• 9.372.307 stemmen

Met onder meer: Elia Suleiman, Manal Khader en Amer Daher

Gesproken taal: Arabisch, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 30 januari 2003

Plot Yadon Ilaheyya

Jeruzalem raakt, onder een sluier van banale normaliteit, in de greep van de waanzin. Wanneer voor zijn onderneming het faillissement dreigt, probeert een man zijn lot in eigen handen te nemen en de vicieuze cirkel van kleine rellen te doorbreken. Hij slaagt er enkel in zichzelf ten gronde te brengen. De man is de vader van E.S. Intussen, ontluikt de liefde tussen een Palestijnse man uit Jeruzalem en een Palestijnse vrouw uit Ramallah. De man, E.S., beweegt zich tussen zijn zieke vader en zijn geliefde, en probeert op die manier beiden in leven te houden. De politieke situatie brengt een einde aan de bewegingsvrijheid van de vrouw, wanneer een militaire controlepost tussen de twee steden in wordt opgebouwd. Verboden de controlepost te passeren, worden de geliefden verplicht hun ontmoetingen op een verlaten parking naast de controlepost te hebben. Door de onmogelijkheid om aan de realiteit van de bezetting te ontsnappen, zal het verlangen naar elkaar gewelddadige repercussies met zich meebrengen. Hun gebroken harten nemen wraak in hun eigen fantasie, wat zich tegen alle verwachtingen in, zal uiten in verbluffende heldendaden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Zavo

Zavo

Bizarre film, maar wel mooi. Er zit niet echt een plot in, het is meer een aaneenschakeling van surrealistische, soms komische gebeurtenissen. Wie gewoon een begrijpelijk verhaal wil, moet hier niet naar toe gaan. Ik geef hem voorlopig 4*.

avatar van Mug

Mug

Net zo tragi-komisch en veelal onsamenhangend als 'voorloper' Chronicle of a Disappearance. Divine Intervention zit ook weer boordevol symboliek, die deze keer wel - nou ja, meestal - te begrijpen is.

Weer een nummer van Natacha Atlas (de ver-Arabierde cover I Put a Spell on You) die zorgt voor een briljante scene, maar ook de ballon-scene, de Kerstman-opening en de Palestijnse ninja-scene zijn erg goed (ondanks de slechte CGI).

Tel daarbij op nog hilarische bij-figuren en kleine gebeurtenissen [het opblazen van een tank dmv een pit van een pruim of zo, en de sigaretten-scene in het ziekenhuis], en plezier is gegarandeerd.

Toch werkt de onsamenhangende structuur niet, waardoor de film in haar mindere momenten inzakt, om er weer uit te krabbelen met een beter moment.

Suleiman zal meer waardering krijgen door het publiek (zie hier al het belachelijk lage gemiddelde) als hij zich bezig zal houden met korte films / sketches. 3,5* voor Divine Intervention. Ik ben benieuwd naar een nieuw project van de regisseur, mijn zegen heeft ie.

avatar van Malick

Malick

Divine Intervention was mijn eerste aanraking met regisseur Elia Suleiman (Israël). Zonder voorkennis ging ik er eens goed voor zitten. En ik moet eerlijk bekennen het was me een bizarre reis tussen twee Palestijnse geliefden, gescheiden door een controle post, die elkaar ontmoeten in het geheim op een verlaten parkeerplaat vlakbij een militaire nederzetting. Hand in hand zitten ze urenlang samen in de auto aangezien beiden niet voorbij de controlepost mogen komen. De mooiste momenten zijn de surrealistische gebeurtenissen waarbij ze in eigen fantasie wraak nemen op hun haatgevoelens.

Denk eens aan een kerstmanslachting op klaar lichte dag of een joekel van een ballon waarop het gezicht van Jassar Arafat staat geportretteerd langs komt vliegen bij Israëlische soldaten. Geniale vondsten maar teveel om op te noemen.

Vergeet trouwens niet dat er niet veel in gesproken wordt en dat de kracht van de film zit in het surrealistische tintje waardoor je vanuit daar kunt genieten of door een hel gaat. Niet ieders ‘Cup of Tea’ maar moet eerlijk bekennen ik sta hier meer dan open voor. 7.5

avatar van neo

neo

Mug schreef:

en de Palestijnse ninja-scene zijn erg goed (ondanks de slechte CGI).

Eigenlijk bevat de film meer dan genoeg aardige ideeën, maar die scene was vreselijk flauw. Dat soort momenten heb ik al zo vaak in andere films gezien dat ik er ondertussen allergisch voor ben geworden.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ghehehe, dit is gewoon Jiskefet maar dan op zijn Palestijns. Divine Intervention laat vooral checkposts tussen Israël en de Palestijnse gebieden zien, waarbij allerlei absurde situaties zich voordoen. Er zit nauwelijks een rode lijn in het sketchachtige verhaal. Naast het tragikomsiche is er toch een serieuze ondertoon te bespeuren. Niet helemaal geslaagd uiteindelijk, maar het heeft zijn momenten.

avatar van Boenga

Boenga

Heel aparte, bijzondere film.
Het verhaal... eigenlijk had ik dat hier eerst eens moeten lezen, want ik was helemaal niet mee. De ontmoetingen tussen ES en de vrouw zijn de rode draad doorheen de 100 minuten - maar ik had zelfs niet door waarom die ontmoetingen aan de controlepost plaatsvonden ??

Weinig conversaties, en soms secondelang dat er zelfs geen beweging in het beeld is, heel bizar., maar... toch een fijne zit. Door de heel bijzondere sfeer, door een opeenvolging van scenes die vaak niks met het (toch al zo vage) verhaal te maken hebben, en (voor mij nog het meest) door de vaak hilarische humor - Palestijnse Monty Python ?? De toeriste die de weg gaat vragen aan de politie, de kerel die z'n vuilniszakken in de tuin van de buurman gaat smijten, de reactie van de Israëlische soldaten op de Yarafat-ballon, de rokers in het ziekenhuis,... Heerlijk, absoluut heerlijke, fantastische humor...!
Bij de Ninja-scene kwam er dan weer een portie fantasy aan te pas (cfr het ruimteschip uit The Life of Brian), en dat vond ik dan weer - net als de scene in TLoB - helemaal niet passen in het geheel.

Hoe dan ook fijne film, aanrader voor wie open staat voor 'anders dan anders'.

Drama/romantiek, en op IMDB staat daar ook nog oorlog bij. Ik zou komedie minstens op de 2de plaats zetten...