• 9.373.068 stemmen

The Golden Age of Fish (2008)

Drama / Experimenteel | 60 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Drama / Experimenteel

Geregisseerd door: Kevin Jerome Everson

Met onder meer: Carla Carter, Lisa Hunt en Jason Kelly

Plot The Golden Age of Fish

Verschillende verhalen uit de omstreken van Cleveland in het Amerikaanse Ohio worden verweven. Een Afrikaans-Amerikaanse geologe doet er opgravingen van vissen uit de Devonische periode (een periode waarin ineens enorm veel nieuwe vissoorten verschenen), als basis voor een poëtische en sfeervolle weergave van lang vervlogen tijden tot aan het hier en nu.

avatar van danuz

danuz

The Golden Age of Fish laat zich moeilijk uitlezen en is makkelijker te beschouwen als een associatieve collegafilm, waarbij wel snel duidelijk wordt dat het iets met de geschiedenis van de Afro-Amerikaan in Cleveland van doen heeft. Nieuwsbeelden van homicides worden naadloos verweven met die van mummies in musea of die van footballers in een stadion. Ondertussen is de hoofdpersoon - Carla Carter - als archeologe aan de gang.

Het is vooral de poëtische geste die het een aantrekkelijk document maakt. Waar zijn volgende feature Erie uit strak afgemeten shots bestaat, verwordt deze film haast tot een droom.

Everson kan wat mij betreft tot de interessante documentairemakers gerekend worden en heeft een, naar mijn weten, vrij unieke stijl, waarbij sociale betrokkenheid en narratieve abstractie hand in hand gaan. Eigenlijk nog meer dan Erie lijkt dit een film zonder begin of eind, eentje waar je zo middenin zou kunnen vallen.