste een redelijk goed begin!