• 9.369.458 stemmen

La Grande Notte di Ringo (1967)

Western | 93 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: Ringo's Big Night / Trampa para un Forajido

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Mario Maffei

Met onder meer: William Berger, Adriana Ambesi en Eduardo Fajardo

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot La Grande Notte di Ringo

Vier gemaskerde mannen beroven een postkoets van zijn geld. De federale regering zweert de schuldigen op te pakken en het geld terug te krijgen. Twee verdachten worden in de gevangenis gezet; een gevaarlijke revolverschutter genaamd Jack Bowman en een gewonde bandiet. De twee celgenoten raken bevriend en de gewonde bandiet geeft de namen van drie van de overvallers aan Bowman. Bowman ontsnapt uit de gevangenis en gaat achter de bandieten en het geld aan.

Er bestaat er maar 1 van : Ringo...wie dat is, hoef ik niet te vertellen. Waarom dan de titel ? Ideetje van de producenten/ distributeurs waarschijnlijk en niet van de makers, want Berger heet hier in zijn genredebuut Jack Bowman, en wordt niet 1 keer als Ringo aangesproken. Gemma zat er verder niet mee en was nog genoeg met Berger op het doek te zien. Trouwens: in deze contreien hebben de liefhebbers de film gezien onder de titel : "Django's wil is wet "of iets dergelijks...

Enfin, bescheiden debuutje van Berger in dier voege dat dit een duidelijk zelfs naar genremaatstaven cheape bedoening is, getuige de locatie van de shoot: integraal in de studio's in Rome/ de Abruzzen die Tombstone en omgeving moeten voorstellen. Maffei- een weinig ervaren genreregisseur- brengt het omringende landschap dan ook zo weinig als mogelijk in beeld en bijna alles speelt zich af tegen de achtergrond van het studiostadje.

Het verhaal biedt ons verder geen verrassingen, voor zover een mens die mag verwachten. Een bescheiden verhaaltje waarin wraak- misschien toch een verrassing- geen rol speelt, Berger is slechts geinteresseerd in de 200000 dollar die in het begin uit de jas van een bejaarde stagecoachpassagier die zich achterin had verstopt ( ! ) was geroofd en mag de autoriteiten eerder dankbaar zijn dat ze hem in de cel smeten, want zo achterhaalt hij via zijn gewonde celmaatje de identiteit van 3 van de 4 rovers: Bodalo, Rigaud en Molino Rojo. Een whodunnit is dit verder niet : we leren al snel dat de vierde Fajardo is, hoe verrassend. Waarna het standaardspelletje kan beginnen waarin Berger met de 4 en hun thugs- onder wie de verplichte Mexicaanse bandiet hier vertolkt door Calvo- afrekent.

Dit gebeurt allemaal weinig spectaculair en action packed kun je dit absoluut niet noemen, in tegendeel. Eerste shoot out met Berger off screen zelfs ! En daarna niet zo heel veel meer. Vooral veel gebabbel, en chick interest via Ambesi de saloongirl die verder vrij overbodig is.

Geen- hoera liefhebbers- comic relief tot de overbodige laatste 10 minuten, die toch weer ontaarden tot een spaghetti buddy komedie...het zal niet.

Score Rustichelli voor een film die op DVD is uitgebracht in IT.

avatar van thunderball

thunderball

Deze net zitten kijken en deel uit makend van de 25 films op een schijfje geknald (Nog drie te gaan!).

We zien een nog relatief jonge Berger in hoofdrol, die duidelijk nog moet wennen aan zijn nieuw verworven status, namelijk die van pistolero in een Spaghetti western, maar hij zou al snel een bekend gezicht worden in het betreffende genre.

Wat deze specifieke film betreft: het is allemaal vrij doorsnee, het verhaal gaat globaal over een gestolen geld voorraad, Berger hoort van celmaat wie drie van de vier rovers zijn en waar ze waarschijnlijk het geld hebben verstopt, de film kabbelt in een lekker kalm (gezapig?) tempo voort, er wordt uiteraard hier en daar weer flink geschoten en met Fajardo in de cast is het niet moeilijk te raden wie de grote schurk zal blijken te zijn.

Adriana Ambesi is er voor de sexappeal en speelt een bardame, wat een aardig woord in dit geval is voor hoer, ze ziet er werkelijk prachtig uit, maar heeft helaas een veelte klein rolletje, ik had graag meer van haar gezien.

Film voelt eigenlijk niet echt aan als een pure Spaghetti, al hoewel ie dan wel weer met de bekende tronies van de Italiaanse variant wordt bevolkt. Verder worden we tegen het eind nog getrakteerd op een echte plottwist.

Nergens geweldig, maar oké voor een keertje.
Een dikke vijf, nou vooruit een mager zesje, ofwel 3 sterren.